Velkommen til Norges første Bloggforum

27.sep.2005@ 22:32:45
Jeg minner om at lørdag 1. oktober klokken 1300 markerer det første norske Bloggforumet. Programmet finnes i en annen artikkel, men jeg kan raskt nevne en paneldebatt om hvilken rolle blogging vil spille i fremtiden, et innslag om videoblogging/podkasting og markedsføring av din egen side.

Gå til egen artikkel for fullt program og informasjon om transport.

Arrangementskomitéen (Raymond Kristiansen og jeg) håper flest mulig har mulighet til å bidra til et interessant møte for de som leser og skriver blogger i Norge.

Skrevet av Tor Andre


Håndbok for cyber-dissidenter

25.sep.2005@ 00:26:17

Den annerkjente ytringsfrihetsorganisasjonen Reportere uten grenser (Reporters sans frontières, RSF) har skrevet en håndbok til hjelp for bloggere og andre som vil uttale seg anonymt på nettet. Det er mange som lever i land med undertrykkende regimer som ikke vil la sine innbyggere si sin mening, eller fortelle omverdenen om forholdene i landet, og det er disse denne boken er til for.

Boka ved navn “Handbook for bloggers and cyber-dissidents” er på 87 sider og forteller deg om hvordan du kan starte en blogg og hvordan du kan holde den mest mulig anonym. Kapittlene i boka går på alt fra det mest elementære som “Hva er en blogg?” og “Velge det beste verktøyet”, til “Hvordan blogge anonymt” og “Tekniske måter å omgå sensur”. Et kapittel er også satt av til å ta opp blogge-etikk. Men RSF har forstått at det ikke nytter om du uttaler deg aldri så fritt og fryktløst om ingen finner bloggen din og begynner å lese. Derfor har de også et kapittel om hvordan du kan sørge for at bloggen din blir plukket opp av søkemotorer og tips om hvordan gjøre bloggen lesverdig. I tilegg er det en seks personer fra seks forskjellige land som forteller om sine anonyme blogger.

Et interesant og gledelig aspekt ved denne boka er at den er delvis finansiert av den franske regjeringen.

[Via]

Skrevet av Børge


Vloggeren

23.sep.2005@ 19:38:52
De siste månedene har Raymond M. Kristiansen vært flittig omtalt i internasjonale medier. Han er svært aktiv i et verdensomspennende miljø for videoblogging. For å få tid til alt han holder på med har han en døgnrytme som om han bor i New York og en videoblogg hvor det meste går på engelsk.

Navn:
Raymond M. Kristiansen
Bloggurl:
  http://raymond.blogg.no (norsk) og http://dltq.org (engelsk)
Bosted:
Bergen
Alder:
27

Hva gjør du når du ikke blogger?
Leser blogger og videoblogger fra inn- og utland, går nattlige runder i Bergen, er aktiv i Unge Venstre og jobber i BlogSoft med - overraskelse - blogging.

Hvor lenge har du blogget?
Jeg har hatt flere blogger siden jeg lekte med LiveJournal i '99 men det var først i 2002 at jeg begynte å blogge seriøst på TakingITGlobal
 
Hva var det som fikk deg til å begynne?
Jeg ville holde kontakten med mine kontakter primært i utlandet. Jeg så blogging som en enkel måte å holde denne kontakten samtidig som jeg kunne utforske egne temaer og selvfølgelig også etterlate et spor av min hverdag for ettertiden.

Har du en plan eller et mål?
Bidra til å knytte sammen forskjellige grupper/subkulturer.

Hva er dine motiver for å blogge?
Dele mine tanker med andre, få skrivetrening, og ikke minst å ha muligheten for å huske saker senere. Det blir interessant om ti år å se hvordan jeg tenkte i dag. I og med at jeg faktisk jobber i et selskap som rådgir kunder i hvordan de kan blogge er det viktig at jeg også selv blogger og føler blogger-hverdagen på kroppen. Hvordan det er å blogge hvis systemet du bruker ikke fungerer, for eksempel. Så jeg har altså både en personlig glede av å blogge i tillegg til at det skjerper meg i forhold til jobben.  

Har du et fokus eller et tema?
Som regel blogger jeg om noe i skjæringspunktet mellom teknologi og politikk, da det er dette som egentlig interesserer meg mest. Noen ganger blir det også mer personlig, især på den engelske bloggen.

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Jeg skriver når jeg finner noe interessant å skrive om og tror at dette kan være av nytte for andre. Siden jeg ikke bare skriver men også bruker video så blir det noen ganger rene stemningsbilder. Jeg eksperimenterer ofte med mediene og bruker tekst, video og lyd om hverandre.

Hvordan finner du inspirasjon?
Andre blogger og videoblogger, aviser, nettmedier, og det som skjer rundt meg.

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat?

Jeg er ganske ærlig, men avdekker egentlig lite av mitt privatliv.  

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Jeg regner med at de fleste leser bloggen gjennom en RSS-leser og jeg tar følgelig ikke utseendet helt på alvor.

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?
Jeg er nok ganske sløv her - jeg bruker lite tid på design og brukervennlighet, og regner med at folk klarer å navigere siden. Især er DLTQ.org meget rotete og jeg bør vel snart bruke litt tid på å gjøre det mer oversiktlig. Ikke akkurat min sterke side :)

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Min målgruppe er mine venner og bekjente og det er dem jeg skriver til. Samtidig opplever jeg at mine sider nevnes i midtstrømsmedier og da kan det kanskje virke litt rart at jeg skriver/videoblogger som jeg gjør. 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
Jeg leser en god del blogger og liker dem av forskjellige grunner. Noen fordi de gir meg en god oversikt over ting som skjer, andre fordi de gir alternative syn på tilværelsen.
Et lite utvalg norske blogger jeg vil trekke frem er Hjorthen, Androida, tenke.no, Anders Brenna, jill/txt, Kirsebæret, Mandag Morgen og October.
Av utenlandske er det for eksempel Scoble, Brad Feld, Ross Mayfield, Ryanne Hodson og 29fragiledays.

Skrevet av Raymond

Bloggforum: En rikere bloggopplevelse

22.sep.2005@ 19:04:35
Under Bloggforum den 1. Oktober i Oslo vil vi ta for oss podkasting og videoblogging i en workshop som vil gi deg full oversikt over hvordan du med lite utstyr kan få din egen radiokanal eller videokanal på nettet. Blogging kan altså være mer enn bare tekst og bilder.

Podkasting er blitt meget populært de siste månedene, især etter at iTunes i versjon 4.9 ga deg muligheten til å abonnere på podkasts og få programmene automatisk levert til deg.

I Norge har ikke podcasting tatt helt av enda, men vi ser spede forsøk med det og nå har for eksempel både Kanal 24 og NRK begynt å podkaste enkelte sendinger. I tillegg har ITavisen sin egen ukentlige podkast.

I denne workshoppen vil Anders Brenna, som er podkastentusiast og har gjort noen eksperimenter på sin blogg gi en introduksjon til podcasting og hvordan du ved hjelp av små investeringer kan skaffe deg din egen "radiokanal" på nettet. En av fordelene til podkasting er at kan abonnere på dem ved hjelp av RSS og at du for eksempel kan la din mp3-spiller automatisk oppdateres med de siste podcastene fra hele verden. Men det er også mulig å enket lage podkasts selv, og det er dette som vil være fokuset i denne delen av workshoppen.

Videoblogging (eller video podkasting om du vil) er, overraskende nok, podkasting med video. I stedet for at du inkluderer en mp3-fil i din blogg kan du nå inkludere en videofilm. De fleste nyere stillbildekameraer har i tillegg en video-funksjon og da er det bare å oppgradere minnekortet og begynne å ta opp filmsnutter. I denne delen av workshoppen vil Raymond M. Kristiansen, som er en av Norges mest erfarne videobloggere, ta for seg metoder og tilnærmingsmåter. Hvordan kan du bruke videoblogging til å promotere ditt politiske parti, din speiderklubb eller dine personlige hobbyer? Kan videoblogging fungere som en demokratiserende faktor i Norge?

Workshoppen vil vare en time og vi håper at det kan bli nyttig for de som er interessert i en av disse nye teknlogiene. Husk å få med deg programmet og husk at Bloggforum er lørdag den 1. oktober.


Pulsen på bloggebyen: Regjeringsskifte

20.sep.2005@ 06:54:54
Da var spaserskoene på plass igjen, og siden sist vi gikk oss en runde så har det blitt klart at Norge vil få en ny regjering om ikke så veldig lenge. Det er vel derfor ikke så veldig overraskende at ordet vi kaster ut via Technorati denne gangen er nettopp "regjeringsskifte". Her er de ferskeste bloggene som bruker nettopp dette ordet:

Vi møter først en kar ved navn Olaf E.Roalkvam fra Flisa. Han kan vi vel kanskje få lov til å kalle en seniorblogger, pensjonert salgssjef som han titulerer seg, og bloggen hans har fått det litt trauste navnet. "Norsk politikk og politikere." I sin post fra den 16.9 skriver han ganske riktig om det forestående regjeringsskiftet, og Reiakvam spår likesågodt at samarbeidet mellom SV, AP og Sp vil bli svært så kortvarig:

- Allerede under regjeringsforhandlingene vil det spisse seg til. ET AP uten erfaring i å samarbeide med andre partier i regjering vil ventelig komme til å kjøre de to andre mot veggen på grunnlag av sin størrelse. SV vil bøye seg og bite i gresset for AP når det gjelder Barentshavet. SP vil nok tenke seg nøye om når forhandlingene starter. AP vil nok prøve å kjøpe SP med viktige statsrådposter etc. Dette kan ikke SP gå med på. Det kommer nye valg om 2 år. Dette vet Åslaug Haga meget vel. Ergo tror jeg ikke at den nye regjeringen er liv laga. SP kommer til å trekke seg ut av samarbeidet og etablere samtaler med KRF, Venstre og Høyre. Til sammen vil disse få 55 mandater. AP og SV sitter igjen med 76 mandater. Frp har sagt at de vil støtte et borgerlig regjeringsalternativ med en annen statsminister enn Kjell Magne Bondevik. De må vise at de nå holder ord. En mindretallsregjering bestående av SP, KRF, V og Høyre støttet av Frp, vil få 93 mandater bak seg i Stortinget. Dette kan komme til å skje snarere enn vi tror.

Alle andre kommentatorer har vel så langt ment at forhandlingene disse tre partiene er dømt til å lykkes, men det blir spennende å se om Reiakvam får rett. Bloggen hans er uansett et velkomment tilskudd til bloggebyen, og et tegn på at bloggefenomenet blir mer og mer mainstream. Kanskje?

Nummer to på lista er imidlertid en gammel kjenning. Der finner vi nemlig bloggen "Sosial-liberalistisk forum," og bak den bloggen finner vi Trond Wathne Tveiten, som er en aktiv politiker med tilhold i Venstre. I tillegg til andre verv, blant annet i Europabevegelsen. Trond er vel dermed en av dem som ikke er helt fornøyd med at det blir regjeringsskifte, hvis da ikke spådommen til Reiakvam slår til, men i posten som Technorati byr oss er han mer såret og vonbråten fordi Venstre ikke var  invitert til partilederdebatt i NRK:

- Det er klart at lederen for NRKs nyhetsavdeling har uttalt at hun ønsket seg et regjeringsskifte. Nå har hun fått det hun ønsket seg, men en slik ignorering av Venstre kan ikke fortsette. Hjelper det med noen epost- eller telefonaksjoner?

Tja, det vil vel bare tiden vise. Vi går videre til neste blogg mens vi venter.

Blodappelsiner mener jeg bestemt at jeg har vært borti før, men i hvilken sammenheng kan jeg ikke huske. Skribenten bak er ihvertfall åpenbart ikke på den sosial-liberale Trond W.Tveitens side:

- Jeg synes det er fint at vi har fått et regjeringsskifte, og håper vi aldri får flertall på borgerlig side i stortinget noen gang i framtiden, men jeg er likevel ikke fornøyd med resultatet. Den ideelle situasjonen i mine øyne hadde vært at RV kom seg inn, venstre ble sparka komplett ut. RV i vippeposisjon med andre ord. De som skulle vært vår garantist for en ekte “rød” politikk.

Men ellers så har ikke Blodappelsinene vært veldig opptatt av valget. Posten som Technorati kaster opp er faktisk bare en av to som, så vidt jeg kan se. omhandler dette temaet. Blodappelsiner er i grunnen en ganske typisk sånn derre "løst og fast" blogg, og et positivt bekjentskap. Vi hopper til fjerde på lista:

Her er nok en gammel kjenning, BLOGG; Rune Henning Johansen har jeg lest sporadisk ganske lenge, og det er det ingen grunn til at ikke flers skulle begynne med. I posten som gjør ham fortjent til å bli med i denne runden handler det om valgordningen, og det faktum som flere andre også har blogget om, at de borgerlige faktisk fikk flere stemmer enn de rød-grønne. Valget var allikevel ikke så helt urettferdig konkluderer Rune Henning med. Vi er i grunnen ganske enige i det.

Noe sier meg imidlertid at siste bloggen vi presenterer denne gangen ikke er helt på linje med Rune Henning i hvor rettferdig dette egentlig var:

- Tusen takk for at det rødgrønne alternativet vant valget. Nå venter det fire år der Gerd Liv Valla og alle pampene i LO skal styre landet, og det er nødt til å bli en suksess. Samtidig skal partiene SV og SP ha innflytelse i økonomi- og utenrikspolitikken, og dette er jo områder vi vet disse partiene innehar en enorm kompetanse. Nei dette blir moro dere. Fordi det var jo kjempebra at den forrige regjeringen ble kastet. Økonomisk gikk det elendig for Norge, nå får vi endelig en økonomisk politikk som er moderne med økte offentlige utgifter. Og vi trives med økt rente og høy inflasjon. Så takk for et godt valg. Selv om det rødgrønne alternativet fikk færre stemmer enn den borgerlige regjeringen så er det nok rettferdig med et regjeringsskifte. Vi vet jo fra USA at antall stemmer ikke er så nøye når et valg skal avgjøres.

Bloggen heter "Hysj, jeg har ordet," og er ellers dominert av små bokanmeldelser. Mannen bak denne bloggen er Arne Mathiesen, 24 år gammel student fra Trondheim, og siden vi er i det hyggelige hjørnet i dag så slenger vi på en link til storesøsteren hans også. Vi vil jo ikke ha på oss at vi skaper splid mellom søsken her på bloggblogg. Dere finner henne her:

Skrevet av Hjorthen

Delirisk skyggespill

16.sep.2005@ 20:49:22
Det har vært mye snakk om politikk på Bloggblogg den siste tiden. Naturlig nok, kanskje, i disse valgtider, men det finnes også mange blogger som har et mer personlig preg. Slik er det med Deliriums blogg Bak skyggene. Det er en jordnær blogg, som omhandler Deliriums gjøren og laden, på jobb, på trening og hjemme:

Navn: Delirium
Bloggurl: http://bakskyggene.sprayblogg.no/
Bosted: Oppland
Alder: 29
Hva gjør du når du ikke blogger? Det føles som jeg pendler til Oslo og venter på helg. Men jeg trener også yoga, leser en masse, ser mye på film (men lite på tv), snakker med folk jeg liker og lytter til musikk.

Hvor lenge har du blogget?
Jeg har blogget siden januar 2003. ”Bak skyggene” er min andre blogg som jeg opprettet mai i år etter at den gamle bloggen skrev seg selv mer enn at jeg skrev den - og jeg likte ikke retningen den hadde tatt.

Hva var det som fikk deg til å begynne?
En personlig krise. Jeg trengte rett og slett å ha et sted der jeg kunne avreagere.

Har du en plan eller et mål?
Ikke egentlig…

Hva er dine motiver for å blogge?
Jeg trenger å skrive ned det som skjer med meg – det jeg tenker og føler og mener – på en strukturert måte. Det at andre leser hva jeg skriver setter større krav til meg selv, både i forhold til ærlighet, sannhet og sammenheng. Ved å blogge skaper og finner jeg mer form i min egen hverdag. Og jeg har et sted hvor jeg kan få avreagert. I tillegg mistenker jeg at jeg har blitt noe avhengig av selve konseptet av å blogge…

Som jeg skrev i den første posten i ”Bak Skyggene”: ”Jeg kommer helt sikkert fortsatt til å veksle mellom å være kjedelig, litt morsom, dagligdags og ikke minst pinlig og brutalt ærlig til tider. Det er hva blogging er for meg - et slags renselsesprosjekt og en container for alt det som foregår i livet mitt; ikke minst det livet som lever seg selv både rundt meg og inne i meg.”

Hva skriver du om?
Jeg har en dypt personlig blogg, så jeg skriver om meg og mitt. Om ting jeg funderer på, opplever eller reagerer på. Så de gangene jeg har samfunnsengasjerende tema er det rent tilfeldig! Bloggen min er et offentlig dagboksprosjekt.

Har du et fokus eller et tema?
Nei. Jeg hadde det i bakhodet da jeg opprettet en ny blogg, men må vel innrømme at bloggen min spriker noe veldig. Den eneste røde tråden der er vel strengt tatt meg.

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Jeg skriver nesten daglig, og noen ganger flere ganger hver dag. Jeg skriver både spontane ting, og også ting jeg tenker på over lengre tid. Jeg er ikke en spesielt tålmodig person så jeg flikker ikke så mye på det jeg skriver, men ofte er det gjennomtenkt likevel.

Hvordan finner du inspirasjon?
Det er masse inspirasjon inne i meg. Jeg tilhører den gruppen mennesker som tenker alt for mye på alt for mange ting. I tillegg blir jeg ofte inspirert av ting jeg leser og ser.

Hva får du ut av bloggingen?
Jeg får tilfredsstilt et behov for å skrive som alltid har vært hos meg. Men det viktigste er at jeg får mer grep om meg og mitt, samt et sted å bare si ting. I tillegg er det moro!

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?
Når det gjelder anonymisering benytter jeg aldri noens navn. Det er viktig for meg at ikke noen skulle snuble over bloggen min og se sitt eget navn på trykk. Jeg er selv anonym, noe som gir meg stor frihet i forhold til hva jeg tør å skrive om meg selv.

Jeg er en av de bloggerene som balanserer på den knivskarpe eggen mellom å være personlig og privat. Jeg setter nok grensen for privat litt løsere enn mange andre – jeg har visse emner jeg ikke vil skrive om da jeg føler de er private, men ellers er målet mitt å alltid være dønn ærlig. Denne bloggen er aller mest for meg selv – og er den noen som fortjener min ærlighet må det da være meg? Jeg er ikke skvetten for hva jeg skriver, men forsøker av og til å få en allmenngylding vinkling på det hele. Det er viktig for meg selv også da jeg ikke tror noen har godt av å være alt for navlebeskuende.

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?
Det er litt tilfeldigheter. Jeg er ikke god på html og koding så jeg har brukt den hjelpen jeg har fått fra andre bloggere samt det som falt meg inn der og da. Jeg strebet etter et ryddig, oversiktlig og pent design. Overskriften er jeg dessverre ikke helt fornøyd med, kanskje jeg endrer den en gang jeg har tid til å knote rundt i photoshop.

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?
Det er viktigere enn jeg først trodde. Etter å ha lest en del blogger selv merker jeg at jeg kjapt går ut av blogger som er rotete eller min oppfatning av stygge. Et flott design fanger oppmerksomheten og gir en fin ramme rundt det man skriver.

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Jeg forholder meg til at leseren er der selv om jeg skriver mest for meg selv. Jeg passer på å ikke skrive kryptisk som ”i går skjedde det noe spennende, men det kan jeg ikke si noe om”, eller å være usammenhengende og springende. Av og til skriver jeg også poster som er direkte myntet på leserne mine.

Besøkstall er ikke så viktig, selv om jeg ikke ville hatt noe i mot litt flere enn det jeg har i dag. Men jeg sjekker ikke telleren min daglig for å si det slik!

Jeg setter enormt stor pris på kommentarer. Det er en mulighet ikke bare til kommunikasjon, men også til korrigering av hva jeg tenker på. Mange av kommentarene jeg får er også oppmuntrende til å skrive videre.. Ettersom bloggen min er såpass personlig er det flere som har skrevet at de har tenkt seg om et par ganger i forhold til eget liv etter å ha lest skribleriene mine – slikt varmer veldig. I tillegg synes jeg som de fleste andre at det er gøy å bli sett!

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
Absolutt. Jeg har flere blogger jeg er innom daglig, og som jeg trives godt med å lese. Dessverre faller en del gode blogger av lasset etter hvert – det er synd når hyppig oppdaterte blogger blir neglisjert over en periode.

Hvis jeg skal peke ut noen som anbefalelsesverdige favoritter (akkurat nå) må det være noen blogger som tilfredsstiller alle disse tre kriteriene: fin design, hyppig oppdateringsfrekvens og som skriver ekstra godt. Dette blir et tilfelle av noen nevnt og andre ikke glemt. Se linkelisten min for andre blogger jeg synes det er vel verdt å besøke.:

Marinas gale verden 
Dagens Onde Kvinner
Hjorten uttaler seg om ting han ikke har greie på
Prinsesse Ragnhild
VamPus
PostSecret

Skrevet av Kirsebæret

Bloggforum: Skaffe og holde på lesere

15.sep.2005@ 20:55:19
En av to workshops på bloggforum 1. oktober vil dreie seg om hvordan du sprer budskapet på bloggen din ved å skaffe lesere og holde på dem. Vi vil diskutere det som i det private næringsliv ville bli kalt markedsføring og distribusjon.

Sekvensen ledes av Tor Andre Wigmostad, redaktør på bloggblogg. Spesielt invitert gjest vil være Bjørn Stærk, en av Norges mest erfarne bloggere. Sammen med deltagerne venter vi å få frem masse gode tips om hvordan du kan få flere til å lese og få dem til å diskutere innleggene dine.

Vi minner om at dette kun er ett av flere innslag på bloggforumet som vil bli arrangert på ettermiddagen i Oslo lørdag 1. oktober.

Skrevet av Tor Andre


Google Blog Search lansert

14.sep.2005@ 15:36:25
For bare noen få timer siden lanserte Google sin nyeste tjeneste, Google Blog Search, en egen søkemotor for å finne blogger. Google lover at alle blogger skal være tilgjengelig fra deres Blog Search, og ikke bare de som bruker Googles egen blogg-tjeneste, Blogger. For at din blogg skal bli indeksert av Google Blog Search trenger du bare å pulisere en RSS- eller Atom-feed, og pinge en ping-tjeneste, for eksempel via Ping-o-Matic.

Med Blog Search innfører Google fire nye søkeparametere for å hjelpe deg å lettere finne det du leter etter, og i tillegg er dette den første søkemotoren fra Google som har den lenge etterlengtede muligheten til å abonnere på søkeresultater via feeds.

Jeg har ikke hatt tid til å teste ut Blog Search skikklig enda, men jeg har tatt en kjapp søk etter mitt eget navn. Resultatet var ikke veldig lovende. Riktig nok fant den mange av mine poster, men alle resultatene på første side, utenom ett, var fra juli. Men da jeg forsøkte å søke etter navnet på mitt nyeste innlegg som jeg har pinget, så dukket det opp.

En annen merkelig ting var at første gang jeg søkte etter navnet mitt ble det øverst på siden listet opp tre blogger med "børge" i navnet sitt, inkludert min, men da jeg noe senere søkte etter det samme var det bare én blogg på lista.

Det vil bli spennende å følge utviklingen til denne nye blogg-søke-tjenesten og se om den etterhvert kan bli en verdig konkurrent til Technorati.

Skrevet av Børge

Pulsen på bloggebyen: Åge Hareide

12.sep.2005@ 23:07:44
Det er dags for vår ukentlige vandring rundt på blogger som er mer eller mindre tilfeldig utvalgte fra søketjenesten Technorati. Denne gangen har vi valgt å la politikk være politikk, og i stedet konsentrert oss om viktigere ting. Nemlig fotball.

Landslaget gikk jo på en smell mot Skottland, etter først å ha tatt en solid seier i Slovenia. Er dette noe man er opptatt av ute på bloggene? Vi ba Technorati om å skaffe oss de seneste oppdateringene på navnet Åge Hareide, og her er det vi fant.

Første treff er en svenske ved navn Hans Kullin. Bloggen har fått det velklingende navnet Media Culpa, og her foregår det på engelsk.  Bloggens tema er ifølge vaskeseddelen media og PR, og hva gjør Hareide på denne bloggen da? Jo, Kullin har fått med seg at Andre Bergdølmo kritiserte pressen etter tapet  på Ullevaal, og stiller seg dermed spørsmålet om hvorvidt det er pressens oppgave å spille på lag med sine nasjonale fotballag:

- A common term in Swedish when describing media policies regarding this issue is that journalists should be "konsekvensneutrala" which means media must be neutral to the consequenses of an article. If a story is relevant from a news perspective, the fact that one party might suffer is not reason enough to stop the article. Like in this news policy from Swedish Radio "Ekot".

Kullin mener altså at Bergdølmo ikke har noe særlig å klage på:

- Support for the home team is great, but it's by no means mandatory. Or maybe Bergdølmo expected the same support as the Sun gave the English team before the historic 5-1 win against Germany. The paper hired a bus with a band that went to the German team's hotel in the middle of the night and woke them up.

PS. Never forget - what Carew does with a football, Zlatan can do with an orange.

Jada, selvfølgelig måtte han komme trekkende med Zlatan, og da beveger vi oss heller til neste blogg på lista. Her møter vi etter alt og dømme en Brannsupporter, og bloggen går under navnet, Geir klager, syter og synser. Joda, han har nok Brann i sitt hjerte ja. Dette er en ekte fotballblogg, det handler ikke bare om Brann, (bare nesten) og  Geir var ganske riktig tilstede på Ullevaal og så Norge tape. Hareide dukker imidlertid ikke opp der, men i  en post skrevet før kampen der Geir mener at Martin Andresen burde bruke hodet og takke nei till spill i Skottlandkampen på grunn av skadesituasjonen, men siden Åge Hareide er en av Andresens favoritt-trenere så konkluderer Geir med at sånn blir det nok ikke. Og sånn ble det ikke. Fin blogg Geir! Anbefales for fotballinteresserte.

Geir holdt med Brann, men holdt for tiden til i Oslo. Derfra beveger vi oss til Hundvåg i Rogaland. Der kommer Tronny med tips til hvordan Åge Hareide burde komponert laget sitt mot Skottene. Kanskje burde Hareide hørt på Tronny? Ellers på TM -null kontroll så handler det om litt løst og fast. Dette er i grunnen en ganske typisk dagbok-blogg såvidt jeg kan se, og det har vi ingenting i mot. Tvert om.

Neste post på lista er en Livejournal-blogg som kun presenterer nyheter fra VG-nett. Ikke vet jeg hva dette er for noe, men særlig interessant er det vel ikke? Vil man lese VG så gjør jeg man vel det best på VG.no? Vi stopper ikke opp der, men ser videre på lista fra Technorati. De neste bloggene som omtaler Åge Hareide har poster som er over en måned gamle, så det vil være en sterk overdrivelse å påstå at bloggebyen har fotballdilla. Det kan faktisk se ut som om håndarbeidsbloggene er har en langt hyppigere forekomst enn fotballbloggene. På en måte er vel det i grunnen bare bra? Vi stopper altså vår jakt på Åge Hareide i bloggebyen der. Innehaverene av  Molly Snuppah og AK Lindmo's Blog får ha oss unnskyldt. Kanskje vi stikker innom en annen gang...

Skrevet av Hjorthen

Bloggbloggs valgekstra 12: Blogging, forventninger, vinnere, tapere og gode råd

11.sep.2005@ 11:50:23
Aller siste runde av bloggbloggs valgekstra er på vingene. Her spør vi om bloggingen har forandret valgkampopplevelsen, om forventninger er innfridd, hvem som er vinnere og tapere, og ikke minst så kommer vårt velduftende og velinformerte panel med noen siste råd på veien til valglokalet. Etter dette er det ihvertfall ingen grunn til å ikke gjøre seg opp en mening om hvem man skal stemme på.

Disse er med:

Bjørn Stærk (Bjørn Stærk blog)
Brigt Dale (fra Inntastet.)
Torstein Viddal (fra norvegia)
October (Octobers Blog)
Vam Pus (fra Vam Pus' verden)
Øyvind Strømmen (Stemmen fra Belgia, Dilettant.no og Moonshine from Malines)
Pleym Christensen (Fra Liberaleren.no)
Knut Stian Olsen (Fra Meninger om mangt.)

Jeg vil anta at dette, for de fleste av dere ihvertfall, har vært den første valgkampen dere har vært igjennom som bloggere. Har det påvirket eller forandret måten dere har opplevd valgkampen på? I såfall, på hvilken måte?


Øyvind: Ikke i noen særlig grad. Jeg har selvsagt lest litt blogger i valgkampen også, og det gjorde jeg i mindre grad ved forrige valg. Da leste jeg til gjengjeld en god del i leserbrevspalter. Som regel er forskjellen mellom de to ikke så stor, tross i alskens RSS-feeds og kommentarfelt. 

Pleym: Blogger er alternative nyhetskilder – og kilder for annerledes vinklinker enn de tabloide media som jager i flokk. Noe mer fordummende enn norsk presse er det vanskelig å tenke seg – selv om de skryter av å være kritiske til makten. Med mindre valget gir store overraskelser tyder likevel mye på at det er tradisjonelle mediekanaler (og internett må nå regnes som tradisjonelt) som fortsatt avgjør valget. Lokale variasjoner kan forekomme – men dog.

Brigt Dale: Jeg har sett mindre tv under denne valgkampen enn noen annen, og er svært fornøyd med det. Jeg vet at det er slik at de fleste og viktigste debattene tas på tv, men jeg er også overbevist om at tv-underholdningsaspektet ved valgkamp er med på å fjerne fokus fra sakene.
Det er dog allikevel interessant å se hvordan medias fokus på Solbergs dårlige opptredener i begynneslen av valgkampinnspurten har vært med å henlede folks oppmerksomhet mot Høyre, som igjen har grepet sjansen, fokusert på saker, hviket har ført til at det kan se ut som om Høyre gjør et brukbart valg.
Bloggene og avisene gir meg en rask og grei innføring i sladderet, slik at jeg kan gå videre med de sakene som interesserer meg.
Bjørn Stærk: Da det var valg for to år siden hadde jeg stort sett bare utenlandske lesere, så jeg brukte en del tid på å forklare hva norsk politikk går ut på.  I år har jeg mest følt behov for å markere avstand til hele valgkampen.  Det er et spill med regler jeg ikke liker for et publikum jeg ikke forstår, og da er det vanskelig å være entusiastisk, selv om dette hadde vært "riktigere" med tanke på "rollen" blogging visstnok skal spille i mediene.  For meg er det viktig å få fram at man kan bry seg om og skrive om politikk uten å følge de vanlige spillereglene. 

Knut Stian: Ja, dette er min første valgkamp som blogger, og det har nok utvilsomt forandret måten jeg har fulgt med i politikken og valgkampen på. Jeg selv har blitt mer politisk interessert og politisk bevisst på at det valget jeg gjør den 12. september faktisk er viktig. Jeg har selv også beveget meg i det politiske landskapet fra Frp og over til Venstre i den tiden jeg har blogget. Nå vet jeg ikke om det er bloggingen som har skylda for det altså, men det er da en besnærende tanke synes jeg, at min egen blogging er med på å forandre mitt politiske syn.

VamPus: Definitivt påvirket valgkampsopplevelsen. Til forskjell fra tidligere så har VamPus denne gang vært langt mer unna partiene og langt mer "utenfor", på tross av tidligere aktivt politisk engasjement. I stedet for å måtte forsvare noe hele tiden har det vært godt å kunne sparke litt til alle. Det betyr ikke at vi som bloggere bare skal kritisere, vi kan/skal/bør også heise flagg og vise hvor vi står - men det skinner vel igjennom :-))

October: Nei, egentlig ikke. Gjennom bloggosfæren har jeg rett nok fått utvidet min analysehorisont, men ellers tror jeg ikke det er store forskjeller.

norvegia: Jeg tror erfaringene fra det å blogge har gjort det enda vanskeligere å ta noe av valgstoffet på TV seriøst. Bloggosfæren truer Norge. Er det terror den truer oss med? Hva mener du, Carl I. Hagen?
TV-mediet ble utviklet av Goebbels, bloggosfæren ble utviklet av geeks. Folk har alltid likt goebbelser bedre enn geeks.

Valgkampen er nå på det nærmeste over. Har den svart til forventningene? Tør dere prøve dere på å utrope vinnere og tapere i dette valget nå?

Øyvind: Joda, den har vel forsåvidt svart til forventningene, men det sier mer om forventningene enn om svarene, for å si det slik. Valgkampen har vært en latterlig affære. Jeg har fremdeles ikke helt klart å bestemme meg hvem som har vært mest latterlig, men Høyre kommer iallfall på medaljeplass der, med sine ofte så meningsløse angrep på "sosialistene", I blant får jeg en følelse av det er Stalin som er Arbeiderpartiets statsministerkandidat, og slett ikke Stoltenberg.

VamPus: Dette har vært tidenes kjedeligste valgkamp. Kanskje nettopp, slik vår ærede utspørrer påpekte, fordi debatten om velferdsstaten uteble (igjen). Jens er vel den som har kommet best ut av partilederne - hadde Ap stilt alene så hadde de kunnet regjere i en mindretallsregjering alene. Slik det er nå tør ikke VamPus spå, men det er kanskje fordi hun forsøker å lukke øynene for at det blir regjeringsskifte?

October: Valgkampen har svart til alle forventninger. Dessverre. Valgkampen i media har vært pinlig for de aller fleste, ikke minst media selv som har vist en begredelig evne til å fylle sin rolle som fjerde statsmakt, med sporadiske unntak naturligvis. Jeg kan ikke se at man har gått i dypden i det hele tatt på noen saksfelt. Vinneren denne gangen tyder det meste på at blir Jens Stoltenberg og AP. Og det uten å egentlig ha trengt å si noe som helst om politikk. Det ser ut til å holde at han er den ansvarlige part på et regjeringsalternativ mange tar det for gitt at vi får, og i mellomtiden kan ha peke på uorden i de borgerlige rekkene - og fortsette med svartmalingen de har bygget opp gjennom flere år mens regjeringen var opptatt av å snakke om renten .

Pleym: Forventninger? Er det noen som har forventninger til en valgkamp? Må være de som liker gjørmebryting, tallkasting og sleske smil, det da. Valgkampen har vært like ille som forutsatt. Spesielt fordi noen som ikke stiller til valg, stadig blander seg inn (LO). Ideologisk valgkamp? Neppe. Ap og FrP blir vel vinnere, mens SV og Sp (forhåpentligvis) taper. KrF taper dessverre ikke så mye som ønsket. Høyre taper nok litt – mens V kan komme til å klare sperregrensen med god margin, hvis ikke en del H-velgere får panikk og trekker tilbake sine sympatistemmer. Jeg håper i det lengste vi slipper massemorderheiagjengen RV og subsidierytterne i Kystpartiet.

norvegia: Om den har svart til forventningene? I den grad jeg hadde noen forventninger til en norsk valgkamp, så har den vel det. Muslimspørsmålet har som forventet seilt opp som hovedspørsmålet. Krekar-saken ble spart helt til slutt, og skaper nå harmoni og forbrødring mellom de blåbrune. Det hele er ganske forutsigbart og gjennomskuelig. Nesten som avtalt spill.
Dog er det bedre at Staten bruker Krekar-saken for å få innført de avskyelige folkeundertrykkelseslovene sine, i stedet for å sprenge uskyldige nordmenn i lufta. La oss håpe de nøyer seg med å spille Krekar-jokeren.

Brigt Dale: Det er vanskelig å utrope vinner og tapere i denne valgkampen, mye fordi vinden de siste dagene synes å ha snudd noe. Det blir flere spennende momenter; hvis Venstre kommer godt over sperregrensen, kan de få opp mot ti.ellve mandater og dermed avgjøre regjeringskabalen. Hvis Venstre gjør et dårlig valg, kan Kystpartiet bli liggende på vippen, hvilket i følge partilederen betyr at de vil gå i forhandlinger. To til tre mandater for dette lille partiet kan bety at de blir sittende med makt lik den Venstre har hatt i denne perioden (dog vil de neppe bli invitert inn i noen regjering).
Det finnes med andre ord flere potensielle vinnere og tapere; det kan synes som om valget avgjøres blant de små og mellomstore partiene - de store (Stoltenberg, Solberg og Hagen) vil uansett kunne skylde på andre.
Jeg tipper følgende vinnere: Lars Sponheim og Venstre og Jens Stoltenberg og Ap (fordi jeg tror på regjeringsskifte).
Tapere: Høybråten og Krf (ok da, litt ønsketenkning inne i bildet her...) og Kristin Halvorsen og SV (som ligger an til et dårligere valg enn ventet - selv om jeg tror de havner i regjering).

Knut Stian: Så langt i valgkampen så tyder de siste meningsmålingene (6.september er dette skrevet) på at Venstre kan bli et uhyre viktig joker på borgerlig side og det er da svært så gledelig sett med mine øyne. Men om de kommer til å regnes som en vinner etter valget er vel heller mer tvilsomt. Desverre. Hvis jeg skal prøve meg på å utrope noen vinner nå så blir det sannsyneligvis Ap og Frp som blir de to store vinnerne. SV og H sammen med Krf faller på både målingene og i skolevalget. Om valgkampen har svart til forventningene så må jeg si at det har den så absolutt. Dette valget vil bli uhyre spennende og for aller første gang (siden EU-avstemningen i 1994) kommer jeg til å sitte oppe hele valgnatta og følge hver eneste telling og måling som kommer inn. Jeg gleder meg faktisk!

Øyvind: Frp gjorde noe så overraskende som å snakke om innvandring, kriminalitet og bensinpriser og Venstre; ja, hva snakket egentlig Venstre om?  Jeg tør ikke å gjette på vinnere og tapere i regjeringskampen, vi kan få både Kystpartiet og RV på vippen, og da får vi det valgforskere kaller "en interessant parlamentarisk situasjon". Det jeg kan tippe på er at Arbeiderpartiet blir en valgvinner.

Bjørn Stærk: Vinnerne blir vel de som får flertall på valgdagen?  Og så kan vi etterpå begynne å spekulere om årsaken.  Noen vil f.eks. mene at vinnerne vant fordi de fikk mange folk til å stemme på seg, og kanskje er det noe i det.

Og til slutt: Det er hemmelig valg, så jeg skal ikke spørre dere hva dere skal stemme på, men har dere noen siste stalltips til leserene før de går til urnene? Hva bør de stemme på, og hvorfor?

norvegia: Ikke gå til urnene. Døden kommer tidsnok.
Folk bør ikke legge engasjementet i en urne. Da dør det. Det brennes opp, og asken lines opp og snortes gjennom tusenlapper, opp i feite politikernesebor. Og går til hodet på livsfjerne politikere som er profesjonelle kvakksalvere og lurendreiere.
For å gi etpar stalltips: SV sier de er mot ulovlige kriger, men for NATO. Venstre sier de vil sikre rettsstaten, men undergraver den og innfører Kafka-staten, paragraf for paragraf.
Og dette er de ytre sett hyggeligste og mest menneskelige partiene. Så kan man jo bare tenke seg hva alle de andre partiene juger om.

Brigt Dale: Stem på venstrealternativet, vi trenger en ny regjering. Hvis man er usikker på hvilket parti man bør stemme på blant de rødgrønne, - dropp de grønne. Hvis man ikke får bestemt seg, stem i det minste blankt, så får vi håpe på at noen snart finner det viktig å telle de blanke stemmene også.

October: - Stem ansvarlig! Det kan det være mange måter å gjøre på. Stem taktisk for å sikre ditt ønskede regjeringslalternativ, om det er det viktigste for deg, for eksempel. Det skulle innebære Venstre, eller på et av de to andre som kniver om mandat i ditt fylke, eller SV/SP som kan finne på å bli for små til at de tør å sitte i regjering. Stem på ditt parti, om det er viktig for deg å støtte visse kjernesaker. Eller stem taktisk avhengig av hvem som kniver om mandatene i ditt fylke! Lykke til...

Bjørn Stærk: Stem på FrP, ikke fordi alt de står for er riktig, eller engang virkelighetsbasert, men for å skyve den politiske balansen i retning høyre.  Jeg stoler på at samarbeid og pragmatisme vil ufarliggjøre FrP og etterlate en kjerne av liberale ideer,  som er noe vi trenger.  Eller kanskje Venstre, da.  De er jo hyggelige og oppegående folk, mange av dem.  F.eks. har ikke ungdomsparti-bloggerne deres store bilder av seg selv på forsiden hvor de poserer som en liksomfolkelig mediekåt broiler, og det er jo noe. 

VamPus: Drit i det politiske spillet, regjeringsalternativene og taktikk. Stem det partiet du selv har mest tro på! Har du ingen bestemte meninger og ikke vet hva partiene står for - gjør demokratiet en tjeneste og bli hjemme. VamPus har ikke stemt ved stortingsvalg siden 1993, og har litt eksistensiell angst for tiden. Det blir Høyre eller ingenting.  VamPus provoseres av Høyre, men virkelig virkelig hater det nasjonalsosialistiske alternativet. Er det rart man drikker...

Knut Stian: Det er jo ingen hemmelighet at jeg vil stemme Venstre ved dette valget og det er ikke på grunn av taktikk. Jeg har funnet ut at Venstre faktisk er det partiet som står meg aller nærmest i de sakene som er viktige for meg. Og jeg vil gjerne oppfordre alle andre til å stemme Venstre også. Men, som ved alle valg så er det opp til hver enkelt å finne ut av hvilket parti de mener står dem selv nærmest i de viktigste spørsmålene. Man kan lete og lete for å finne et parti som er enig med en selv i alle saker, men det partiet finnes nok ikke. Det vil alltid være enkeltsaker i et parti man ikke er enig i. Kluet da er å finne det partiet som man selv mener står for det meste av den politikken en selv er enig i. Mitt stalltips går selvsagt til Venstre denne gangen, men nesten enda viktigere er at man faktisk går å stemmer. Det er viktig med hver enkelt stemme og det er bra for demokratiet at vi har så høy valgdeltakelse som mulig. Lykke til med valget alle sammen.

Pleym: Hvis du ønsker en sosialistisk regjering må du naturligvis stemme på Ap, SV og SP. Hvis du ikke ønsker regjeringsskifte må du stemme på et av regjeringspartiene (men helst ikke KrF). Hvis du ønsker mer kaos må du bare stemme FrP. Hvis du orker Bastesen i fistel fire nye år må du bare stemme Kystpartiet. Synes du arbeidsleire, Vømmøl, Mao og Pol Pot er kult kan du bare stemme på retropartiet RV.Er det virkelig ikke mer å velge i? Sukk.

Øyvind: Tja, det finnes da mange trivelige partier der ute? Jeg har jo drevet litt reklamereklame for Abortmotstandernes liste tidligere. Hvorfor stemme på Høyre og få et forsiktig presteregime, når du kan stemme på biskop Børre Knudsen i stedet? Og stemmer man på Kristent Samlingsparti kan man kanskje få prost Per Kørner?

Nei, stalltipset mitt blir vel å stemme på noe litt rødere. Det rød-grønne alternativet er mer sosialdemokratisk enn det er noe annet, og det verste man kan si om sosialdemokrater er at de er venstrevridde konservative. Hordalendinger bør stemme RV. Jeg er ikke i tvil om at vi trenger en stor, skallet, homofil, kommunistisk økonom på Stortinget.

Pleym: Jeg velger meg Venstre – så slipper vi kanskje en regjering med Kristin Halvorsen, Hallgeir Langeland og Øystein Djupedal, Åslaug Haga, Per Olaf Lundteigen og gjengen fra den alternative virkeligheten. Hvis du stemmer Venstre i Akershus slipper du kanskje Åslaug Haga på Stortinget, også! Jeg stemmer V på de verdiliberale sakene; skille av kirke og stat, fjerning av kristen formålsparagraf i skoler og barnehaver (hva har den der å gjøre??), kjønnsnøytrale ekteskap, homofiles rett til å bli vurdert som adoptivforeldre, bort med pornosladden, høyere bunnfradrag. Var det noen som sa jeg ikke har verdier? Jo da, liberale verdier!

Staten ut av lommeboken og sengen din!

Knut Stian: - Jeg vil tilslutt også få rette en takk til alle her på bloggblogg som har startet denne valgekstrabloggen og for at jeg fikk lov til å delta med mine synspunkter. Så nå er det bare å glede seg til neste valg om to år... Stå på alle sammen.

Og vi på bloggblogg takker alle som har bidratt til denne diskusjonen, både deltagere, dere som har kommentert og alle dere som har lest dette. Vi håper dette har vært et positivt tilskudd til valgkampen og ønsker alle sammen et godt valg.

Forrige: Ytringsfrihet og velferdsstat

Neste: Dette var siste utgave av valgekstra i denne omgang

Bloggbloggs valgekstra hovedkvarter

Bloggbloggs valgekstra 11: Ytringsfrihet og velferdsstat

10.sep.2005@ 11:16:50
Både valgkampen og bloggbloggs valgekstra går mot slutten nå. Her er nest siste runde, hvor panelet er rørende enige i sitt forsvar for ytringsfriheten, samt at de snakker litt om velferdsstaten og hvordan den vil se ut etter fire nye år med borgerlig styre. Vi kjører i gang:

Disse er med:

Bjørn Stærk (Bjørn Stærk blog)
Brigt Dale (fra Inntastet.)
Torstein Viddal (fra norvegia)
October (Octobers Blog)
Vam Pus (fra Vam Pus' verden)
Øyvind Strømmen (Stemmen fra Belgia, Dilettant.no og Moonshine from Malines)
Pleym Christensen (Fra Liberaleren.no)
Knut Stian Olsen (Fra Meninger om mangt.)

I desember 2002 vedtok landets øverste dommere - i plenum - at det ikke er i strid med Straffelovens paragraf 135a å hevde at «innvandrere hver dag raner, voldtar og dreper nordmenn» og at «vårt land og vårt folk hver dag blir plyndret og ødelagt av jødene».

Slapp av folkens, vi er ferdig med innvandringsspørsmålene, dette handler om ytringsfrihet. Denne beslutningen av høyesterett vakte en god del debatt, og de mosaiske trossamfunnene i Oslo og Trondheim, samt Antirasistisk senter tok saken videre til FNs antirasismekomite, hvor de hevdet at avgjørelsen er i strid med deninternasjonale konvensjonen mot rasediskriminering.

FN var enige, og har bedt Norge sørge for at slike ytringer som dette ikke lenger skal vernes av ytringsfriheten i Norges lovverk. Hvem er det som har rett her? Er det vår høyesterett, eller er det FNs antirasismekomite? Bør vi gjøre som FN sier?

VamPus: *grøss* Slike uttalelser gir VamPus vondt i magen. Umiddelbar reaksjon er å forby dem, men på en annen side; VamPus er en sterk tilhenger av ytringsfrihet nettopp fordi det gir oss en mulighet til å bekjempe denne type holdninger. De forsvinner jo ikke bare fordi vi forbyr folk å si det offentlig. Vern om ytringsfriheten, ikke FN!

Knut Stian: Nei, jeg synes ikke at vi bør gjøre som FN sier. Ytringsfriheten er en så fundametal og vel innarbeidet rett i vårt lille demokrati her i nord at vi ikke bør bøye oss for litt småfurtne trossamfunn. Disse trossamfunnene predikerer jo omtrent hva det skal være fra sine prekestoler, men tåler altså ikke kritikk (velbegrunnet eller ei).

Det gjelder forøvrig også Antirasistisk senter, som gjør en meget god innsats mot rasisme her i landet. Men om man skal begynne å lovregulere hva som er lov av ytringer og påstander (uansett hvor gale eller riktige de måtte være) så slår det bare tilbake på dem selv og kan være med på faktisk å skape mer rasisme enn det var ment å forhindre.

October: Vi bør gjøre som høyesterett sier. Vi skal ofte høre på FN, men et sterkt vern for menneskerettigheten "ytringsfrihet", skal vi ikke kompromisse på. Det er ille nok med de begrensningene rasismeparagrafen gir. Det skal mye til før jeg forsvarer et forbud mot ytringer som rettet seg mot grupper, og ikke enkeltpersoner. Både fordi ytringsfriheten er en sterk verdi for meg, og fordi meninger man er uenig i bør bli, og er best, bekjempet i det offentlige rom. Jeg tror antirasistene, og innvandrerne, skyter sin kamp for baugen, ved å angripe ytringsfriheten.

norvegia: Vel, for det første snakker vi her om to ytterst udemokratiske organer: Hverken høyesterett eller FN-komiteen står med føttene plantet i noe mandat fra folket. Det er med andre ord ingen grunn til å lytte for mye til noen av dem.

I England kan nå justisministeren personlig — i egen høye person — utvise deg fra landet dersom du ytrer deg kritisk til England eller Vesten. Det blir omtrent som å få grisebank for å heie på feil lag under en cupfinale. Staten er altså blitt en bande voldelige fotballpøbler.

Folk må få si hva de vil. Så kan de aller lureste få velge hvem de vil lytte til, mens resten roper på politi og mamma.

Brigt Dale: Spørsmålet om ytringsfrihet kontra diskriminerende og/ eller støtende ytringer er komplisert, og dreier seg ikke om svart/ hvitt-tolkninger av lovverk som stort sett alltid fremstår som stivbeinte i denne sammenhengen. I den grad Shabana føler behov for å vise rumpa på scenen, er det muligens noe vi bør akseptere (men ikke nødvendigvis like). Når hun starter stuntet med å si at hun nå skal gjøre noe det blir bråk av i det pakistanske miljøet, så er hun ute etter å provosere, og vet at det vil virke støtende. Men bør hun av den grunn nektes å ytre seg? Venstreeliten synes å mene det.

En tilsvarende situasjon - men en der venstreeliten i større grad støttet kunstneren - dukket opp for et par år siden i Sverige, der en kunstner opplevde at hans kunstverk ble forsøkt ødelagt og deretter krevd fjernet av den israelske ambassadøren. Årsaken var at kunstverket sammenlignet den israelske behandlingen av palestinerne med den tyske behandlingen av jøder under 2. verdenskrig. Kontroversielt på et helt annet nivå en Shabanas rumpe, men de fleste var enige i at ambassadøren hadde gått altfor langt i å kreve kunstnerens stillhet i denne saken.

Bør vi så gjøre som FN sier når små, marginale grupper ønsker å ytre seg på en måte som de fleste ser på som latterlig, forenklet og prematur? Ikke nødvendigvis, selv om det selvfølgelig må gås opp grenser her. En forsker påpekte herom dagen (i db.no's artikkel om innvandringsfientlighet i bloggosfæren) at høyreekstremistiske miljø som forties ofte vokser seg både større og farligere enn dem som må vise sitt sanne ansikt utad. Da kan de avkles og avkreves logiske resonnementer. Slik kan svineriet bekjempes.

Bjørn Stærk: Problemet med sensur er at det skader nettop de ideene vi ønsker å forsvare.  Gode ideer er avhengige av å bli testet, å bli tvunget til å forsvare seg selv, hvis ikke råtner de opp og ender opp som tomme fraser.  Dette gjelder også ideer de fleste av oss ser på som åpenbare.  At de er åpenbare betyr jo også at de er lette å forsvare, så da er det ganske feigt å gi opp og si at antirasismen ikke er levedyktig utenfor rettsvesenet. 

På den andre siden er konspirasjonsteorier dyktige parasitter på åpne debatter, [sett inn utlegning om internt konsistente verdensbilder som bruker aggressiv informasjonsfiltrering til å underbygge seg selv], men de er enda vanskeligere å bekjempe under lukkede forhold, så å sensurere rasismen for å bekjempe den er som å slukke brann med bensin. 

Jeg tror vi alltid vil ha konspirasjonsteoriene blant oss, men med åpen informasjonsflyt kan vi holde både dem og generell uvitenhet til et minium.  I tillegg må vi jo alltid være forberedt på at ideer vi tar for gitt .. er feil.  Det er bedre med ingen sensur i det hele tatt enn at vi blir overivrige og risikerer å slå gode ideer ihjel med lov og dom. 

Pleym: Nei. Ytringsfriheten bør gjelde uavkortet. Dårlige meninger bekjempes best med bedre meninger i full frihet. Forbys ytringer går de under jorden og lever som buskagitasjon. FN har ikke alltid rett. Meninger uttrykker holdninger. Noen holdninger bør naturligvis motarbeides og bekjempes. Men disse holdningene vil være skjult hvis det ikke eksisterer full ytringsfrihet.

Et annet forhold som opptar meg, er at rasistiske ytringer skal være så mye verre enn kommunistiske ytringer som forherliger diktatur og massemord, jfr AKP/RV om Pol Pot og Kambodsja, evt om Mao og Kina.

Øyvind: Vi trenger ikke snakke om nynazistene for å se hatpropaganda som blir spredt i Norge. Gyldendal har gitt ut "Fornuftens styrke", en bok som neppe kan kalles noe annet, og som likevel blir rost som bare det av en av Norges viktigste blogger, document.no. Norske aviser har i sine anmeldelser vært ganske entydige i å slå fast at dette er hatsk propaganda, og det har de helt rett i. Men Fallacis tilhengere synes bare det er fint å høre dette fra "venstresidens lakeier i media" og Fallaci vinner sympati på å leke martyr.

Slikt bør ikke ties i hel. Det bør slås i hel med argumenter. Og det er slett ikke vanskelig å argumentere mot Fallacis bok, så full av faktafeil som den er.

En annen interessant ting i Fallacis bok er at hun i sitt angrep på antirasisme-lovgivningen i Sveits nevner tre eksempler på folk som har blitt dømt. Ingen av dem ble dømt for sitt angrep på muslimer, alle for angrep på jøder. To av dem er holocaustrevisjonister, blant dem fransk-engelske Robert Faurisson. Oriana Fallaci forteller oss selvsagt ikke hvem eksemplene hennes er, men hennes støtte til dem er faktisk noe av det jeg har minst problemer med. Selv tullinger har rett til ytringsfrihet.

Jeg slutter meg til Noam Chomsky, som fikk mye pepper for å støtte Faurissons rett til å ytre seg. I et intervju i Le Monde i 1998 ble han spurt: "Men tror du ikke at det er i demokratiets og frihetens interesse å i blant begrense ytringsfriheten?". Han svarte: "Det er Göbbels syn, og Zhdanovs og Khomeinis, og jeg er ikke enig. Ytringsfrihet er essentielt for menneskeheten. Det er en ukrenkelig rett".

For en gangs skyld er jeg helt enig med Chomsky. Høyesterett har rett.

Dagbladet ba forleden LO og Høyre om å komme med sine verste skrekkvisjoner om hvordan Norge vil se ut om fire år hvis motparten vinner valget. Det kan virke som om LO har mest å hente i skrekkfilmbransjen, selv om Høyre også gjorde et ærlig forsøk. LO hevdet blant annet at en borgerlig valgseier vil bety slutten på den nordiske velferdsmodellen. Det høres jo voldsomt ut, men Dagfinn Høybråten har jo varslet at det i løpet av neste år skal gjennomføres radikale omlegginger av det norske trygdesystemet.

Farer LO med skremselspropaganda her? Eller må vi faktisk ha en slik radikal gjennomgang av trygdesystemet? Hvorfor har ikke dette vært et større tema i valgkampen?


Øyvind: Valgkampen har stort sett vært en fordummende affære. Man kan vel ikke vente at politikere snakker om politikk, kan man?  LO har selvsagt helt rett i at Høyre kan ta knekken på den nordiske velferdsmodellen i Norge, men jeg tror ikke det skjer i den førstkommende regjeringsperioden. Alternativet til den nordiske velferdsmodellen er da heller ikke en skrekkfilm, men en velferdsstat som sikkert ville ligne mer på den franske, den belgiske, den nederlandske. Det betyr ikke at samfunnet kommer til å bryte sammen, men det betyr økt fattigdom, større forskjeller, flere som faller utenfor, svakere trygdeordninger, etc. etc.  Til gjengjeld vil nordmenn få skattelette og mer privat rikdom seilende rundt i havnene. Trivelig. 

Pleym: Dessverre vil ikke borgerlig valgseier bety slutten for en nordisk velferdsmodel efter statlig diktat. Til det er selv FrP blitt for sosialdemokratiske. Folk burde selv ha ansvar for å sikre sin pensjon, forsikre seg mot uførhet, arbeidsledighet etc. Altfor mye betales av oss alle over skatteseddelen. Som sagt av Bastiat: Staten er den fiksjon hvor alle lever på alles bekostning. 80% av folket berøves sin inntekt, som staten så omfordeler til stort sett de samme 80%.

Hvorfor kan ikke hver og en få lov til å ta ansvar for seg selv? I dag er det helt OK å bruke egne penger på selvskadelig adferd (cola og burgere) men ikke på egen helse og utdannelse. Venstre er for øvrig for borgerlønn, som vil fjerne den milimeter(u)rettferdige behovsprøvede sosialdemokratiske velferdsstaten – og en masse papirflyttende, kikkende byråkrater.

Brigt Dale: Hvis radikale endringer i trygdesystemet betyr mer telling av antall arbeidstimer som grunnlag for utbetalinger, enda mindre stønad til de som trenger medisiner, omsorg eller akutt medisinsk hjelp - så trengs det overhodet ikke. Men hvis ønsket er å forenkle og forbedre byråkratiet rundt disse tjenestene, samt utarbeide presiseringer slik at tjenestene faktisk vil gå til de som virkelig trenger dem, så er det et gode.

Bjørn Stærk: Alle truer med fordervelse om motparten kommer til makten, og det er like lite troverdig som løftene om radikale forbedringer hvis de selv får bestemme.  Vi kommer fremdeles til å ha en velferdsstat også etter fire år med høyre-regjering, men kanskje en mer effektiv velferdsstat.  Og vi kommer fremdeles til å ha en markedsøkonomi også etter fire år med venstre-regjering, men kanskje en litt mindre effektiv en.  På sikt kan vi bevege oss langt, slik vi allerede har gjort det siden AP's maktdager, men årets valg er isåfall bare ett av mange små skritt i en retning.

Knut Stian: - Dette er selvsagt ikke noe annet enn skremselspropaganda fra LO og gammelkommunisten Gerd-Liv Valla sin side. Vi har et stort behov for en skikkelig gjennomgang av trygde- og sosialsystemet her i landet, både for å effektivisere og sikre at alle brukere får de samme rettighetene. Nå skal ikke jeg uttale meg om jeg mener at det Høybråten nå har satt i gang er den rette veien å gå, det gjenstår å se. Men at behovet for en slik gjennomgang av systemene er til stede, er hevet over enhver tvil.

VamPus: Hadde LO hatt rett ville VamPus ikke bare stemt Høyre, men meldt seg inn og jobbet aktivt for dem! Vi burde gjennomføre radikale omlegginger, men så lenge regjeringspartiene ikke har gått til valg på dette så har de ikke noe mandat til i folket til å gjøre noe. Dessverre. Dette er det ene tema som manglet - men ingen på borgerlig side har baller nok til å ta tak i det - og det er jo de som ønsker endringene som må ta debatten. De små blå (Unge Høyre), ved lederen Torbjørn Røe Isaksen, gjorde et tappert forsøk på å reise debatten i Morgenbladet, men ble tiet i hjel av sine egne. Synd, feigt og pinglete. Typisk Høyre.

October: Vi bør innrette nye satsninger innenfor velferdssystem til å være mer målrettede mot de som trenger det mest. Vi trenger å se på hva man kan gjøre for å kombinere økt satsning på de som faller utenfor - samtidig som velferdssystemets kostnadsvekst spiser opp mye av mulighetene til å satse mer penger på gode formål. Så det er utfordringer å ta tak i, men å si at regjeringen er på vei mot å utradere den nordiske velferdsmodellen er jo litt drøyt da. Heller ikke vårt velferdssystem, som er helt i verdenstoppen, er optimal. Jeg mener at politikerne er for feige til å tørre prioritere om innenfor systemet. Gjerne fordi de som har det veldig bra er flere enn de som faller utenfor.

norvegia: For det første er det lite sexy for en politiker å stå på for noe som eksisterer. Det skal nå helst være noe «helt nytt», reformer, omlegging etc. For det andre kommer også sosialdemokratene til å skyte løs på velferdsstaten dersom de vinner valget, akkurat som «røde» Schröder har gjort det i Tyskland, uansett hvor dårlig folk liker det. Sovjetunionen ble nedkjempet av muslimske terrorister med USA-støtte i Afghanistan, før de ga fullstendig opp og oppløste hele unionen i 1991. Altså trengs ikke lenger velferdsstaten i det beinhardt kapitalistiske Vesten, som en buffer mot kommunismen.

Forrige: KrF, Høybråten og Bondevik

Neste: Blogging, forventninger, vinnere, tapere og gode råd

Bloggbloggs valgekstra hovedkvarter

Romantisering av bloggosfæren

09.sep.2005@ 23:16:17
Mandag Morgens og Observers analyse av norske blogger gjorde at medieprofessor Martin Eide i Morgenbladet beskyldte publikasjonen for romantisering (artikkelen er ikke tilgjengelig på internett). Han syntes analysen av at bloggerne diskuterte mer sak enn spill i politikken var for optimistisk på vegne av kommunikasjonsformen.

Redaktør Olav Anders Øvrebø i Mandag Morgen svarer i dagens Morgenbladet med at det de skrev var svært edruelig:

"Norske bloggere forholder seg til politikk på en helt annen måte enn de etablerte mediene". Og dette "kan indikere et skille mellom måten politikernes og medienes profesjonelle politiske arena fungerer på, og befolkningens oppfatning av politikk". En skal være svært lite bevandret i debattene om bloggernes mulige samfunnsbetydning for å kalle dette romantisering.

Selv var jeg nysgjerrig på grunnlaget for kommentaren til Martin Eide og sendte følgende mail til han på søndag 4. september:

"Hei,

Jeg leste kommentaren din i Morgenbladet på fredag om blogging. I den forbindelse hadde det vært fint om du kunne tenke deg å svare på noen spørsmål i forbindelse med en artikkel jeg planlegger å skrive til bloggblogg.abcblogg.no. Den er laget av og for bloggere for å skape diskusjon rundt fenomenet.

Du får selvsagt artikkelen til gjennomlesning før den publiseres.

Hvilke blogger følger du med på?

Hva er dine favorittblogger?

I artikkelen i Dagbladet stiller du spørsmål ved metoden MandagMorgen og Observer har brukt i en undersøkelse av norske blogger. I en (upublisert) kommentar til resultatet sa jeg til journalisten som jobbet med saken "de fleste bloggerne som skriver om politikk vil gjerne bidra med noe nytt, men får samtidig stadig anfektelser om vi er for avhengig av dagsorden i media.". Jeg har en klar følelse av at det er mer diskusjon om spill enn undersøkelsen gir inntrykk av, basert på egen lesing av bloggene som ble brukt. Hvilket inntrykk har du og tror du at denne typen konklusjoner vil bli etterprøvd av norske medievitere?

Science fiction-forfatteren har sagt 80 % av alt i genren er dritt, men 80 % av alt er dritt. Det gjelder vel i stor grad både det som skrives i media og blogger også. Mitt inntrykk er likevel at de mest leste bloggene er langt mer underholdende og informative enn sentrale kommentatorer i media. At hver enkelt artikkel er et engasjert overskuddsfenomen på en blogg og samtalen kommentarene bidrar i stor grad til dette. Hvis vi tar de beste i media og blant bloggerne, hva synes du er styrkene og svakhetene deres?

Jeg håper du finner spørsmålene interessante og vil bidra med dine kommentarer til spørsmålene over."

Ingen svar har kommet så langt.

Skrevet av Tor Andre


Bloggforum: Er det makt i de bloggende hender?

08.sep.2005@ 21:17:35
1. oktober avholdes et åpent bloggforum i Oslo. Et av temaene er hvilken rolle blogging spiller og ville spille i samfunnsdebatten. Et panel på fire personer vil se på situasjonen i dag og hva som vil skje i årene fremover i Norge.

Fire spennende mennesker som har synspunkter på blogging fra forskjellige ståsteder har sagt ja til å komme:

Andres Giæver, mediakommentator i VG
Bente Kalsnes, community ansvarlig i Dagbladet
Rune Karlsen, statsviter som jobber med tema elektronisk demokrati
Morten Drægni, bloggende SV-politiker

Panelet vil kommentere blogging i samfunnsdebatten fra sitt ståsted, deretter åpner vi for en diskusjon med salen.

Vi minner om at dette kun er første post på et program som vil strekke seg over ettermiddagen lørdag 1. oktober. Alle bloggbloggs lesere er hjertlig velkommen!

Skrevet av Tor Andre


Internasjonal bloggkåring

07.sep.2005@ 21:36:31
For andre gang har Deutsche Welle gått i gang med å kåre verdens beste blogger. I motsetning til andre prisutdelinger er denne virkelig internasjonal. Fjorårets resultat viste bredden i den verdensomspennende bloggosfæren.

Skrevet av Tor Andre

Gjennomslagskraft i samfunndebatten

04.sep.2005@ 13:45:11
I dagens VG kommenterer jeg utviklingen av mer meningstunge blogger i Norge. Artikkelen til Jan Omdahl er ikke tilgjengelig på internett, men for å gi alle en mulighet til å komme med innspill og motforestillinger siterer jeg mine uttalelser her på bloggblogg.

I hvilken grad norske blogger har gjennomslagskraft i mediedebatten

Foreløpig er de utenfor bloggmiljøet mest opptatt av fenomenet i seg selv. Bloggen som kilde for interessante synspunkter og informasjon har ikke fått fullt gjennomslag ennå. Først når dette skjer kan vi si at blogging setter agenda i samfunndebatten.

Om antall blogger som er interessante for samfunndebatten

[Jeg] anslår at det kanskje er så lite som 10 - 15 som i miljøet anses som seriøse bidragsytere til samfunndebatten.

Det jeg sa i svaret mitt var litt annerledes, men ikke la oss henge oss for mye opp i det i kommentarfeltet. Uttalelsen er en referering, ikke et sitat i artikkelen. Mulig at det er grunnen til at Jan Omdahl følte at han kunne pynte litt på den. Jeg følte meg trygg på jeg kunne dokumentere hva jeg hadde sagt hvis noen angrep meg for noe journalisten feilsiterte meg på, så jeg sa at det var unødvendig for meg å lese sitatene.
 
Her er det fulle svaret sitert fra mailen jeg sendte Jan Omdahl: 10 - 15 blogger vil nok de fleste i miljøet være enig om er interessante. Deretter spørs det hvilke krav leseren stiller.

Om 'makta' som blogger:

For meg er blogging først og fremst en kommunikasjonsmetode hvor man skriver personlige artikler og inviterer leseren til å delta i en samtale. Det er helt greit at politikere og maktpersoner bloggere, men skal det bli vellykket, må de by mer på seg selv.

Skrevet av Tor Andre

Pulsen på bloggebyen: Bensinprisen

03.sep.2005@ 22:38:55
Da har bloggblogg vært på en ny spasertur rundt i bloggebyen for å se hva som rører seg. Her er en oppsummering av hvem vi støtte på når vi ba Technorati finne frem de nyeste postene som inneholdt ordet "Bensinprisen". Flere nye bekjentskaper denne gangen også gitt, og det er jo det som er hele poenget. En fremmed er jo bare en venn som du ikke har møtt enda. Her er de vi traff;

Den første vi møtte på vår vandring var Martin fra Trondheim, han har skrevet en sylfersk post på det som han insisterer på å kalle vloggen sin, Traces of Martin's state, som egentlig omhandler den kristne formålsparagrafen i barnehagene. Bensinprisene er bare nevnt i en parantes som slår fast at det er disse FrP baserer politikken sin på. Ting tyder vel på at Martin ikke liker verken kristen formålsparagraf eller FrP. Av det vi ellers kan se av vloggen til Martin er at det er mange bilder på førstesiden. Blant annet fra Japan og Nice.
Nice!

Vi går imidlertid videre, og ikke lenge etterpå dumper vi borti en vaskeekte popstjerne, ihvertfall hvis vi skal tro på tittelen på bloggen. Popstjerne Bjørnson er ihvertfall en fengende tittel, men jeg kan ikke hjelpe for at jeg synes disse MSN - Spaces bloggene ofte ser litt stusselige ut.
Nåvel, design er uansett for pyser, her er vi opptatt av det skrevne ord.
Popstjerne Bjørnson synes det er helt greit at bensinen er dyr og sier at det er helt greit for ham at bensinen er dyr, ja faktisk kunne den godt ha kostet 1000 kroner literen! Selv synes jeg nok det var litt vel dyrt, men skitt au. Popstjerne Bjørnson skriver ellers om Føkkings Jævla Byråkrat-Norge, den amerikanske uavhengihetserklæringen, og skadedyr. Det vil si mennesket.
Popstjerne Bjørnson demonsterer ellers god smak ved å linke til bloggblogg-favoritt, Drusilla, og har dessuten en rekke med linker til gitar/tabulator-sider. Det er lurt og gjør at jeg nok kommer til å stikke innom fra tid til annen. Men nå må vi skynde videre.

Kveldssong for hydrokarboner er neste stoppested. Her er det Tomtønna som ramler i vei, og dette ser i utgangspunktet meget interessant ut. En temablogg om uttømmingen av oljeressursene og den kommende energikrise høres ut som en sjelden plante her i bloggebyen vår. I vaskeseddelen til denne bloggen kan vi lese følgende:

- Verda står føre eit vendepunkt av historiske dimensjonar.. Om kort tid startar oljeutvinninga sitt lagnadsbundne fall, og vil halde fram med det i all framtid. Då er det duka for vanskar, alvorlege vanskar!

Litt smalt kanskje, men viktig? Det vil jeg anta.

Vårt neste tilfeldige møte er Erlend. Han er fra Trondheim og New Orleans, og bloggen hans har det tidsaktuelle navnet Erlend vs. Katrina. Erlend har nemlig evakuert New Orleans på grunn av den slemme orkanen, og blogger stort sett om dette. Bedre enn VG! Bensinprisene han er opptatt av er de amerikanske, så de forbigår vi vel i stillhet?

Den siste vi møter på denne byvandringen er en av Unge Venstres utallige bloggere, nemlig Jan Kenneth, som er internasjonal leder og altså holder seg med bloggen, Tanker om stort og smått. Eller som onde tunger kanskje ville sagt, Tanker om stort og Venstre? Her handler det altså mest om politikk, og det er naturligvis helt greit. Hva skriver så Jan Kenneth om bensinprisen? Jo, han skriver følgende:

- Der andre snakker om bensinprisen vil Sponheim og Venstre gå over til hydrogen som drivstoff.

Okay, hvis det er Sponheims vilje så blir det nok slik...

Skrevet av Hjorthen

Forrige: Bondevik

Dagbladet vil betale for utvalgte bloggartikler

03.sep.2005@ 08:50:33
Bredden og aktiviteten på bloggene i Dagbladet har vært imponerende. De har vist en utstrakt vilje til å eksperimentere. Aktivitetene har hatt sine barnesykdommer, men nå virker det som om de går over i en ny fase. I nærmeste fremtid ønsker de å innføre et nytt bloggsystem, starte opp flere temablogger og honorere et innlegg som trykkes i papiravisen på en daglig basis.

Community-ansvarlig i Dagbladet, Bente Kalsnes, deler noen av tankene sine om blogging i avisen i dette intervjuet med Tor Andre. Hun forteller hvordan avisen på forskjellige måter ønsker å bruke internett for å bringe leserne nærmere det redaksjonelle stoffet.

Hun inviterer også interesserte bloggere som ønsker å skrive på Dagbladet til å kontakte henne.

Av de store mediehusene i Norge har Dagbladet det mest ambisiøse bloggutvalget. Hva er grunnen til at dere har satset på dette?

Dagbladet.no har hatt blogger på nettsiden siden 2003, og det en kontinuerlig utvikling som nå skjer når vi skal utvide med enda flere blogger. En viktig årsak er at vi ønsker å åpne opp avisa, gjøre den mer gjennomsiktig og engasjere leserne mer i sakene vi skriver om. Media har tradisjonelt hatt rollen som portvakter over hva som kommer på trykk eller hvem som blir intervjuet foran kamera. Den epoken er nå i ferd med å gå over i en annen og åpnere medieeppoke. Noe av grunnen til det er at vi har tilgang på verktøy som tillater større interaktivitet med leserne, som for eksempel blogger.

Men det er ikke bare leserne vi vil engasjere. Med temabloggene på Dagbladet.no har vi invitert mange eksterne bloggere til å skrive for oss om tema som politikk, teknologi og romfart. På den måten får vi frem mange nye, gode stemmer, engasjement og debatt. Kanskje rett og slett en ny form for journalistikk?

Dagbladet har i dag 11 temablogger. Hvilke synes du har vært mest vellykket? Planlegger dere å avslutte noen eller legge til nye?

Vel, vi har ni temablogger, en generell blogg for Dagblad-journalister og en blogg for Sportmagasinet som ikke er i aktivitet. Av de ni er jeg personlig mest begeistret for politikkbloggen, men det har med mine interesser å gjøre. Ellers vil jeg framheve spill,- teknologi,- og fotballbloggene som de jevnt over mest aktive og engasjerte temabloggene.

Det er selvfølgelig mange måter å vurdere hvor vellykket en vellykket blogg er; kvantitet (hvor mange kommentaren den får), kvalitet (på bloggen og kommentarene), aktivitet (hvor ofte den blir oppdatert), kommunikasjon mellom bloggeren og leserne, osv. Tanken bak temabloggene var at vi ville invitere inn gode skribenter som allerede blogget, som allerede hadde innsikt i bloggverktøyet. Nå ønsker vi å få med oss enda flere folk innen  flere tema. Vi vil utvide debatten, og starte opp blogger om blant annet juss, økonomi, medisin, miljø/klima, samfunnsvitenskap, naturvitenskap, religion.

Dersom du som leser dette kunne være interessert i å være med på laget, og blogge om noen av disse temaene på Dagbladet.no, ta kontakt med meg på bka@dagbladet.no.

I vår var det en diskusjon om bruken av frivillige bloggere som blogget gratis. Har dere vurdert å betale folk for å blogge?

Ja, til en viss grad! Helt konkret er det snakk om at vi nå i høst kommer til å velge ut en daglig bloggtekst som skal trykkes i papiravisa. Forfatteren av bloggen får betalt 500 kroner for teksten som kommer på trykk. På den måte ønsker vi å belønne bloggeren både med enda større synliggjøring og litt penger.

Dessuten er bloggen som fenomen ikke-kommersiell. Det vil aldri bli annet enn et ørlite mindretall som kan honoreres, og slike ordninger kan stenge kanaler for de mange. Men det er interessant å se på den løsningen den amerikanske avisa Greenville News & Record har, som sluser annonser til bloggerne.

Noe av det en får igjen for å blogge på Dagbladet.no er synliggjøring, et stort publikum, publisitet i andre medier og muligheten til å få stor oppmerksomhet rundt debatter en starter. Om det er nok, må den enkelte blogger vurdere selv.

Har dere noen idéer om hvordan bloggen kan bli et mer integrert del av nettutgaven og avisen? Hvordan vil de bli presentert på forsiden av nettutgaven fremover?

Som dere kanskje har sett, er måten vi presenterer bloggene på Dagbladet.no noe som forandrer seg hele tiden. Akkurat nå har vi en blå banner på forsiden der fire blogger kontinuerlig blir presentert. Om tre måneder gjør vi det kanskje på en annen måte.

Bloggene er allerede en integrert del av nettavisen. Det har blitt skrevet flere blogger i etterkant av artikler, og omvendt, bloggkommentarer har blitt brukt i flere artikler. Et interessant eksperiment er Mina Hauge Nærlands blogg ”Blir innvandrings-motstand sensurert i norsk medier?”, der bloggkommentarene er utgangspunktet for artikkelen hun nå jobber med.

Som en følge av omleggingen av debattsiden, vil vi i høst daglig velge ut en leder/debatt-artikkel fra papiravisa som blir utstyrt med et kommentarfelt på nettet. I et døgn vil vi gi leserne mulighet til å kommentere teksten. En eller noen få av kommentaren blir valgt ut og kommer på trykk i papiravisa neste dag.

Dagbladet slapp billig unna i valgkampblogg-gjennomgangen, så vi får ta igjen nå ved å stille noen spørsmål om begrensninger i systemet. Planlegger dere å utvikle dette, for eksempel med trackback, utvidelse av lengden det er mulig å poste på artikler og mulighet til å lenke til egen blogg for de som kommenterer?

Vi har vært klar over begrensningene i systemet svært lenge, noe som er grunnen til at vi vil ta i bruk pLog som vårt nye bloggsystem i høst. Det gir oss mulighet til å bruke trackback, utvide lengden på bloggene (som for øvrig allerede er fikset i dagens system), poste på artikler og lenke til egen blogg, samt andre gøye ting :)

Mengden kommentarer kan noen ganger være overveldende på en artikkel, flere hundre, noe som skaper en uoversiktlig diskusjon med mye støy. Har dere trukket noen konklusjoner fra synspunktene dere ba om fra leserne om et bedre kommentarsystem?

Det var nyttig og inspirerende å få så mange gode forslag fra leserne. Noen av forslagene som gikk igjen var innlogging med brukernavn og passord, et karmasystem ala Slashdot, og rett og slett behovet for moderering når kommentarmengden vokser, noe vi er enig i. Med det nye bloggsystemet får vi flere verktøy som vil gjøre det lettere for oss å moderere kommentarene.

Vil Dagbladet trekke leserne mer inn i avisens redaksjonelle stoff ved å åpne for kommentarer og trackbacks? Er Dagbladets journalister forberedt på møte leserne på nettet i utvalgte saker?

Ang. redaksjonelt stoff og kommentarer, se svar lenger oppe. Dagbladets journalister er absolutt forberedt på å møte leserne, det har vi gjort flere ganger allerede.

Hvis vi skal løfte blikket, hvordan tror du blogging og andre fenomener der mediebrukerne blir mer aktive vil endre avisene i fremtiden?

Det er vanskelig å si hvordan avisenes blogginnsats vil se ut om fem år, men noe jeg er helt sikkert på, er at ulike medier vil ta enda mer hensyn til leserne/lytterne/tilskueren i tiden fremover. I USA snakket mange om civic journalism på 90-tallet, en bevegelse som gikk ut på at mediene måtte involvere leserne mer i sakene de skrev om, ikke bare som forbrukere, men også som samfunnsdeltakere.

Jay Rosen ved New York University og forfatter av bloggen Pressthink har skrevet mye om dette. Bloggverktøyet har gjort civic journalism mulig. Jeg tror dere må være forberedt på se enda mer citizen journalism på Dagbladet.no, med andre ord at lesernes stemmer blir tydeligere i avisa.


Norsk videoblogger intervjuet på BBC

03.sep.2005@ 00:16:56
Bloggbloggs redaksjonsmedlem Raymond Kristiansen er omtalt på The World BBC. Du finner innslaget nederst på siden for programmet (Video blogger in Norway). Vi omtalte tidligere Raymonds intervju av journalisten som laget programmet.

Skrevet av Tor Andre

hits