Fotballblogg åpen for folket

03.apr.2005@ 11:24:26

Dagbladet var som kjent den første norske avisen som åpnet egen blogg. Etter at den åpnet har de også startet flere blogger om forskjellige temaer. Sist ute er en fotballblogg som ble startet i uken før påske. I går, 1. april, annonserte de at denne bloggen nå vil bli åpnet for menigmann. Den første ikke-Dagbladet-ansatte som har fått tilgang til å legge ut innlegg er Andreas Hesselberg. Hvis du føler at du også burde få komme med jevnlige utspill om ditt favorittlag på Dagbladet.no så er det bare å gjøre følgende:

 

"Send en mail til John Rasmussen - vår sjefsblogger. I den skriver du litt om deg selv, litt om din tilhørighet til den klubben du vil skrive om - og en skriveprøve. Ta en kopp varm toddy og vent på svar. Følg videre instruksjoner!"

 

Skrevet av Børge.


Bloggermakt i Klassekampen

31.mar.2005@ 22:59:35

Hver torsdag leverer Paul Bjerke sine pauli ord i Klassekampen, og denne uken er det bloggermakt som er temaet. Bloggblogg følger naturligvis nøye med.

 

Bjerke tar for seg sakene med Dan Rather og Eason Jordan, som jo begge måtte trekke seg fra sine posisjoner i henholdsvis CBS og CNN som følge av hardt press fra bloggere, samt Bjørn Stærks store øyeblikk der han ble hovedoppslag i Dagbladets nettutgave etter å ha avslørt hvilke metoder Dagsavisen bruker for å få de svarene de er ute etter.

 

Bjerke skriver at disse tre sakene har en ting felles, de heltemodige "bloggerne" som kjemper mot medias "løgner" er reaksjonære Bush-tilhengere. Riktignok skriver Bjerke at Rony Abovitz, som var mannen bak avsløringen som førte til Jordans sorti, blir svært fornærmet over å bli karakterisert som høyrevridd, men saken ble kjørt videre av andre høyre-bloggere som anklaget Jordan for å spre anti-amerikansk møkk.

 

Bjerke konkluderer korrekt nok med at at venstreorienterte journalister gjerne avfeier bloggerne som en reaksjonær mobb, men at det naturligvis blir for enkelt: "Bloggerne sprer sine budskap raskt og effektivt gjennom utbredt linking til hverandre, og kombinasjonen av seriøs mediakritikk og mobbekampanjer er en alvorlig utfordring når journalister gjør feil."

 

På den annen side påpeker Bjerke at når Rather og Eason blir tvunget til å gå planken så er det fordi bloggerne i disse tilfellene opptrer som den amerikanske presidentmaktas forlengede arm. Rather og Eason var begge to kritiske til Bush, og representanter for det forhatte "liberale" media. Samtidig så kan Fox News tillate seg det aller meste uten at noen pisker opp en bloggstorm. Bjerke runder derfor av med å hevde at det er en illusjon å tro at bloggerne bedriver moderne grasrotjournalistikk som kan utfordre mediekapitalens makt.

 

Skrevet av Hjorthen


Blogging og Bling Bling

31.mar.2005@ 11:59:58

Bloggere og rappere, har de så mye til felles? I en artikkel av Josh Levin (fra Slate) sammenlignes fenomenet blogging med fenomenet rapping, og det kan virke som om de er mye likere enn man først skulle tro. I tillegg til de rare navnene bloggere og rappere bruker, sammenligner han lenking og sampling og diskuterer dissingen som finnes i begge miljøene.

 

Word.

 

Skrevet av Elise


Blogging inntar akademia

31.mar.2005@ 11:53:52

Håper dere tilgir meg denne lett tabloide overskriften. Blogging har naturligvis vært en del av akademia helt siden den spede starten. Studenter blogger i hopetall. Lærerne og professorene også, fra Juan Cole til Torill Mortensen. Universitetet i Warwick har imidlertid tatt dette enda et skritt videre og opprettet sin egen bloggeplatform eksklusivt for stab og studenter. Dette låter jo umiddelbart som et spennende tiltak, og studentene har åpenbart kastet seg over dette. I skrivende stund så er det 3115 registrerte Warwick-blogger. 25288 bloggposter og 53674 kommentarer. Spennende!

 

Dette byr imidlertid på noen utfordringer også. Universitetet har laget seg et sett med regler for hva som godtas på en Warwick-blogg. Man godtar for eksempel ikke pornografisk, rasistisk eller støtende materale, og selv om det i utgangspunktet høres ut som greie regler så er slikt alltid vanskelig å administrere. Warwickstudentenes egen avis The Warwick Boar har mer om dette.
Utfordringer til tross, dette kan kanskje være noe for norske læresteder også?

 

Hjorthen har uttalt seg...


Hail to the chief!

31.mar.2005@ 11:44:09

Tor Andre blogger om film,TV bøker, media generelt, og er redaktør for bloggblogg. Her presenterer han seg selv:

 

Navn: Tor Andre Wigmostad
Bloggurl: http://www.typiskta.com/
Bosted: Bekkestua, Bærum
Alder: 38

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Driver opplæring i kundesentrene til NetCom. En stor del av jobbingen går med til å utvikle og administrere elæring.

 

Hvor lenge har du blogget?

Typisk Tor Andre har eksistert siden juni i fjor. I 2002 hadde jeg en to-ukers raptus i den engelskspråkelige bloggen 'Too Serious'.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

Nesten hver dag leser, hører eller ser jeg noe som får meg til å fundere. Resultatet er ofte at en samtale eller diskusjon nesten ubevisst danner seg i hodet mitt. Tenkte det kunne være gøy å dele noe av dette med andre.

 

Når jeg publiserer det i en blogg oppnår jeg flere ting:

 1. Om ikke tankene mine er så unike, så kan jeg dele interessante artikler med andre.
 2. Diskusjon er det beste komplimentet. Jeg liker å prøve idéene mine på andre.
 3. Jobben min dreier seg mye om skriving og kommunikasjon, så jeg håper å bli bedre til å skrive interessant og fort gjennom blogging.
 4. Å få skrevet tanker ned er i grunnen ganske deilig.

 

Har du en plan eller et mål?

Få flere diskusjoner etter innleggene mine, at folk legger igjen kommentarer og trackbacks, samt bli enda bedre til å skrive noe interessant og utfordrende innimellom andre daglige aktiviteter.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

Lære mer! Selvom jeg ofte er veldig visjonær for hva blogging kan gjøre, konsentrer jeg meg om mine egne mål.
Den store diskusjonen får vi først og fremst ved at massevis av unike stemmer er aktive, diskuterer og blir bedre til å kommunisere. På den måten kan mediabalansen forrykkes, noe jeg tror vil være veldig bra for massemedia.

 

Hva skriver du om?

Alt som interesserer meg den dagen. Etter to mer fokuserte nettprosjekter (bøker og film/TV) har jeg funnet ut at det vil motivere meg for å være aktiv lenger. Og det har fungert bra så langt.

 

Har du et fokus eller et tema?

Fra dag til dag er svaret nei, men jeg liker å ta utgangspunkt i konkrete ting jeg har sett eller lest. De som følger Typisk Tor Andre over tid vil se at noen temaer går igjen.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Prøver å skrive et innlegg om dagen i snitt. Noen ganger blir det mer, andre ganger mindre.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Jeg har en ganske ambisiøs plan over websider, aviser og magasiner jeg leser, i tillegg til film og TV. Det er som regel noe der som inspirer meg.

 

Hva får du ut av bloggingen?

Skrivetrening og nye ideer basert på kommentarer og tilbakemeldinger jeg får.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Utgangspunktet mitt er å fortelle om mine personlig oppfatninger av ting jeg leser og ser. Private temaer svever mer i bakgrunnen av artiklene mine. Jeg blir fort pinlig berørt når det folk skriver blir for privat, og mine skriblerier bærer nok preg av det.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Grønn er en farge jeg liker, så det var det første kriteriet for valg av mal. Deretter har jeg prøvd å lage et sett med lenker på høyresiden som reflekterer mine interesser, gjøre det lett å komme til artikler i arkivet og viser frem kildene mine.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

Designet skal være personlig, si noe om meg. Selvom malen min er en Blogger-standard, har jeg prøvd å gjøre den mer min egen ved hjelp av litt html-hacking. Folk snur fort i døren hvis de føler at siden er rotete og uoversiktlig. Siden mer diskusjoner er et av mine mål, blir ryddighet viktig.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

Kommentarer er langt mer verdt enn høye besøkstall. Smarte lesere tilfører en blogg utrolig mye. Ofte er jeg mer fornøyd med kommentarene jeg får enn artikkelen som utløste dem. Høye besøkstall bidrar til større sjanse for smarte kommentarer, så sånn sett følger jeg med på dem.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

Listen vokser stadig...
Dagens Onde Kvinner har en klo jeg synes er spennende og vellykket.
Film er en hovedinteresse så Gjemmestedet er interessant som første norske rene blogg om temaet. En morsom utenlandsk blogg om temaet er Twitch.
Oslo Foodie er en jevn oppmuntring i hverdagen med sine matidéer.
Juan Coles Informed Comment er et nyttig korrektiv til norsk utenriksdekning av Midt-Østen.
Så liker jeg selvsagt bloggene til redaksjonen på bloggblogg!

 

Skrevet av Kirsebæret


Times of India undertrykker indisk blogger

30.mar.2005@ 16:22:28

Pradyuman Maheshwari er mediakritiker og forfatter av den nylig nedlagte indiske bloggen Mediaah!. Han opprettet bloggen i juli 2003 for å kunne kaste et kritisk blikk over blant annet den tabloide Times of India. Avisen svarte med å gi ham en trussel om injuriesøksmål der han ble bedt om å fjerne 19 innlegg fra bloggen sin. Maheshwari valgte å legge ned Mediaah! grunnet manglende ressurser til å klare å ta opp kampen mot avis-giganten.

 

Den Indiske bloggosfæren er preget av indignasjon over undertrykkelsen. En anonym blogger opprettet nylig Mediaha! der Maheshwaris 19 kontroversielle innlegg blir vist i sin helhet, samt den lovlige varselen fra Times of India.

 

Skrevet av Elise


Hjorthetråkk

30.mar.2005@ 16:06:59

Få andre bloggere oppdaterer så ofte som Hjorthen, har like mye fornuftig på hjertet, og har like god evne til å si det. Og beskjeden er han også...

 

Navn: Arne Hjorth Johansen
Bloggurl: http://hjorthen.blogspot.com/
Bosted: Florø
Alder: 29 og noen måneder

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Jobber som nattevakt annenhver uke, den andre uka er jeg familiefar og blogger på heltid. Bare avbrutt av litt jobbing som billettør på den lokale kinoen.

 

Hvor lenge har du blogget?

Siden slutten av August 2004. Litt over et halvt år med andre ord.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

For mye fritid og et påtrengende formidlingsbehov

 

Har du en plan eller et mål?

Jepp, få nettene til å gå litt fortere.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

For meg er egentlig blogging nesten en sosial greie, jeg har vært en ganske aktiv deltager på forskjellige diskusjonsforum og bloggen var vel i utgangspunktet ment som et sted hvor jeg kunne skrive om ting som var off-topic på forumet. Etter hvert så har jeg jo fått flere lesere enn kjernen fra disse diskusjonsforumene og gjennom gjensidig lesning og kommentering med andre blogger så har det blitt er lite og løst forbundet sosialt nettverk. Det passer meg i grunnen ganske godt. Ellers så er jo blogging en fin måte å teste ut egne tanker og meninger på. Utfordre seg selv, og i beste fall kan jeg kanskje utfordre andres meninger også av og til?

 

Hva skriver du om?

Alt som måtte falle meg inn.

 

Har du et fokus eller et tema?

Fokus er oppskrytt. Bloggen min er egentlig mer av en nettdagbok enn en politisk blogg. Jeg er bare tilfeldigvis ganske opptatt av politikk, samfunn, krig og fred og sånt.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Løftet mitt når jeg startet opp var at jeg skulle forsøke å mene noe hver eneste dag. Det har jeg kanskje ikke klart, men skrive noe hver dag har jeg gjort med bare noen få hederlige unntak.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Nyheter, litteratur, andre blogger, dagliglivet. Det har nesten blitt sånn at alt jeg opplever gjør jeg med en liten stemme i bakhodet som spør meg om dette kan bli noe å blogge om.

 

Hva får du ut av bloggingen?

Det holder meg skjerpet når jeg leser aviser eller ser på TV. Bidrar så absolutt til å bevisstgjøre meg i forhold til samfunnet rundt meg.


Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Jeg er ærlig, ingen grunn til å ha blogg for å juge, men jeg har områder som er for private til å skrive om dem. Tror kanskje ikke jeg er urovekkende personlig heller, unntatt da i meningene mine, men det er jo greit. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å holde meg anonym, men i starten så visste jo uansett så godt som alle hvem jeg var så det kokte liksom bort i kålen. Jeg har stor forståelse for dem som ønsker å blogge anonymt. Det er nok av gærninger der ute.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Som kløne på alt som har med HTML og CSS og lignende greske betegnelser så ble det bare til at jeg valgte en standard løsning fra Blogger.com. Denne har jeg riktignok modifisert bitte litt, men det er ikke egentlig noen bevisste tanker bak valget.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

Design er for pyser.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

Jeg forholder meg ikke så mye til leseren i det jeg skriver tror jeg. Der bare harver jeg i vei og føler meg såpass trygg på at mine evner som skribent er gode nok til at folk ihvertfall ikke synes det er kjedelig. Imidlertid så må jeg innrømme at besøkstelleren virkelig får frem narcissisten i meg. Jeg er nok innom noen ganger daglig for å se hvor mange som har vært innom, og ikke minst hvor de kommer fra. Litt patetisk egentlig. Samtidig er det naturligvis kjekt å se at folk er innom og leser og at det er mange som er innom daglig og enda oftere. Kjekt er det også når folk linker til meg, siden jeg antar det betyr at de mener jeg er verdt å lese, og kommentarer er naturligvis det kjekkeste av alt. Særlig når de er enige med meg

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

Du finner dem i linkerekka på bloggen min, folk begynner jo å bli så lei av den gjensidige ryggdaskingen vår nå at det kanskje er like greit å la være med å fremheve noen?

Jasså, så du insisterer? I såfall må jeg nok en gang peke på Drusilla og http://dagensondekvinner.blogspot.com/. Hun er fokusert, poengtert og skriver som fandens oldemor. Eneste jeg savner er enda hyppigere oppdateringer.

 

Skrevet av Kirsebæret


Kort kommentar (Grunnleggende format i bloggartikler, del 3)

30.mar.2005@ 10:12:41

Av Amy Gahran

 

Vær oppmerksom på at dette er del 3 i en serie på 7 som beskriver hovedtypene av formater på bloggartikler. Se oversikten over serien for en innholdsfortegnelse.

 

Den korte kommentaren er en bloggartikkel som vanligvis bare er 1 - 3 avsnitt lang. Den kan inneholde nesten hva som helst: En observasjon om noe i nyhetene, en idé, annonsering av noe som skal skje, et spørsmål til leserne, en anekdote, en vits, en beskrivelse, og så videre.

 

En artikkel som er en kort kommentar vil ofte (men ikke alltid) inneholde lenker til eksterne sider. Lenken er imidlertid ikke det som har størst verdi. I en kort kommentar støtter lenken opp om innholdet. I en lenkeomtale derimot eksisterer teksten hovedsakelig for å støtte opp om lenken.

 

Noen ganger kan det være vanskelig å skille mellom en lenkeomtale og en kort kommentar. Husk at alle disse formatene på bloggartikler representerer punkter på en linje. I bloggosfæren glir de ofte over i hverandre…

 

Hvis programvaren du bruker for å blogge gir deg mulighet til å legge ut bare begynnelsen av en artikkel på hjemmesiden for så å avslutte den på en egen side, vil sannsynligvis en kort kommentar få plass på førstesiden av bloggmalen (og kanskje på webfeeden din også).

 

Eksempel: Jack Vinsons blogg Knowledge Jolt with Jack publiserer ofte artikler i formatet korte kommentarer, sånn som On the web – Ask and you just might receive. Videre så publiserer Poynter Institutes E-Media Tidbits blog (hvor jeg bidrar) hovedsakelig artikler som er 1 - 3 avsnitt lange, selv om noen kan være lengre. Og min artikkel I’m Officially a Furl Junkie Now er en kort kommentar.

 

FORDELER: Kort, rik på innhold, tiltrekker seg lenker

 

Å fatte seg i korthet er vanligvis en god ting i blogger - det oppmuntrer til å nippe innhold for lesere som ser etter noen få korte artikler av interesse fremfor en dyptpløyende leseropplevelse. Fra et leserperspektiv er blogger med hovedsakelig korte kommentarer vanligvis enklere å fordøye, spesielt når blogglesing er en aktivitet presset inn mellom andre oppgaver.

 

Korte kommentarer utmerker seg imidlertid også ved at de har originalt innhold. Det betyr at hovedmotivasjonen for disse artiklene er at bloggeren har noe nytt å si. I bloggosfæren blir dette som regel betraktet som mer betydningsfullt enn å henvise til andres innhold. Sannsynligheten for å bli lenket fra andre sider er langt større med originalt innhold enn ved henvisning til sekundære kilder (artikler som hovedsakelig sender leseren videre til et annet sted på internett). Mer originalt innhold kan både øke publikummet ditt og forbedre ryktet ditt som blogger.

 

ULEMPER: Krever mer innsats, potensielt overflatisk eller banalt

 

Korte kommentarer fungerer svært bra for de fleste blogger. Men enhver redaktør vil kunne fortelle at det generelt sett er langt vanskeligere å skrive korte artikler enn lange. Gode og korte tekster krever mye oppmerksomhet på skriveferdigheter, disposisjon og flyt. Denne innsatsen tar tid. Dessverre vil de færreste leserne legge merke til hvor hardt du har jobbet med å gi dem en rask og givende leseropplevelse. Så ikke forvent deg anerkjennelse for tekst og editering av høy kvalitet i dine korte kommentarer.

 

Videre er det mulig å misbruke formatet. Spesielt hvis du feilberegner publikummet ditt eller ganske enkelt blir lat, kan du ende opp med å skrible ned en kort kommentar om et tema som fortjener en mer grundig gjennomgang. Det kan skuffe leserne dine eller få deg til å virke overflatisk.

 

Hvis du pleier å skrive masse korte kommentarer, vær sikker på at du ikke poster tankeløse, verdiløse og irrelevante artikler bare for å si noe den dagen. Hver kort kommentar du legger ut bør inneholde noe som potensielt kan være av verdi for leserne dine.

 

TIPS: Kjenn publikummet ditt!

 

Jeg anbefaler at de fleste blogger bruker korte kommentarer i hvert fall for noen av artiklene. Hvor mye din blogg bruker dette formatet avhenger av dens fokus, samt hva leserne dine foretrekker og har behov for. Hvis leserne hovedsakelig ønsker å få raskt innhold, bør du bruke dette formatet ofte (i hvert fall i halvparten av artiklene).

 

NESTE: Artikler som består av lister

 

FORRIGE: Lenkeomtaler...

 

INNHOLDSFORTEGNELSE over serien

 

Publisert og oversatt med tillatelse fra Amy Gahran. Oversatt av Tor Andre.


Splittelse i miljøet for dagbok-portaler

29.mar.2005@ 18:20:07

I løpet av påsken skjedde det et lite opprør blant bloggerne i Norge. Etter at Nettdagbok ikke godtok bloggen ’Hvis jeg var Beathe’, kastet Marielle og 7rond seg raskt rundt for å lage alternativet Imperfektum.net.

 

Idéen bak begge sidene er å være en portal for aktive dagbøker og blogger. Lesere som er nysgjerrig kan forsyne seg av en buffet av forskjellige innfallsvinkler til mediet. Skribenter kan informere leserne sine om oppdateringer. Når du har funnet noe interessant fungerer nok webfeed bedre for å holde seg oppdatert, men Imperfektum.net og Nettdagbok.no er et effektivt torv hvor bloggere kan fallby varene sine og nysgjerrige kan shoppe dagbøker.

 

Lexidh (med teknisk hjelp fra Solis) overtok skuta på Nettdagbok tidligere i år etter at de forrige drifterne av siden kastet inn håndkleet. Fokuset er som navnet tilsier, på nettdagbøker, men de ønsker å utvikle seg videre.

 

”Meningen med nettdagbok.no var å få samlet nettdagbøker så det var lettere å finne nye og ha oversikten over når yndlingsdagbøkene blir oppdatert,” forteller Lexidh. ”Derfor har vi tjenester også for folk som ikke skriver selv, bare følger med på nettdagbøker.

 

”I bunn og grunn er nettdagbok laget for både de som skriver og leser dagbøker på norsk. I fremtiden håper vi på å få med oss hjelp til videreutvikling av tjenesten slik at vi også åpner for temablogger.”

 

Rett før påske ble bloggen ’Hvis jeg var Beathe’ ikke godkjent på Nettdagbok fordi den var fiktiv, ikke skrevet av en virkelig person. Dette utløste mye diskusjon og den alternative tjenesten Imperfektum.net ble opprettet.

 

”Vi laget siden for alle som ville ha et alternativ til nettdagbok.no”, forteller Marielle. ”Vi har dog merket oss at vi har fått en del av de ’voksne’ brukerne, altså de brukerne som ikke kun skriver om trivielle ting (for eksempel hva de spiste til middag).

 

”Jeg er litt usikker på hvilken rolle den spiller i det hele tatt, men det virker som om den har fått en del oppmerksomhet allerede (siden har ikke eksistert i mer enn en knapp uke). Vi håper at den vil bety noe for blogge-Norge i fremtiden, og at den vil fortsette å være et godt alternativ for dem som vil vise frem bloggen sin. Siden kommer nok til å bli utviklet videre etterhvert, og vi håper at den kan bli enda bedre.”

 

Miljøet for dagbøker og blogger er ikke så veldig stort enda, men Lexidh har stor tro på mediet: ”Om ett år har vi forhåpentligvis ett større miljø, med flere bloggere/dagbokskrivere i alle sjangre. Om fem år, hvem vet. Se tilbake for fem år siden, hvor mange av oss hadde dagbok/blogg da?”

 

Splittelsen av portaler er litt synd med et så lite miljø, men det er også godt å ha alternativer. Bloggblogg vil følge utviklingen av begge tjenesten nærmere i tiden fremover.

 

Skrevet av Tor Andre


Bedre enn Hotell Cæsar

29.mar.2005@ 13:21:17

I bloggen Oslo Girl balanserer Elise dagligliv på et hotell i Oslo, nyheter, politikk og kultur på en flott måte. Les bloggen hennes, eller hva Elise har å si om, ja, Elise:

Navn: Elise Conradi

Bloggurl: http://oslogirl.blogspot.com

Bosted: Oslo

Alder: 30

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Leker sammen med samboeren min, familie og venner. Leser mye og ser en del filmer. Bruker også mye tid på å tenke på å skrive noveller og romaner, uten at jeg faktisk skriver så ofte...

 

Hvor lenge har du blogget?

Siden 27.08.2002

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

Jeg leste en artikkel om blogging (i NY Times?) og synes det virket som en morsom hobby.

 

Har du en plan eller et mål?

Målet er vel å få mange lesere, men jeg er nok for lat til å gjennomføre en plan for å få det til...

 

Hva er dine motiver for å blogge?

Hovedsakelig blogger jeg for å øve meg på å sette ord på tankene mine og på å skrive til et publikum. Ellers synes jeg det er gøy å bli lenket til og å få tilbakemeldinger.

 

Hva skriver du om?

Jeg holder en relativ lett tone i bloggen og skriver om alt mulig som fanger min interesse.

 

Har du et fokus eller et tema?

Det er noen temaer som gjentar seg oftere enn andre. For eksempel er jeg er opptatt av amerikansk politikk og av relasjonene mellom USA og Europa. Jeg synes også det er morsomt å skrive om Oslo-særlig det jeg observerer på nattevaktsjobben min i et av de mest traffikerte horestrøkene i Oslo.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Jeg skriver ofte på natta og prøver å skrive flere ganger i uka, men det hender at det har gått lengre tid mellom innlegg.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Fra artikkler, andre bloggere, dagens hendelser, tanker og innfall...

 

Hva får du ut av bloggingen?

Jeg får delt informasjon og idéer og tanker med andre, samt øvd meg på skrivingen...

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Jeg bruker både fornavn og etternavn i bloggen min. Jeg er veldig bevisst på å forsøke å skrive personlig og ærlig uten å avsløre for mye privat og uten å være for intern og kjedelig.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Jeg synes den er fin (og er skikkelig amatør på web-design).
Hvordan tenker du om design og brukervennlighet? For min del, er det skriftlige innholdet det viktigste i en blogg, men det er selvsagt en fordel at bloggen ikke er stygg og grell! Brukervennlighet er viktig når det gjelder hvor lett det er å legge igjen kommentarer osv. Dialogene som foregår i bloggosfæren kan være noe av det mest spennende med blogging.

 

Hvordan forholder du deg til leseren?

Hvor viktig er besøkstall og kommentarer? Jeg tenker alltid på leseren når jeg skriver, og prøver å skrive så leservennlig som mulig. Det er gøy å få mange besøk, men alt er relativt. I mitt første år som blogger, hadde jeg gjennomsnittlig 7 besøk per dag, og det syntes jeg var utrolig kult. I dag hadde jeg nok vært skuffet med så få besøk. Det er ekstra gøy når noen gidder å kommentere det jeg har skrevet. Da blir bloggen på en måte levende.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

Jeg er jevnlig innom de bloggene jeg selv har lenket til og finner stadig vekk nye.

 

Skrevet av Kirsebæret


Omtale av lenke (Grunnleggende format i bloggartikler, del 2)

29.mar.2005@ 13:08:00

Av Amy Gahran

 

Vær oppmerksom på at dette er del 2 i en serie på 7 som beskriver hovedtypene av formater på bloggartikler. Se oversikten over serien for en innholdsfortegnelse.

 

En artikkel som inneholder omtale av en lenke fokuserer på lenken til en annen webside eller blogg, på samme måte som en artikkel som kun er en lenke. Forskjellen er at bloggeren gir lenken merverdi ved å skrive noe originalt eller sette den inn i en sammenheng.

 

Målet med formatet på en lenkeomtale er å forklare leseren hvorfor en gitt lenke er relevant eller interessant - med andre ord, hvorfor den er verdt å klikke på.

 

En artikkel som kun er en lenke blir en omtale når teksten er mer enn en linje eller to lang. Det kan dreie seg om så mye som et par avsnitt nytt innhold. Lenkeomtaler kan også inneholde utdrag fra siden. Det er greit - men det er vanligvis mer nyttig og engasjerende om bloggeren også har noe å si om hvorfor han eller hun valgte den lenken og det utdraget.

 

Eksempel: De fleste artiklene på ResearchBuzz er lenkeomtaler med høy kvalitet. På samme måte er media webloggen til Jim Romanesko hovedsakelig lenkeomtaler. Og selvsagt er den svært populære bloggen Boing Boing nesten utelukkende lenkeomtaler.

 

De fleste artiklene på er lenkeomtaler med høy kvalitet. På samme måte er media webloggen til hovedsakelig lenkeomtaler. Og selvsagt er den svært populære bloggen nesten utelukkende lenkeomtaler.

 

Å inkludere noen lenkeomtaler i miksen av bloggeartikler er generelt sett en god idé…

 

FORDELER: Temmelig raske å legge ut og lese

 

Generelt sett tar det ikke lang tid å skrive en god lenkeomtale-artikkel. Dessuten er artiklene enkle å hurtiglese, samtidig som de har verdi uavhengig om leseren klikke på lenken. Å gi merverdi er ekstremt viktig for alle blogger.

 

Lenkeomtalen er et godt standardformat for blogger som hovedsakelig fungerer som et filter eller en guide (henvisninger til sekundære kilder), fremfor en primærkilde til informasjon, meninger, analyse eller underholdning. Det fungerer også bra for blogger med mange lesere på webfeeds eller som blir oppdatert om endringer på bloggen på mail.

 

All teksten i en lenkeomtale vil vanligvis passe inn på en side i de fleste blogg-malene. Det betyr at leseren vanligvis ikke trenger å klikke til en annen side for å lese hele teksten. En passe munnfull med innhold fungerer også bra for de fleste webfeeds som bruker hele teksten.

 

ULEMPER: Leser turnover

 

Som med artikler som kun er lenker vil lenkeformatet oppmuntre leserne til å klikke seg bort fra bloggen din - noe som kan gjøre det vanskelig å tiltrekke seg et fast publikum.

 

Unntak: Hvis lenkeomtalene dine jevnt over er gode og treffer målgruppen din, samt at du ikke bare finner noe verdifullt men også originalt å skrive i hver lenkeomtale, så vil i hvert fall noen lesere bli oppmuntret til å utforske og returnere til bloggen din eller abonnere på oppdateringstjenester (mail eller webfeed). Hvis du klarer å bli svært god på dette artikkelformatet er det akseptabelt å lage en blogg som baserer seg på det.

 

Hvis lenkeomtalene dine jevnt over er gode og treffer målgruppen din, samt at du ikke bare finner noe verdifullt men også originalt å skrive i hver lenkeomtale, så vil i hvert fall noen lesere bli oppmuntret til å utforske og returnere til bloggen din eller abonnere på oppdateringstjenester (mail eller webfeed). Hvis du klarer å bli svært god på dette artikkelformatet er det akseptabelt å lage en blogg som baserer seg på det.

 

Hvis lenkeomtalene dine jevnt over er gode og treffer målgruppen din, samt at du ikke bare finner noe verdifullt men også originalt å skrive i hver lenkeomtale, så vil i hvert fall noen lesere bli oppmuntret til å utforske og returnere til bloggen din eller abonnere på oppdateringstjenester (mail eller webfeed). Hvis du klarer å bli svært god på dette artikkelformatet er det akseptabelt å lage en blogg som baserer seg på det.

 

TIPS FOR LENKEOMTALER

 

Kunsten for dette bloggeformatet er å forstå nøyaktig hva som vil være mest interessant for leserne dine ved lenken du skriver om - uttrykt med din personlige vri. Hvis mange lenker til samme sted må du si noe originalt om hvorfor du lenker til siden.

 

Det kan også være en god idé å legge inn lenkene i en lenkeomtale slik at de åpner seg i et nytt vindu. Da vil bloggen din fremdeles være tilgjengelig mens leseren sjekker ut lenken.

 

NESTE: Kort kommentar

 

FORRIGE: Kun lenke artikkel

 

INNHOLDSFORTEGNELSE over serien

 

Publisert og oversatt med tillatelse fra Amy Gahran. Oversatt av Tor Andre.


Etisk blogging?

29.mar.2005@ 13:03:00

Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men etikk er i grunnen ikke et tema som ofte dukker opp over middagstallerkenene hjemme hos meg. Nå er jeg så heldigstilt at jeg har en samboer som jobber i helsevesenet så av og til så hender det jo, men da oftest i sammenheng med andres uetiske oppførsel. Jeg stopper sjelden opp og tenker; ”hva er det etisk riktige å gjøre i denne situasjonen”. Sånn er det også når jeg blogger.

 

Etikk er læren om, inkludert begrunnelsen for, de normer og verdier som styrer våre handlinger med tanke på rett og galt. Godt og ondt. Selv om vi kanskje ikke tenker så mye på etikk til hverdags så er de fleste av oss allikevel etiske vesener. Hvorvidt etikken og kunnskapen om hva som er rett eller galt er noe som må læres, eller om det ligger kodet inn i genene våre skal vi ikke bruke så mye tid på i denne sammenheng. Vi kan allikevel kanskje være enige i at vi alle har en instinktiv etikk, den ligger innebygget i oss?

 

Det samme gjelder da når vi blogger?

 

Selv om vi ikke tenker over om det vi har skrevet er etisk forsvarlig når vi trykker på publish, så går det som regel bra. Det er ikke ofte jeg reagerer med moralsk forbløffelse når jeg leser norske blogger. Vårt innebygde etiske barometer fungerer, også når vi beveger oss ut i det digitale rom.

 

Så er da dette med etisk blogging noe å mase om da? Greit nok at dem som leker journalist kanskje trenger en ”Blogg Varsomt” plakat å forholde seg til, men vi som driver på med nettdagbøker trenger da ikke forholde oss til slikt?

 

Det finnes mange forskjellige typer blogger, og det er åpenbart meningsløst å forsøke å lage en etisk standard for bloggosfæren som skal gjelde alle blogger. Det betyr ikke at etikk er, eller bør være, uinteressant for noen. Magefølelse og instinkter er vel og bra, men det er ikke så dumt å koble inn kontrollsentralen av og til heller. Husk på at vi publiserer. Vi henvender oss til noen. Blogging handler for en stor grad om kommunikasjon mellom mennesker, og det faktum at vi ikke alltid vet hvem vi kommuniserer med gjør at etikk er noe vi alle bør tenke over fra tid til annen. Det fine er at det er opp til oss selv hvor vi legger lista. Vi definerer selv hva som er etisk og hva som er u-etisk. Moralske pekefingre har liten makt her ute i blogosfæren.

 

Her på Bloggblogg ønsker vi å stimulere til en bevisstgjøring omkring dette med hva vi kan skrive og hva vi kanskje bør la være å skrive om. I tiden fremover kommer vi til å presentere noen etiske spørsmål som vi håper dere vil være med å debattere. Vi kan jo begynne med det mest grunnleggende spørsmålet av alle:

 

Finnes det noen grenser for hva vi bloggere kan, eller ikke skal kunne skrive?

 

Skrevet av Hjorthen


Blogger fanden på veggen

28.mar.2005@ 19:43:18

Navn: Norvegia
Bloggurl: http://norvegia.motime.com
Bosted: Norge
Alder: Voksen

 

Hva gjør du når du ikke blogger?
Nysgjerrigperpåloftet.

 

Hvor lenge har du blogget?
Siden "valget" i Amerikaunionen.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?
Se forrige spørsmål.

 

Har du en plan eller et mål? Hva er dine motiver for å blogge? Hva skriver du om? Har du et fokus eller et tema? Hva slags forhold har du til anonymisering?
Det du har sett til nå av Norvegia er bare trinn 1 av en 2-trinnsrakett, kan du si, der førstetrinnet er kartlegging, diagnostisering av «norskesyken», eller morbus norvegicus, som den heter på latin.
Denne innledende fasen bare gjengir, eller protokollerer om du vil, kritiske røsters skildring av de infiserte sårene, svulstene eller malfunksjonene.
I sluttfasen vil disse andre stemmene gradvis skiftes ut med Norvegias egne stemmer, som da vil stå frem ved navns nevnelse, i herlighet for å dømme levende og døde.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Nesten hver eneste dag.

 

Hvordan finner du inspirasjon?
Det er bare å se eller høre en liten flik av det planlagte idiotiet som foregår hver bidige, forpulte dag, det.

 

Hva får du ut av bloggingen?
Likevekt. Mennesker er toveisorganismer. Det som kommer inn må før eller senere ut.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Leseren? We haven't been properly introduced.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
The Gorilla in the Room, som er en nystartet, Washington DC-basert blogg med fokus på Israels viktige men tabubelagte rolle i amerikansk politikk. Og Xymphora, selvsagt, som er alle engasjerte og vedvarende bloggers mor, for å vri på et noe slitent populært uttrykk.

 

Skrevet av Kirsebæret


Bloggosfæren på CNN

28.mar.2005@ 17:16:40

Det hersker vel liten tvil om at blogging blir sett på som et viktig supplement til amerikanske medier når CNN vier en time hver dag til et program som diskuterer nyheter fra bloggosfæren? Inside the Blog ble lansert 14 februar i år og er foreløpig ikke plukket opp av CNN International.

 

Skrevet av Elise


Hold diskusjonen i gang

28.mar.2005@ 17:13:59

Kommentarfeltet er greit for diskusjoner med korte innlegg. Trackback (eller tilbaketråkk) er en mer elegant måte å gjøre en annen blogger oppmerksom på at du har kommentert en artikkel.

 

Hvordan fungerer det?

 1. Du oppdager en artikkel på en annen blogg om et tema du allerede har skrevet eller vil skrive om.
 2. Finn frem eller skriv innlegget ditt.
 3. Bruk trackback for å sende en melding til den andre bloggen.
 4. Et utdrag fra din artikkel dukker opp under bloggen du vil kommentere.

 

Det er liten vits i å gå mer i detalj, fordi det fungerer litt forskjellig fra system til system.

 

Et eksempel på hvordan det kan brukes er Bjørn Stærks tilbaktråkk sendt til min artikkel om bruk av kilder i norsk media.

 

Et tilfelle hvor det kunne vært greit å bruke denne metoden er mitt svarutfordringen fra Svala om bruk av engelsk i norsk språk. Forutsetningen er imidlertid at både den som sender og mottar trackback har det installert.

 

Fordelen med trackback er

 • Innlegget ligger på din egen blogg, ikke bare hos den du kommenterer.
 • Egen bloggartikkel gir rikere muligheter til å skrive en lengre, interessant tilbakemelding enn et kommentarfelt.

 

Undersøk om bloggen og kommentarsystemet ditt har trackback. Jo flere som har det installert, jo mer bidrar det til en livlig debatt mellom bloggere.

 

Skrevet av Tor Andre


Kun lenke (Grunnleggende format i bloggartikler, del 1)

27.mar.2005@ 13:34:03

Av Amy Gahran

 

Vær oppmerksom på at dette er del 1 i en serie på 7 som beskriver hovedtypene av formater på bloggartikler. Se oversikten over serien for en innholdsfortegnelse.

 

I en bloggartikkel som kun består av en lenke publiserer bloggeren ganske enkelt en lenke - kanskje med noen få ord som setter den inn i en sammenheng.

 

Eksempel: Arts & Letters Daily er en blog som kun består av lenker. Formatet som kun består av en lenke er et av kjennetegnene til tjenesten del.icio.us som driver med sosiale bokmerker (som på mange måter virker som en blogg, eller tilleggsblogg, for brukerne).

 

Selv om dette formatet har store fordeler, er det generelt sett ingen god idé å gjøre seg for avhengig av det…

 

FORDELER: Raskt og enkelt

 

Bloggartikler med kun lenker krever den minste innsatsen for bloggeren å lage og publisere. Faktisk har mange bloggetilbydere og programvarepakker automatisert denne funksjonen. Den er også lett å hurtiglese.

 

ULEMPER: Virker slapt, blør lesere

 

Fra hva jeg har kunnet observere forakter de fleste blogglesere blogger som bruker for mange artikler kun med lenker. Bloggeren virker slapp, lite original og ikke villig til å anstrenge seg med bloggen sin. Dessuten vil blogger som kun publiserer poster kun med lenker sjelden få inngående lenker. Dette kan begrense trafikken. Videre gir artikler med bare lenker en motivasjon til å klikke ut fra siden raskt. Noen bloggere ser ikke dette som et problem, men de fleste gjør det.

 

En og annen artikkel med bare lenke er vanligvis akseptabelt for de fleste blogger, men min tommelfingerregel er at det ikke er lurt å la disse utgjøre mer enn 10 % av artiklene dine.

 

Unntak: En masse artikler kun med lenker er sannsynligvis greit hvis bloggen din fokuserer på raske, oppdaterte nyheter innen et nisjetema. Målgruppen vil da være ekstremt travle eller entusiastiske lesere som hovedsakelig ønsker de siste nyheten. Hvis bloggen din fungerer effektivt som et kritisk og oppdatert filter så vil en høy andel artikler kun med lenker være greit for deg.

 

TIPS FOR ARTIKLER KUN MED LENKE

 

Vær sikker på at lenketeksten er intuitiv og informativ, ikke kryptisk, dersom du publiserer artikler kun med lenke. Hvis du må publisere kryptiske lenketekster er det viktig å legge til noen forklarende ord. De færreste vil klikke på noe som er et totalt mysterium.

 

Velg også ut lenkene du publiserer med omhu. Ha fokus og oppretthold en høy kvalitetsstandard. En tilfeldig samling av lenker (spesielt materiale som ikke en gang du selv har brydd deg om å lese eller utforske fullt ut) vil neppe interessere noen.

 

Neste: Bloggartikler som er omtaler av lenker

 

Publisert og oversatt med tillatelse fra Amy Gahran. Oversatt av Tor Andre.


Stærkest i klassen

27.mar.2005@ 13:28:20

De fleste av oss bloggere har hørt om Bjørn Stærk. Han er Norges mest kjente og markante blogger.

 

For kort tid tilbake kunne man lese om ham i Dagbladet, da han hadde avslørt dårlig kildekritikk i en av Dagsavisens artikler. Dette var nok en aldri så liten seier for Bjørn, se bare her hva han svarte om sitt eget forhold til blogging:

 

Navn: Bjørn Stærk
Bloggurl: http://blog.bearstrong.net
Bosted: Oslo
Alder: 26

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Jeg jobber som programmerer hos Software Innovation.

 

Hvor lenge har du blogget? Hva var det som fikk deg til å begynne?

Jeg startet opp en blogg i Februar 2001, men jeg ble snart lei av den og la den ned. Det som fikk meg til å begynne igjen var terrorangrepet 11. September, som gjorde at jeg ble nysgjerrig på hva det egentlig var som foregikk der ute. Så jeg startet med å grave litt i Islamistisk terror, og skrev om det og krigen mot terror den første tiden. Derav begrepet "warblog", som ble brukt om min og andre blogger på den tiden.

 

Har du en plan eller et mål?

Aller viktigst: Å skrive om ting som interesserer meg. Det er alt som egentlig betyr noe, muligheten til å skrive jevnlig og få feedback på det - noe som ville vært nesten umulig for en ikke-profesjonell skribent før internett. Ellers har jeg også en liten plan om å undergrave de etablerte mediene i Norge. ;) Ikke alene, men ved å være med på å bygge opp en norsk bloggverden. Jeg har stor tro på hva en haug med uavhengige amatører kan få til med de hjelpemidlene vi har i dag. Minimum å være et forum for bredere og mer spennende debatter enn de etablerte mediene får til, og etter hvert også bli en del av den norske medievirkeligheten, med en flytende overgang mellom helprofesjonelle, halvprofesjonelle og amatører. Norske aviser i dag er ensrettete og de gjør deg dummere, artikkel for artikkel. Det er utvilsomt mange som synes dette er helt greit, men det er mange nok som ikke synes det til at bloggere og andre amatører kan bygge noe mye bedre på nettet.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

Det er gøy å skrive. Jeg er en sånn fyr som må skrive om noe med jevne mellomrom. Det har jeg gjort i forskjellig former (BBS'er, webforum) i ganske nøyaktig 10 år, men jeg tror blogging er det mediet som passer meg best.

 

Hva skriver du om? Har du et fokus eller et tema?

Tja, jeg skriver politikk, medier, krig, fred og religion og sånn. Bortsett fra religion, da. Noen ting trigger skrivemodusen, andre gjør det ikke.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Nå for tiden ca to ganger i uka. Skrev oftere før, men da hadde jeg ganske kjedelige oppgaver på jobben, så jeg hadde også et større overskudd av kreativitet til å skrive.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Jeg har funnet ut at det ikke er noe poeng å lete etter inspirasjon, (i alle fall for meg som ikke får en sint redaktør på tråden når jeg ikke skriver noe på et par uker). Før eller siden finner
inspirasjonen meg, og da sitter jeg klar med tastaturet.

 

Hva får du ut av bloggingen?

Først og fremst får jeg utløp for skrivetrangen. Den er sterk. I tillegg er det gøy å være med på noe så spennende fra starten av.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Jeg har lite å fortelle om privatlivet mitt. Da er det i så fall noe som har betydning for noe annet jeg skriver om.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Nei si det? Banneret er meg, uten at jeg helt vet hvordan. Har byttet det ut et par ganger, og hver gang har det symbolisert en ny retning for bloggen.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

Design er viktig for meg. Det er mange ting som kan jage folk vekk fra en blogg, og gyselige farger er en av dem. Så jeg går for noe som er klart og enkelt.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

Kommentarer er viktigere for meg enn besøkstall. Synes det er gøy å skrive og bli lest, men vel så gøy å diskutere det jeg skriver etterpå. Hvordan kan jeg ellers vite at jeg ikke har oversett noe, hvis jeg bare skriver og skriver og ikke får svar? Det er også et av de store problemene med tradisjonelle medier, at journalistene egentlig ikke bryr seg om hva leserne mener. Dermed får de heller aldri muligheten til å rette på feilene de gjør. Første regel for blogging: Leserne dine er smartere enn du er.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

For tiden alle norske som skriver om politikk og medier - har lagt ut feeds fra disse på forsiden min. Document.no er den beste av dem. Det spennende er at mange av disse er ganske ferske. Det skjer mye i det politiske bloggemiljøet akkurat nå.

 

Skrevet av Kirsebæret


Er vi ekstremister i bloggosfæren?

27.mar.2005@ 13:21:07

Det er Halvor Sevatdal som stiller spørsmålet på bloggen sin, Hablog, og bakgrunnen er en kommentar fra en av hans lesere i en tidligere post:

 

"I denne delen av bloggosfæren finst berre to posisjonar? Anten har du rett (dvs at du støttar alt det Bush og Carl I står for), eller så er du ”venstreradikal”?"

 

Sevatdal konkluderer med at bloggosfæren har en tendens til å polarisere synspunktene, mest blant venstreorienterte(!), men at det ikke gjør så mye.


Nåvel. At bloggosfæren kan polarisere synspunkter kan jeg i hvert fall være enig med ham i. Dette er imidlertid ikke noe særegent for bloggosfæren. Vi ser det samme i alle typer av meningsutveksling på internett, enten det nå er chatterom, nyhetsgrupper, e-mail eller diskusjonsfora. Det virker som om vi mister en dimensjon når vi kommuniserer på denne måten.

 

Ordene blir så viktige. De er jo alt vi har, og når vi ikke har kroppsspråk og ansiktsuttrykk til å bistå oss så blir det veldig enkelt å tolke det som blir skrevet, for ikke å snakke om det som ikke blir skrevet, i verst tenkelige mening. Så kommenterer vi det som vi tror står der før vi egentlig har tenkt oss så veldig godt om, og dermed har vi det gående.

 

Polariseringen i bloggosfæren er mest påtrengende i kommentarfeltene. Har man ambisjoner om å delta i den debatten som foregår i enkelte bloggers kommentarer så bør man ha hard hud og argumentasjonen på plass. Tendensen til at man i stedet for dialog driver og kaster monologer over hodet på hverandre er så påtrengende at i hvert fall jeg prøver å styre unna, riktignok med vekslende hell.

 

Bloggformatet har imidlertid den fordelen at den gir tid, rom og plass til argumentasjon og utdyping av synspunkter. Det er dette som gjør bloggosfæren mer interessant enn mesteparten av resten av meningsutvekslingen på nettet, men er bloggosfæren en tumleplass for ekstremister?

 

At ekstreme grupper som Vigrid etc. trives godt på nettet er ikke noen nyhet, men foreløpig så har vel blogosfæren vært forskånet for de mest ekstreme gruppene.

 

Kan det vare?

 

Bloggosfæren i dag har nok en slagside mot høyre, særlig hvis vi løfter blikket mot det lovede bloggeland USA, men ekstremistene, de virkelige gærningene, har foreløpig ikke gjort seg spesielt bemerket. Den beste vaksinen for at det skal fortsette slik er mangfold. Jo flere forskjellige syn, retninger og interesser som er representert i bloggosfæren, jo mindre plass blir det til ekstremistene.

 

Det å sette opp en blogg er såre enkelt, og med noen enkle virkemidler er det heller ikke så vanskelig å skaffe seg lesere. Dette, samt den frie posisjonen bloggerne gjerne har er en positiv greie for ytringsfriheten. Faren er at den forlokkende muligheten som en blogg kan tilby blir brukt av fjols og fanatikere til å spre desinformasjon og propaganda til folket. Bloggosfæren bærer i seg et potensiale for bra saker, men også en viss fare for mobbetendenser og det er ikke nødvendigvis slik at bloggene er mer objektive og sannhetssøkende enn hovedstrømmen av media.

 

Det er viktig at vi bloggere ikke blir så forblindet av den kampen mot de etablerte mediene som mange er så opptatt av at vi glemmer å kontrollere oss selv. Igjen så er det mangfold som er nøkkelen. Jo fler jo bedre.

 

Så har du ikke skaffet deg blogg enda, hva venter du på? Bli med og skap det mangfoldet vi trenger, det er alltid noen å ta rotta på!

 

Skrevet av Hjorthen


Forklaring av kategoriene

27.mar.2005@ 13:18:00

Blogginnhold - Om å skrive og lage innholdet i en blogg.
Bloggpresentasjon - Alt rundt, som verktøy, programmering og design.
Fenomenet blogging - Om hva blogging er, kan være og hvordan det påvirker verden.
Fra redaksjonen - Informasjon om hvordan Bloggblogg fungerer og meldinger fra folkene som jobber med den.
Interessante blogger - Pekere deg i retning av hva som skjer andre steder i bloggesfæren.
Nyheter - Alt om hva som skjer med blogging ute i verden.

 

Skrevet av Tor Andre


Idé-bank om blogging

26.mar.2005@ 18:28:54

Sist tirsdag (22/3) ble det avholdt en konferanse ved The Brookings Institution (en uavhengig amerikansk idé-bank som tar for seg samfunnsforskning) for å diskutere forholdet mellom blogging og tradisjonell media.

 

Panelet, som bestod av Andrew Sullivan, Jodie T. Allen, Ellen Ratner, Ana Marie Cox og Jack Shafer, svarte på spørsmål fra ordstyrer E.J. Dionne, Jr og publikummet om sine opplevelser som bloggere og om sine betraktninger om rollen blogging spiller i media. Blant annet diskuterte de forskjellene mellom liberale og konservative bloggere og påvirkningen disse har hatt på det amerikanske samfunnet, tradisjonell blogging i forhold til v-blogging, faktasjekking, fordelene og ulempene ved kommentarer og fremtiden for media generelt.

 

Møtet, som varte i ca to timer, ble filmet og kan sees i sin helhet her.

 

Skrevet av Elise


Vil du vite hva jeg spiste til frokost?

26.mar.2005@ 18:23:21

Blogging er et minelagt felt. Spesielt det å skulle ta på seg å bedømme hva som er bra og dårlig i bransjen kan føre til mye motbør. Noen av oss, og jeg snakker i hvert fall for meg selv her, liker imidlertid et skikkelig surmaga oppstøt en gang i blant. For dere som trenger en god dose nedadrettet sparking, anbefaler jeg følgende to artikler: Why web journals suck og The Blogger Manifesto:

 

"If weblogs are to enhance the Internet itself -- not just authors' misplaced vanities, weblog creators should recognize that their contributions to the Internet are important to a world of curious readers and take them -- and, by implication, themselves -- much more seriously than the exercises in vain banality their sites have become. There are, after all, only so many anonymous voyeurs out there who care about what you had for breakfast."

 

Andre er mer positivt anlagt og mener at man skal fokusere på det gode. Hvis sitatet over ikke får det til å rykke i godfoten din, har jeg et par andre lenker til lerkefuglene der ute: The rules of blogging og I like it when you do that. Alle artiklene handler stort sett om det samme, men med varierende myndighetsgrad.

 

Skrevet av Tonje


Grunnleggende format i bloggartikler (Oversikt)

26.mar.2005@ 18:18:26

Av Amy Gahran

 

Etter å ha lest blogger en stund har jeg begynt å se noen mønstre i hvordan artikler i tekstbaserte blogger er formatert. Etter min mening er det syv grunnleggende formater en bloggeartikkel kan ha. Hver enkelt tjener et formål for bloggere og leserne deres.

 

Gjennom bevisste og omhyggelige valg kan formatet på en bloggeartikkel forbedre kommunikasjonen - spesielt leveringen av visse typer innhold. Derfor vil en type format fungere best for kommentarer eller forklaringer, en annen for meldinger eller henvisninger, og så videre.

 

Her er de syv grunnleggende bloggartikkel-formatene:

 

Husk at disse typene er punkter på en skala. En gitt bloggartikkel kan blande elementer fra to eller flere formater.

 

Hvorfor bør en blogger forstå og bry seg om formatet på bloggartikler?

 

Bloggere som har en klar forståelse av formatet på bloggartikler og vurderer det bevisst vil ha en større sannsynlighet for å velge det formatet som passer best for de bloggartiklene de legger ut - en som passer innholdet så vel som publikummet og bloggerens egne ressurser.

 

Det hjelper å forestille seg hvordan den endelige bloggartikkelen skal se ut før du starter å blogge. Husk: Ditt viktigste mål er kommunikasjon, så det hjelper å publisere på en måte som sikrer effektiv kommunikasjonen. For tekstbaserte blogger er valget av riktig format for hver bloggartikkel en viktig del av å oppnå det målet.

 

De fleste bloggene tilbyr en blanding av bloggartikkel-formater. Det er helt fint - til og med ønskelig. De fleste bloggene jeg har sett som kun tilbyr ett enkelt format på bloggartiklene vil, med kun få unntak, virke temmelig monotone. Variasjon i format forbedrer de fleste blogger. John Battelle’s Searchblog gjør en utmerket jobb i å blande bloggartikkel-format (hovedsakelig omtale av lenker og korte artikler, med en og annen lang artikkel innimellom).

 

Spør leserne dine hvis du er usikker på hvilket format de foretrekker på bloggartikler. Det er lett å gjennomføre en enkel leserundersøkelse med gratis verktøy som SurveyMonkey. Vurder selvsagt også hvor mye tid og energi du har til å skrive på bloggen din. Hvis leserne dine sier de ønsker lange artikler fra deg daglig, mens du har maksimum rundt en halvtime om dagen til å blogge, må du finne andre løsninger. (Kanskje en ukentlig lang artikkel, kombinert med daglig omtale av lenker eller korte kommentarer.)

 

Å velge format på bloggartikler er alltid en avveining. Som denne serien viser har hvert format sine unike fordeler og ulemper.

 

Neste: Bloggartikler som kun er lenker

 

Publisert og oversatt med tillatelse fra Amy Gahran. Oversatt av Tor Andre.


Olaug Nilssens forfatterblogg omtalt i Morgenbladet

26.mar.2005@ 18:14:55

Nylig kom Olaug Nilssen ut med boken 'Hybrideleg sjølvgransking'. I den forbindelsen blir hun intervjuet av Morgenbladet. De spør blant annet om forholdet mellom bloggen hennes (Eit eige rom med utsikt) og resten av forfatterskapet:

 

"-Anser du bloggen som en del av forfatterskapet?

 

- Nja... Det som blir publisert på bloggen er stort sett nokså skisseaktige tekster. Men det har hendt at jeg har plukket opp blogg-poster og integrert dem i større skriveprosjekter. Slik sett foregår det en viss utveksling.

 

- Hvordan ville du ha reagert hvis bloggen ble lest opp mot bøkene dine - eller omvendt?

 

- Det ville nok ha vært litt ubehagelig. Av og til blir jeg kvalm ved tanken på hvor mye jeg utleverer meg i bloggen. Andre ganger føles det helt prima og bare gøy. Men det er vanskelig å vite hvor 'privat' jeg kan tillate meg å være. Jeg har sluttet å legge ut bilder av meg selv og vennene mine, for eksempel. Det kom til et punkt hvor kjæresten min ble stoppet av ukjente på gaten fordi jeg hadde publisert bilder av ham på bloggen. Det ble litt for drøyt.

 

- Men det hjelper vel mot ensomheten på skrivekammerset å at du får så mye direkte respons?

 

- Absolutt. Selv om jeg hater å få negativ kritikk; bloggen er en god skole i så måte. Det skumle er at man gjør seg så avhengig av blogg-leserne. Jeg blir helt ute av meg hvis ingen kommenterer det jeg skriver. Da tenker jeg automatisk at jeg er blitt slapp, at jeg er ute av form, at jeg må ta meg sammen og prestere noe skikkelig."

 

Skrevet av Tor Andre


Redaksjonen for bloggblogg

26.mar.2005@ 18:12:33

Hvem er disse staute, norske ungdommene som har tatt initiativ til bloggblogg? Under følger en kort presentasjon av redaksjonen med lenker til hva de gjør på egen hånd.

 • Tor Andre er en evig optimist som var overbevist om at masse mennesker ville være interessert i å lese om blogging og bidra i redaksjonen til en gruppeblogg. Så langt har i hvert fall det siste vist seg å være korrekt.
 • Tonje har vært aktiv i arbeidet med å starte opp Bloggblogg, både ved sitt kamprop for ambisiøs blogging og forberedelsene til å sette opp siden.
 • Børge forteller om livet på sin egen hjemmeside. I redaksjonen er han ikke redd for å ta initiativ, med klare meninger om teknologi, verktøy og design.
 • Elise, eller Oslo girl som hun er kjent som, er redaksjons nyhetshund med laserblikk på meldinger om mediet vi skriver om.
 • Kirsebæret er vår utskremte reporter som skaffer portrettintervjuer av norske bloggere.
 • Hjorthen uttaler seg om det meste og vil bidra med sine meninger på siden.
 • Norvegia er aktiv med det hemmelige ‘svenskeprosjektet’.
 • Raymond er Venstremann og veldig opptatt av video-blogging. Han jobber også for BlogSoft
 • Anders Brenna er nyeste redaksjonsmedlem i bloggblogg. Han har stor kunskap om næringslivet, og deler gjerne denne kunskapen, sammen med sine tanker om blogging.
 • Pål er hjernen bak den fryktede Norskbloggen, i tillegg har han sin egen hjemmeside.

Tidligere redaksjonsmedlemmer:

 • Håvard står på ett hundre og ti prosent.
 • Ida forteller om livet sitt på Filter.

Oppdatert 21.06.05


Visjon for Bloggblogg

26.mar.2005@ 18:01:13

Ny teknologi skaper nye måter å kommunisere på. Bloggblogg ønsker å være ambisiøs på vegne av blogging som medium. Vi vil formidle informasjon om dette og bidra til debatt.

 

Blogging begynner å bli en etablert genre med visse forventinger. De interessante bidragene utmerker seg ved å utnytte konvensjonene til fulle eller ved å bryte dem på kreative måter. Begge deler bringer mediet videre.

 

Blogging spiller en viktig rolle på internett på tre måter:

 • Skribenten trener sin evne til kritisk sans og kommunikasjon ved å publisere. En blogger med en leser; seg selv, bidrar gjennom sin personlige utvikling til en bedre samfunnsdebatt.
 • Grupper bestående av en eller flere blogger leser og kommenterer hverandre. På den måten skaper man lommer av debatt utenfor de etablerte media.
 • Bloggosfæren, en større samling bloggere, debatterer en sak som bringer frem poenger og informasjon som ikke er tilstrekkelig belyst andre steder i samfunnet.

 

Bloggblogg er drevet av bloggere for bloggere, Vi ønsker å favne både dem som skriver for seg selv, for en gruppe kjente eller for å nå et større publikum. I tillegg til de vanlige kanalene for å gi tilbakemeldinger, ønsker vi folk velkommen til å bidra med artikler, eventuelt å bli med i redaksjonen.

 

Vi oppfordrer til frisk debatt rundt artiklene våre. Redaksjonen har en ting felles: Troen på utveksling av kunnskap og synspunkter. Det bidrar til at vi alle får mer igjen for å blogge.

 

Skrevet av Tor Andre


hits