Blogg og Bibliotek

03.okt.2005@ 15:01:32
Blogg og bibliotek er en av de bloggene jeg har stor nytte av. Skrevet av Even Flood og Thomas Brevik handler Blogg og bibliotek om - ja - blogg og bibliotek.

Eksempler på interessante poster på Blogg og bibliotek er:

Bibliotekutredning - på tide med kvotering?
Dataspill i biblioteket

I tillegg til bloggen har forfatterne også en podcast (RSS) som de hoster hos ITavisens FreeCast. Jeg kan anbefale deres andre podcast som handler om TabletPC og bruk av e-boklesere i biblioteker.


Jeg sendte noen spørsmål til Even Flood, og her kommer altså det korte e-intervjuet:

Jeg har nå lest "Blogg og bibliotek" i et par uker og jeg ser at dere hadde noen problemer med serveren i August slik at en del av arkivet deres forsvant. Hvor lenge har dere egentlig blogget på denne siden?
Ca ett år, mer eller mindre.

Hva var det som fikk dere å begynne på "Blogg og bibliotek"?
Ønsket et forum for å formidle informasjon til bibliotekansatte og andre intresserte, og som var mindre efemerisk enn biblioeklistene. I betraktning av hva som skjedde med arkivet er det et paradoks! Men en weblogg er mer tigljengelig en postlisten biblioteknorge.no, som var alternativet.

Det finnes en god del bibliotekblogger både her i Norge og internasjonalt. Jeg ser for eksempel på "bibfeeds" (http://www.esbenfjord.dk/bibfeed/) at det er omkring 40 bibliotekblogger bare i Skandinavia. Hvordan ser dere på utviklingen av antall bibliotekblogger? Hvordan er den generelle holdningen til blogging blant bibliotekarer?
Generell holdning - vanskelig å si. Man må vel bygge opp en interesse. Jeg tror ikke for mange vanlige bibliotekarer er brukere eller lesere for øyeblikket, desverre.

Hvilken effekt ser dere blogging kan ha for bibliotekfaget på lengre sikt?
Vanskelig å si, spesielt om fremtiden

Det snakkes mye om kunnskapssamfunnet og behovet for å både produsere og formidle kunnskap i samfunnet. Hvordan ser dere på RSS og syndikering som byggestener i en slik økonomi?
Det er forferdelig mange RSS feeds, det skaper problemer å ha oversikt over alle. Via min Firefox abonnerer jeg på 15 relevante RSS (relevant for å følge med på hva som skjer med søkemaskiner og bibliotekarbeide).

En samle RSS for flere  bibliotekeblogger, som den du nevnte over (Bibfeed) er meget interessant og slike sentraler er viktige. Takk for tipset! Jeg tenker på å blogge det!

Har dere noen avsluttende kommentarer?
Problemet med blogger er at det er veldig mange og kanskje litt for personlige. Det er etterhvert blitt tre viktige fora for diskusjoner på web, wikier, blogger og postlister. Jeg må desverre utelukke usenet, det har visst utspilt sin rolle som seriøst diskusjonsforum. Hver har sine fordeler. Mye av min beste informasjon om have som skjer og hva som foregår kommer for eksempel via postlisten web4lib. (http://lists.webjunction.org/web4lib/) som desverre ikke har noen RSS. Så for øyeblikket har jeg ikke none spesiell preferanse.

Skrevet av Raymond

Vloggeren

23.sep.2005@ 19:38:52
De siste månedene har Raymond M. Kristiansen vært flittig omtalt i internasjonale medier. Han er svært aktiv i et verdensomspennende miljø for videoblogging. For å få tid til alt han holder på med har han en døgnrytme som om han bor i New York og en videoblogg hvor det meste går på engelsk.

Navn:
Raymond M. Kristiansen
Bloggurl:
  http://raymond.blogg.no (norsk) og http://dltq.org (engelsk)
Bosted:
Bergen
Alder:
27

Hva gjør du når du ikke blogger?
Leser blogger og videoblogger fra inn- og utland, går nattlige runder i Bergen, er aktiv i Unge Venstre og jobber i BlogSoft med - overraskelse - blogging.

Hvor lenge har du blogget?
Jeg har hatt flere blogger siden jeg lekte med LiveJournal i '99 men det var først i 2002 at jeg begynte å blogge seriøst på TakingITGlobal
 
Hva var det som fikk deg til å begynne?
Jeg ville holde kontakten med mine kontakter primært i utlandet. Jeg så blogging som en enkel måte å holde denne kontakten samtidig som jeg kunne utforske egne temaer og selvfølgelig også etterlate et spor av min hverdag for ettertiden.

Har du en plan eller et mål?
Bidra til å knytte sammen forskjellige grupper/subkulturer.

Hva er dine motiver for å blogge?
Dele mine tanker med andre, få skrivetrening, og ikke minst å ha muligheten for å huske saker senere. Det blir interessant om ti år å se hvordan jeg tenkte i dag. I og med at jeg faktisk jobber i et selskap som rådgir kunder i hvordan de kan blogge er det viktig at jeg også selv blogger og føler blogger-hverdagen på kroppen. Hvordan det er å blogge hvis systemet du bruker ikke fungerer, for eksempel. Så jeg har altså både en personlig glede av å blogge i tillegg til at det skjerper meg i forhold til jobben.  

Har du et fokus eller et tema?
Som regel blogger jeg om noe i skjæringspunktet mellom teknologi og politikk, da det er dette som egentlig interesserer meg mest. Noen ganger blir det også mer personlig, især på den engelske bloggen.

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Jeg skriver når jeg finner noe interessant å skrive om og tror at dette kan være av nytte for andre. Siden jeg ikke bare skriver men også bruker video så blir det noen ganger rene stemningsbilder. Jeg eksperimenterer ofte med mediene og bruker tekst, video og lyd om hverandre.

Hvordan finner du inspirasjon?
Andre blogger og videoblogger, aviser, nettmedier, og det som skjer rundt meg.

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat?

Jeg er ganske ærlig, men avdekker egentlig lite av mitt privatliv.  

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Jeg regner med at de fleste leser bloggen gjennom en RSS-leser og jeg tar følgelig ikke utseendet helt på alvor.

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?
Jeg er nok ganske sløv her - jeg bruker lite tid på design og brukervennlighet, og regner med at folk klarer å navigere siden. Især er DLTQ.org meget rotete og jeg bør vel snart bruke litt tid på å gjøre det mer oversiktlig. Ikke akkurat min sterke side :)

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Min målgruppe er mine venner og bekjente og det er dem jeg skriver til. Samtidig opplever jeg at mine sider nevnes i midtstrømsmedier og da kan det kanskje virke litt rart at jeg skriver/videoblogger som jeg gjør. 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
Jeg leser en god del blogger og liker dem av forskjellige grunner. Noen fordi de gir meg en god oversikt over ting som skjer, andre fordi de gir alternative syn på tilværelsen.
Et lite utvalg norske blogger jeg vil trekke frem er Hjorthen, Androida, tenke.no, Anders Brenna, jill/txt, Kirsebæret, Mandag Morgen og October.
Av utenlandske er det for eksempel Scoble, Brad Feld, Ross Mayfield, Ryanne Hodson og 29fragiledays.

Skrevet av Raymond

Pulsen på bloggebyen: Regjeringsskifte

20.sep.2005@ 06:54:54
Da var spaserskoene på plass igjen, og siden sist vi gikk oss en runde så har det blitt klart at Norge vil få en ny regjering om ikke så veldig lenge. Det er vel derfor ikke så veldig overraskende at ordet vi kaster ut via Technorati denne gangen er nettopp "regjeringsskifte". Her er de ferskeste bloggene som bruker nettopp dette ordet:

Vi møter først en kar ved navn Olaf E.Roalkvam fra Flisa. Han kan vi vel kanskje få lov til å kalle en seniorblogger, pensjonert salgssjef som han titulerer seg, og bloggen hans har fått det litt trauste navnet. "Norsk politikk og politikere." I sin post fra den 16.9 skriver han ganske riktig om det forestående regjeringsskiftet, og Reiakvam spår likesågodt at samarbeidet mellom SV, AP og Sp vil bli svært så kortvarig:

- Allerede under regjeringsforhandlingene vil det spisse seg til. ET AP uten erfaring i å samarbeide med andre partier i regjering vil ventelig komme til å kjøre de to andre mot veggen på grunnlag av sin størrelse. SV vil bøye seg og bite i gresset for AP når det gjelder Barentshavet. SP vil nok tenke seg nøye om når forhandlingene starter. AP vil nok prøve å kjøpe SP med viktige statsrådposter etc. Dette kan ikke SP gå med på. Det kommer nye valg om 2 år. Dette vet Åslaug Haga meget vel. Ergo tror jeg ikke at den nye regjeringen er liv laga. SP kommer til å trekke seg ut av samarbeidet og etablere samtaler med KRF, Venstre og Høyre. Til sammen vil disse få 55 mandater. AP og SV sitter igjen med 76 mandater. Frp har sagt at de vil støtte et borgerlig regjeringsalternativ med en annen statsminister enn Kjell Magne Bondevik. De må vise at de nå holder ord. En mindretallsregjering bestående av SP, KRF, V og Høyre støttet av Frp, vil få 93 mandater bak seg i Stortinget. Dette kan komme til å skje snarere enn vi tror.

Alle andre kommentatorer har vel så langt ment at forhandlingene disse tre partiene er dømt til å lykkes, men det blir spennende å se om Reiakvam får rett. Bloggen hans er uansett et velkomment tilskudd til bloggebyen, og et tegn på at bloggefenomenet blir mer og mer mainstream. Kanskje?

Nummer to på lista er imidlertid en gammel kjenning. Der finner vi nemlig bloggen "Sosial-liberalistisk forum," og bak den bloggen finner vi Trond Wathne Tveiten, som er en aktiv politiker med tilhold i Venstre. I tillegg til andre verv, blant annet i Europabevegelsen. Trond er vel dermed en av dem som ikke er helt fornøyd med at det blir regjeringsskifte, hvis da ikke spådommen til Reiakvam slår til, men i posten som Technorati byr oss er han mer såret og vonbråten fordi Venstre ikke var  invitert til partilederdebatt i NRK:

- Det er klart at lederen for NRKs nyhetsavdeling har uttalt at hun ønsket seg et regjeringsskifte. Nå har hun fått det hun ønsket seg, men en slik ignorering av Venstre kan ikke fortsette. Hjelper det med noen epost- eller telefonaksjoner?

Tja, det vil vel bare tiden vise. Vi går videre til neste blogg mens vi venter.

Blodappelsiner mener jeg bestemt at jeg har vært borti før, men i hvilken sammenheng kan jeg ikke huske. Skribenten bak er ihvertfall åpenbart ikke på den sosial-liberale Trond W.Tveitens side:

- Jeg synes det er fint at vi har fått et regjeringsskifte, og håper vi aldri får flertall på borgerlig side i stortinget noen gang i framtiden, men jeg er likevel ikke fornøyd med resultatet. Den ideelle situasjonen i mine øyne hadde vært at RV kom seg inn, venstre ble sparka komplett ut. RV i vippeposisjon med andre ord. De som skulle vært vår garantist for en ekte “rød” politikk.

Men ellers så har ikke Blodappelsinene vært veldig opptatt av valget. Posten som Technorati kaster opp er faktisk bare en av to som, så vidt jeg kan se. omhandler dette temaet. Blodappelsiner er i grunnen en ganske typisk sånn derre "løst og fast" blogg, og et positivt bekjentskap. Vi hopper til fjerde på lista:

Her er nok en gammel kjenning, BLOGG; Rune Henning Johansen har jeg lest sporadisk ganske lenge, og det er det ingen grunn til at ikke flers skulle begynne med. I posten som gjør ham fortjent til å bli med i denne runden handler det om valgordningen, og det faktum som flere andre også har blogget om, at de borgerlige faktisk fikk flere stemmer enn de rød-grønne. Valget var allikevel ikke så helt urettferdig konkluderer Rune Henning med. Vi er i grunnen ganske enige i det.

Noe sier meg imidlertid at siste bloggen vi presenterer denne gangen ikke er helt på linje med Rune Henning i hvor rettferdig dette egentlig var:

- Tusen takk for at det rødgrønne alternativet vant valget. Nå venter det fire år der Gerd Liv Valla og alle pampene i LO skal styre landet, og det er nødt til å bli en suksess. Samtidig skal partiene SV og SP ha innflytelse i økonomi- og utenrikspolitikken, og dette er jo områder vi vet disse partiene innehar en enorm kompetanse. Nei dette blir moro dere. Fordi det var jo kjempebra at den forrige regjeringen ble kastet. Økonomisk gikk det elendig for Norge, nå får vi endelig en økonomisk politikk som er moderne med økte offentlige utgifter. Og vi trives med økt rente og høy inflasjon. Så takk for et godt valg. Selv om det rødgrønne alternativet fikk færre stemmer enn den borgerlige regjeringen så er det nok rettferdig med et regjeringsskifte. Vi vet jo fra USA at antall stemmer ikke er så nøye når et valg skal avgjøres.

Bloggen heter "Hysj, jeg har ordet," og er ellers dominert av små bokanmeldelser. Mannen bak denne bloggen er Arne Mathiesen, 24 år gammel student fra Trondheim, og siden vi er i det hyggelige hjørnet i dag så slenger vi på en link til storesøsteren hans også. Vi vil jo ikke ha på oss at vi skaper splid mellom søsken her på bloggblogg. Dere finner henne her:

Skrevet av Hjorthen

Delirisk skyggespill

16.sep.2005@ 20:49:22
Det har vært mye snakk om politikk på Bloggblogg den siste tiden. Naturlig nok, kanskje, i disse valgtider, men det finnes også mange blogger som har et mer personlig preg. Slik er det med Deliriums blogg Bak skyggene. Det er en jordnær blogg, som omhandler Deliriums gjøren og laden, på jobb, på trening og hjemme:

Navn: Delirium
Bloggurl: http://bakskyggene.sprayblogg.no/
Bosted: Oppland
Alder: 29
Hva gjør du når du ikke blogger? Det føles som jeg pendler til Oslo og venter på helg. Men jeg trener også yoga, leser en masse, ser mye på film (men lite på tv), snakker med folk jeg liker og lytter til musikk.

Hvor lenge har du blogget?
Jeg har blogget siden januar 2003. ”Bak skyggene” er min andre blogg som jeg opprettet mai i år etter at den gamle bloggen skrev seg selv mer enn at jeg skrev den - og jeg likte ikke retningen den hadde tatt.

Hva var det som fikk deg til å begynne?
En personlig krise. Jeg trengte rett og slett å ha et sted der jeg kunne avreagere.

Har du en plan eller et mål?
Ikke egentlig…

Hva er dine motiver for å blogge?
Jeg trenger å skrive ned det som skjer med meg – det jeg tenker og føler og mener – på en strukturert måte. Det at andre leser hva jeg skriver setter større krav til meg selv, både i forhold til ærlighet, sannhet og sammenheng. Ved å blogge skaper og finner jeg mer form i min egen hverdag. Og jeg har et sted hvor jeg kan få avreagert. I tillegg mistenker jeg at jeg har blitt noe avhengig av selve konseptet av å blogge…

Som jeg skrev i den første posten i ”Bak Skyggene”: ”Jeg kommer helt sikkert fortsatt til å veksle mellom å være kjedelig, litt morsom, dagligdags og ikke minst pinlig og brutalt ærlig til tider. Det er hva blogging er for meg - et slags renselsesprosjekt og en container for alt det som foregår i livet mitt; ikke minst det livet som lever seg selv både rundt meg og inne i meg.”

Hva skriver du om?
Jeg har en dypt personlig blogg, så jeg skriver om meg og mitt. Om ting jeg funderer på, opplever eller reagerer på. Så de gangene jeg har samfunnsengasjerende tema er det rent tilfeldig! Bloggen min er et offentlig dagboksprosjekt.

Har du et fokus eller et tema?
Nei. Jeg hadde det i bakhodet da jeg opprettet en ny blogg, men må vel innrømme at bloggen min spriker noe veldig. Den eneste røde tråden der er vel strengt tatt meg.

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Jeg skriver nesten daglig, og noen ganger flere ganger hver dag. Jeg skriver både spontane ting, og også ting jeg tenker på over lengre tid. Jeg er ikke en spesielt tålmodig person så jeg flikker ikke så mye på det jeg skriver, men ofte er det gjennomtenkt likevel.

Hvordan finner du inspirasjon?
Det er masse inspirasjon inne i meg. Jeg tilhører den gruppen mennesker som tenker alt for mye på alt for mange ting. I tillegg blir jeg ofte inspirert av ting jeg leser og ser.

Hva får du ut av bloggingen?
Jeg får tilfredsstilt et behov for å skrive som alltid har vært hos meg. Men det viktigste er at jeg får mer grep om meg og mitt, samt et sted å bare si ting. I tillegg er det moro!

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?
Når det gjelder anonymisering benytter jeg aldri noens navn. Det er viktig for meg at ikke noen skulle snuble over bloggen min og se sitt eget navn på trykk. Jeg er selv anonym, noe som gir meg stor frihet i forhold til hva jeg tør å skrive om meg selv.

Jeg er en av de bloggerene som balanserer på den knivskarpe eggen mellom å være personlig og privat. Jeg setter nok grensen for privat litt løsere enn mange andre – jeg har visse emner jeg ikke vil skrive om da jeg føler de er private, men ellers er målet mitt å alltid være dønn ærlig. Denne bloggen er aller mest for meg selv – og er den noen som fortjener min ærlighet må det da være meg? Jeg er ikke skvetten for hva jeg skriver, men forsøker av og til å få en allmenngylding vinkling på det hele. Det er viktig for meg selv også da jeg ikke tror noen har godt av å være alt for navlebeskuende.

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?
Det er litt tilfeldigheter. Jeg er ikke god på html og koding så jeg har brukt den hjelpen jeg har fått fra andre bloggere samt det som falt meg inn der og da. Jeg strebet etter et ryddig, oversiktlig og pent design. Overskriften er jeg dessverre ikke helt fornøyd med, kanskje jeg endrer den en gang jeg har tid til å knote rundt i photoshop.

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?
Det er viktigere enn jeg først trodde. Etter å ha lest en del blogger selv merker jeg at jeg kjapt går ut av blogger som er rotete eller min oppfatning av stygge. Et flott design fanger oppmerksomheten og gir en fin ramme rundt det man skriver.

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Jeg forholder meg til at leseren er der selv om jeg skriver mest for meg selv. Jeg passer på å ikke skrive kryptisk som ”i går skjedde det noe spennende, men det kan jeg ikke si noe om”, eller å være usammenhengende og springende. Av og til skriver jeg også poster som er direkte myntet på leserne mine.

Besøkstall er ikke så viktig, selv om jeg ikke ville hatt noe i mot litt flere enn det jeg har i dag. Men jeg sjekker ikke telleren min daglig for å si det slik!

Jeg setter enormt stor pris på kommentarer. Det er en mulighet ikke bare til kommunikasjon, men også til korrigering av hva jeg tenker på. Mange av kommentarene jeg får er også oppmuntrende til å skrive videre.. Ettersom bloggen min er såpass personlig er det flere som har skrevet at de har tenkt seg om et par ganger i forhold til eget liv etter å ha lest skribleriene mine – slikt varmer veldig. I tillegg synes jeg som de fleste andre at det er gøy å bli sett!

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
Absolutt. Jeg har flere blogger jeg er innom daglig, og som jeg trives godt med å lese. Dessverre faller en del gode blogger av lasset etter hvert – det er synd når hyppig oppdaterte blogger blir neglisjert over en periode.

Hvis jeg skal peke ut noen som anbefalelsesverdige favoritter (akkurat nå) må det være noen blogger som tilfredsstiller alle disse tre kriteriene: fin design, hyppig oppdateringsfrekvens og som skriver ekstra godt. Dette blir et tilfelle av noen nevnt og andre ikke glemt. Se linkelisten min for andre blogger jeg synes det er vel verdt å besøke.:

Marinas gale verden 
Dagens Onde Kvinner
Hjorten uttaler seg om ting han ikke har greie på
Prinsesse Ragnhild
VamPus
PostSecret

Skrevet av Kirsebæret

Pulsen på bloggebyen: Åge Hareide

12.sep.2005@ 23:07:44
Det er dags for vår ukentlige vandring rundt på blogger som er mer eller mindre tilfeldig utvalgte fra søketjenesten Technorati. Denne gangen har vi valgt å la politikk være politikk, og i stedet konsentrert oss om viktigere ting. Nemlig fotball.

Landslaget gikk jo på en smell mot Skottland, etter først å ha tatt en solid seier i Slovenia. Er dette noe man er opptatt av ute på bloggene? Vi ba Technorati om å skaffe oss de seneste oppdateringene på navnet Åge Hareide, og her er det vi fant.

Første treff er en svenske ved navn Hans Kullin. Bloggen har fått det velklingende navnet Media Culpa, og her foregår det på engelsk.  Bloggens tema er ifølge vaskeseddelen media og PR, og hva gjør Hareide på denne bloggen da? Jo, Kullin har fått med seg at Andre Bergdølmo kritiserte pressen etter tapet  på Ullevaal, og stiller seg dermed spørsmålet om hvorvidt det er pressens oppgave å spille på lag med sine nasjonale fotballag:

- A common term in Swedish when describing media policies regarding this issue is that journalists should be "konsekvensneutrala" which means media must be neutral to the consequenses of an article. If a story is relevant from a news perspective, the fact that one party might suffer is not reason enough to stop the article. Like in this news policy from Swedish Radio "Ekot".

Kullin mener altså at Bergdølmo ikke har noe særlig å klage på:

- Support for the home team is great, but it's by no means mandatory. Or maybe Bergdølmo expected the same support as the Sun gave the English team before the historic 5-1 win against Germany. The paper hired a bus with a band that went to the German team's hotel in the middle of the night and woke them up.

PS. Never forget - what Carew does with a football, Zlatan can do with an orange.

Jada, selvfølgelig måtte han komme trekkende med Zlatan, og da beveger vi oss heller til neste blogg på lista. Her møter vi etter alt og dømme en Brannsupporter, og bloggen går under navnet, Geir klager, syter og synser. Joda, han har nok Brann i sitt hjerte ja. Dette er en ekte fotballblogg, det handler ikke bare om Brann, (bare nesten) og  Geir var ganske riktig tilstede på Ullevaal og så Norge tape. Hareide dukker imidlertid ikke opp der, men i  en post skrevet før kampen der Geir mener at Martin Andresen burde bruke hodet og takke nei till spill i Skottlandkampen på grunn av skadesituasjonen, men siden Åge Hareide er en av Andresens favoritt-trenere så konkluderer Geir med at sånn blir det nok ikke. Og sånn ble det ikke. Fin blogg Geir! Anbefales for fotballinteresserte.

Geir holdt med Brann, men holdt for tiden til i Oslo. Derfra beveger vi oss til Hundvåg i Rogaland. Der kommer Tronny med tips til hvordan Åge Hareide burde komponert laget sitt mot Skottene. Kanskje burde Hareide hørt på Tronny? Ellers på TM -null kontroll så handler det om litt løst og fast. Dette er i grunnen en ganske typisk dagbok-blogg såvidt jeg kan se, og det har vi ingenting i mot. Tvert om.

Neste post på lista er en Livejournal-blogg som kun presenterer nyheter fra VG-nett. Ikke vet jeg hva dette er for noe, men særlig interessant er det vel ikke? Vil man lese VG så gjør jeg man vel det best på VG.no? Vi stopper ikke opp der, men ser videre på lista fra Technorati. De neste bloggene som omtaler Åge Hareide har poster som er over en måned gamle, så det vil være en sterk overdrivelse å påstå at bloggebyen har fotballdilla. Det kan faktisk se ut som om håndarbeidsbloggene er har en langt hyppigere forekomst enn fotballbloggene. På en måte er vel det i grunnen bare bra? Vi stopper altså vår jakt på Åge Hareide i bloggebyen der. Innehaverene av  Molly Snuppah og AK Lindmo's Blog får ha oss unnskyldt. Kanskje vi stikker innom en annen gang...

Skrevet av Hjorthen

Pulsen på bloggebyen: Bensinprisen

03.sep.2005@ 22:38:55
Da har bloggblogg vært på en ny spasertur rundt i bloggebyen for å se hva som rører seg. Her er en oppsummering av hvem vi støtte på når vi ba Technorati finne frem de nyeste postene som inneholdt ordet "Bensinprisen". Flere nye bekjentskaper denne gangen også gitt, og det er jo det som er hele poenget. En fremmed er jo bare en venn som du ikke har møtt enda. Her er de vi traff;

Den første vi møtte på vår vandring var Martin fra Trondheim, han har skrevet en sylfersk post på det som han insisterer på å kalle vloggen sin, Traces of Martin's state, som egentlig omhandler den kristne formålsparagrafen i barnehagene. Bensinprisene er bare nevnt i en parantes som slår fast at det er disse FrP baserer politikken sin på. Ting tyder vel på at Martin ikke liker verken kristen formålsparagraf eller FrP. Av det vi ellers kan se av vloggen til Martin er at det er mange bilder på førstesiden. Blant annet fra Japan og Nice.
Nice!

Vi går imidlertid videre, og ikke lenge etterpå dumper vi borti en vaskeekte popstjerne, ihvertfall hvis vi skal tro på tittelen på bloggen. Popstjerne Bjørnson er ihvertfall en fengende tittel, men jeg kan ikke hjelpe for at jeg synes disse MSN - Spaces bloggene ofte ser litt stusselige ut.
Nåvel, design er uansett for pyser, her er vi opptatt av det skrevne ord.
Popstjerne Bjørnson synes det er helt greit at bensinen er dyr og sier at det er helt greit for ham at bensinen er dyr, ja faktisk kunne den godt ha kostet 1000 kroner literen! Selv synes jeg nok det var litt vel dyrt, men skitt au. Popstjerne Bjørnson skriver ellers om Føkkings Jævla Byråkrat-Norge, den amerikanske uavhengihetserklæringen, og skadedyr. Det vil si mennesket.
Popstjerne Bjørnson demonsterer ellers god smak ved å linke til bloggblogg-favoritt, Drusilla, og har dessuten en rekke med linker til gitar/tabulator-sider. Det er lurt og gjør at jeg nok kommer til å stikke innom fra tid til annen. Men nå må vi skynde videre.

Kveldssong for hydrokarboner er neste stoppested. Her er det Tomtønna som ramler i vei, og dette ser i utgangspunktet meget interessant ut. En temablogg om uttømmingen av oljeressursene og den kommende energikrise høres ut som en sjelden plante her i bloggebyen vår. I vaskeseddelen til denne bloggen kan vi lese følgende:

- Verda står føre eit vendepunkt av historiske dimensjonar.. Om kort tid startar oljeutvinninga sitt lagnadsbundne fall, og vil halde fram med det i all framtid. Då er det duka for vanskar, alvorlege vanskar!

Litt smalt kanskje, men viktig? Det vil jeg anta.

Vårt neste tilfeldige møte er Erlend. Han er fra Trondheim og New Orleans, og bloggen hans har det tidsaktuelle navnet Erlend vs. Katrina. Erlend har nemlig evakuert New Orleans på grunn av den slemme orkanen, og blogger stort sett om dette. Bedre enn VG! Bensinprisene han er opptatt av er de amerikanske, så de forbigår vi vel i stillhet?

Den siste vi møter på denne byvandringen er en av Unge Venstres utallige bloggere, nemlig Jan Kenneth, som er internasjonal leder og altså holder seg med bloggen, Tanker om stort og smått. Eller som onde tunger kanskje ville sagt, Tanker om stort og Venstre? Her handler det altså mest om politikk, og det er naturligvis helt greit. Hva skriver så Jan Kenneth om bensinprisen? Jo, han skriver følgende:

- Der andre snakker om bensinprisen vil Sponheim og Venstre gå over til hydrogen som drivstoff.

Okay, hvis det er Sponheims vilje så blir det nok slik...

Skrevet av Hjorthen

Forrige: Bondevik

Dagbladet vil betale for utvalgte bloggartikler

03.sep.2005@ 08:50:33
Bredden og aktiviteten på bloggene i Dagbladet har vært imponerende. De har vist en utstrakt vilje til å eksperimentere. Aktivitetene har hatt sine barnesykdommer, men nå virker det som om de går over i en ny fase. I nærmeste fremtid ønsker de å innføre et nytt bloggsystem, starte opp flere temablogger og honorere et innlegg som trykkes i papiravisen på en daglig basis.

Community-ansvarlig i Dagbladet, Bente Kalsnes, deler noen av tankene sine om blogging i avisen i dette intervjuet med Tor Andre. Hun forteller hvordan avisen på forskjellige måter ønsker å bruke internett for å bringe leserne nærmere det redaksjonelle stoffet.

Hun inviterer også interesserte bloggere som ønsker å skrive på Dagbladet til å kontakte henne.

Av de store mediehusene i Norge har Dagbladet det mest ambisiøse bloggutvalget. Hva er grunnen til at dere har satset på dette?

Dagbladet.no har hatt blogger på nettsiden siden 2003, og det en kontinuerlig utvikling som nå skjer når vi skal utvide med enda flere blogger. En viktig årsak er at vi ønsker å åpne opp avisa, gjøre den mer gjennomsiktig og engasjere leserne mer i sakene vi skriver om. Media har tradisjonelt hatt rollen som portvakter over hva som kommer på trykk eller hvem som blir intervjuet foran kamera. Den epoken er nå i ferd med å gå over i en annen og åpnere medieeppoke. Noe av grunnen til det er at vi har tilgang på verktøy som tillater større interaktivitet med leserne, som for eksempel blogger.

Men det er ikke bare leserne vi vil engasjere. Med temabloggene på Dagbladet.no har vi invitert mange eksterne bloggere til å skrive for oss om tema som politikk, teknologi og romfart. På den måten får vi frem mange nye, gode stemmer, engasjement og debatt. Kanskje rett og slett en ny form for journalistikk?

Dagbladet har i dag 11 temablogger. Hvilke synes du har vært mest vellykket? Planlegger dere å avslutte noen eller legge til nye?

Vel, vi har ni temablogger, en generell blogg for Dagblad-journalister og en blogg for Sportmagasinet som ikke er i aktivitet. Av de ni er jeg personlig mest begeistret for politikkbloggen, men det har med mine interesser å gjøre. Ellers vil jeg framheve spill,- teknologi,- og fotballbloggene som de jevnt over mest aktive og engasjerte temabloggene.

Det er selvfølgelig mange måter å vurdere hvor vellykket en vellykket blogg er; kvantitet (hvor mange kommentaren den får), kvalitet (på bloggen og kommentarene), aktivitet (hvor ofte den blir oppdatert), kommunikasjon mellom bloggeren og leserne, osv. Tanken bak temabloggene var at vi ville invitere inn gode skribenter som allerede blogget, som allerede hadde innsikt i bloggverktøyet. Nå ønsker vi å få med oss enda flere folk innen  flere tema. Vi vil utvide debatten, og starte opp blogger om blant annet juss, økonomi, medisin, miljø/klima, samfunnsvitenskap, naturvitenskap, religion.

Dersom du som leser dette kunne være interessert i å være med på laget, og blogge om noen av disse temaene på Dagbladet.no, ta kontakt med meg på bka@dagbladet.no.

I vår var det en diskusjon om bruken av frivillige bloggere som blogget gratis. Har dere vurdert å betale folk for å blogge?

Ja, til en viss grad! Helt konkret er det snakk om at vi nå i høst kommer til å velge ut en daglig bloggtekst som skal trykkes i papiravisa. Forfatteren av bloggen får betalt 500 kroner for teksten som kommer på trykk. På den måte ønsker vi å belønne bloggeren både med enda større synliggjøring og litt penger.

Dessuten er bloggen som fenomen ikke-kommersiell. Det vil aldri bli annet enn et ørlite mindretall som kan honoreres, og slike ordninger kan stenge kanaler for de mange. Men det er interessant å se på den løsningen den amerikanske avisa Greenville News & Record har, som sluser annonser til bloggerne.

Noe av det en får igjen for å blogge på Dagbladet.no er synliggjøring, et stort publikum, publisitet i andre medier og muligheten til å få stor oppmerksomhet rundt debatter en starter. Om det er nok, må den enkelte blogger vurdere selv.

Har dere noen idéer om hvordan bloggen kan bli et mer integrert del av nettutgaven og avisen? Hvordan vil de bli presentert på forsiden av nettutgaven fremover?

Som dere kanskje har sett, er måten vi presenterer bloggene på Dagbladet.no noe som forandrer seg hele tiden. Akkurat nå har vi en blå banner på forsiden der fire blogger kontinuerlig blir presentert. Om tre måneder gjør vi det kanskje på en annen måte.

Bloggene er allerede en integrert del av nettavisen. Det har blitt skrevet flere blogger i etterkant av artikler, og omvendt, bloggkommentarer har blitt brukt i flere artikler. Et interessant eksperiment er Mina Hauge Nærlands blogg ”Blir innvandrings-motstand sensurert i norsk medier?”, der bloggkommentarene er utgangspunktet for artikkelen hun nå jobber med.

Som en følge av omleggingen av debattsiden, vil vi i høst daglig velge ut en leder/debatt-artikkel fra papiravisa som blir utstyrt med et kommentarfelt på nettet. I et døgn vil vi gi leserne mulighet til å kommentere teksten. En eller noen få av kommentaren blir valgt ut og kommer på trykk i papiravisa neste dag.

Dagbladet slapp billig unna i valgkampblogg-gjennomgangen, så vi får ta igjen nå ved å stille noen spørsmål om begrensninger i systemet. Planlegger dere å utvikle dette, for eksempel med trackback, utvidelse av lengden det er mulig å poste på artikler og mulighet til å lenke til egen blogg for de som kommenterer?

Vi har vært klar over begrensningene i systemet svært lenge, noe som er grunnen til at vi vil ta i bruk pLog som vårt nye bloggsystem i høst. Det gir oss mulighet til å bruke trackback, utvide lengden på bloggene (som for øvrig allerede er fikset i dagens system), poste på artikler og lenke til egen blogg, samt andre gøye ting :)

Mengden kommentarer kan noen ganger være overveldende på en artikkel, flere hundre, noe som skaper en uoversiktlig diskusjon med mye støy. Har dere trukket noen konklusjoner fra synspunktene dere ba om fra leserne om et bedre kommentarsystem?

Det var nyttig og inspirerende å få så mange gode forslag fra leserne. Noen av forslagene som gikk igjen var innlogging med brukernavn og passord, et karmasystem ala Slashdot, og rett og slett behovet for moderering når kommentarmengden vokser, noe vi er enig i. Med det nye bloggsystemet får vi flere verktøy som vil gjøre det lettere for oss å moderere kommentarene.

Vil Dagbladet trekke leserne mer inn i avisens redaksjonelle stoff ved å åpne for kommentarer og trackbacks? Er Dagbladets journalister forberedt på møte leserne på nettet i utvalgte saker?

Ang. redaksjonelt stoff og kommentarer, se svar lenger oppe. Dagbladets journalister er absolutt forberedt på å møte leserne, det har vi gjort flere ganger allerede.

Hvis vi skal løfte blikket, hvordan tror du blogging og andre fenomener der mediebrukerne blir mer aktive vil endre avisene i fremtiden?

Det er vanskelig å si hvordan avisenes blogginnsats vil se ut om fem år, men noe jeg er helt sikkert på, er at ulike medier vil ta enda mer hensyn til leserne/lytterne/tilskueren i tiden fremover. I USA snakket mange om civic journalism på 90-tallet, en bevegelse som gikk ut på at mediene måtte involvere leserne mer i sakene de skrev om, ikke bare som forbrukere, men også som samfunnsdeltakere.

Jay Rosen ved New York University og forfatter av bloggen Pressthink har skrevet mye om dette. Bloggverktøyet har gjort civic journalism mulig. Jeg tror dere må være forberedt på se enda mer citizen journalism på Dagbladet.no, med andre ord at lesernes stemmer blir tydeligere i avisa.


Pulsen på bloggebyen: Bondevik

27.aug.2005@ 21:07:43
Bloggebyen er i stadig vekst, flere og flere starter en blogg, og mediene er fortsatt med på kjøret. Det er fint, uten blogger, ingen bloggblogg. Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men til tross for de mange nye husene rundt om i bloggebyens forskjellige strøk så blir det som regel til at jeg helst går på besøk til de gamle kjenningene i nabolaget. Hyggelig det, for all del, men tenk om det finnes en hel haug med andre bloggehus der ute som er vel så spennende? Flotte hus med innovative skribenteiere som kanskje hadde fortjent en mengde med lesere, hvis bare noen kunne oppdage dem?

Vel, håpet med bloggbloggs nye spalte, hvor vi tar pulsen på bloggebyen, er at det kan dukke opp noen slike ukjente godbiter innimellom. Ihvertfall ikke bare oss gamle travere. Vi får se. Her er ihvertfall konseptet jeg kommer til å prøve ut i noen fredager fremover:

Som de fleste av dere sikkert allerede vet så er Technorati en søkemotor for blogger. Den sorterer søkene etter tidspunkt for posting. Nyest først med andre ord. Hver fredag kommer vi her i bloggblogg til å bruke Technorati til å søke på et mer eller mindre tilfeldig valgt ord, aller helst et ord som er litt i vinden akkurat den uka, da får vi opp de nyeste postene med akkurat det ordet, så rapporterer vi hva vi finner. Spennende? Jeg håper det...

Det ordet som vi har valgt å starte dette eksperimentet med er "Bondevik", og her er det vi fant:

Først på lista dukker vår ærede redaktør opp med sin post: Teater i valgkamptider. En post som oppsummerer det politiske spillet mellom Carl I Hagen og Kjell Magne Bondevik i form av et teaterstykke i tre akter. Hvorvidt det ender opp som tragedie eller komedie gjenstår fortsatt å se.

Men vi vil ikke bare ha gamle travere, så vi ser videre til neste post på lista. Der møter vi heldigvis et nytt bekjentskap. Lille Nille lurer på om Bondevik er full siden han har vært ute og lovet lavere avgifter på sprit. Under visse forutsetninger. Lille Nille er 22 år, fra Oslo, singel og glad i sol sommer og deilige kvelder. Hun blogger ellers litt om SVs nye spill som ble lansert og trukket tilbake samme dag, om et kjedelig møte med a-Ha i Aftenposten, LO, Vidar Kleppe og hvorvidt Valgerd Svarstad Haugland kanskje kan være bittelittegranne bifil.

Neste på lista er Arves Tenkebox. Arve er fra Møre og Romsdal, og i disclaimeren på bloggen hans låter slik: " Jeg er for NATO og et sterkt FN men er mot EU og for et kongehus. Jeg er ikke brun, grønn, rød,lilla eller blå eller politisk aktiv for noe parti eller organisasjon. Men jeg mener at alle skal ha det bra i rike Norge!" I "Bondevikposten" skriver han om hvordan barnefattigdommen øker i Norge til tross for at Høybråten skulle "se på saken" for to år siden. Ellers så skriver han om ytringsfrihet, Rehman og Wikan. FrP og Innvandring, Inkluderende arbeidsliv og politikere som ikke forstår grasrota. Denne karen kan med andre ord være aktuell hvis vi noen gang finner på å gjenta valg-ekstra stuntet vårt her på bloggblogg?

Vi tar med et par treff til før vi gir oss. AstridAnker har blogget siden mai, og navnet på bloggen lover ihvertfall godt: Institutt for bedrevitenskap. Her funderer Astrid på hvorfor i all verden hun fant på at hun ville bli akademiker. Skulle hun ikke like gjerne droppe ut og forfølge drømmen om å bli fruktansvarlig på Meny? Hun skriver om GHB i Kebabkø, fylleangst og valgforvirring. Og altså Bondevik. Bondevikposten hennes er rett og slett en gåte, og jeg vil gjerne ha svaret på den. Nå!
Sånn går den:

"Du har det, jeg har det, Bondevik ER det, det er Hagen og! Paven har det, men bruker det ikke. Kongen har det ikke... Hva er det?"

Den siste bloggen vi omtaler i dagens gjennomgang går under navnet Dyben. Her handler det om kjønnsnøytrale ekteskap og bloggeren stiller et spørsmål til Bondevik og KrF:  Hva sier dere til et ungt homopar  som vil vente med å ha sex til ekteskapet, men ikke får lov til å gifte seg. Spør du meg så spør jeg deg. Andre poster på Dyben handler om plastposeforbud i India,  stor mangel på lærlingeplasser, forslag til et bilfritt Trondheim sentrum, og  et ønske om dyrere flybilletter.

Ja, fangsten ble altså fire blogger, som før dette var ukjente for meg, og en gammel traver. Det må jeg si meg fornøyd med. Om en uke slenger vi ut snøret igjen, hvem vet hva vi får da, i mellomtiden kan dere jo lese disse bloggene til øyet blir stort og vått?

Skrevet av Hjorthen

Neste: Bensinprisen

Morten Drægni plukker frem storslegga

14.aug.2005@ 11:12:24

At valget og valgkampen kommer til å sette sitt preg på den norske delen av Blogtopia er hevet over enhver tvil, det blir spennende å se om bloggerne også kan bidra til å prege valgkampen på en eller annen måte. En av bloggerne som virkelig har plukket frem storslegga i disse dager er Morten Drægni.

Drægni er leder for Oslo SU, og kandidat til stortinget, men kan jo være en hyggelig fyr allikevel. Han har nå trommet sammen et sterkt lag av gjesteskribenter som kommer til å prege bloggen hans i tiden fremover.  Kjente folk som Audun Lysbakken, Heikki Holmås, Akthar Chaudry og Ingrid Fiskaa står på lista, og førstemann ut var Thor Egil Braadland med et innlegg om kostbar konkurransepolitikk. Det skulle med andre ord være gode grunner for å plotte inn unge herr Drægni på bloggeradaren med umiddelbar virkning. Fullstendig liste over gjesteskribenter finner dere her.

En annen blogg som tar på seg oppgaven med å følge valgkampen er den ganske så nystartede Valg2005, og kanskje dukker det opp flere etterhvert?

Skrevet av Hjorthen


Tanker om tenking

12.aug.2005@ 23:20:26

Psykologi er et fagområde jeg har litt svakhet for. Jeg var på nippet til å ta et grunnfag og Mind er det eneste populærvitenskapelige magasinet jeg kjøper.

Fagblogger er fremdeles en mangelvare i Norge, men nå begynner det å ta seg opp. Nysgjerrigheten min var stor når tenke.no dukket opp. Etter å ha lest den noen uker synes jeg den gir et interessant perspektiv på nyheter og aktuell forskning innen psykologi. Det meste er skrevet på et rett frem norsk som de fleste kan følge med på.

Bloggblogg ville gjerne vite mer om personene bak bloggen og hva de tenkte om den.

Navn: Marianne Skogbrott (snart Birkeland) og Mette Kvisten Steinan
URL: tenke.no
Bosted: Bergen
Alder: tjueåra (Marianne) og trettiåra (Mette)
Gjør når vi ikke blogger: Går siste semester på profesjonsstudiet i psykologi ved universitetet i Bergen. Akkurat nå skriver vi hovedoppgaver som skal leveres i november, og prøver å finne ut hva vi skal gjøre etter jul når vi er ferdige på studiet. I tillegg er Marianne opptatt med bryllupsplanlegging for tiden, hun skal gifte seg om en knapp måneds tid.
Hatt blogg hvor lenge? Startet i begynnelsen av juli i sommer.

Hva fikk dere til å begynne å blogge?
Marianne har skrevet dagbok på nett tidligere og også hatt en blogg om psykologi som hun nesten aldri oppdaterte. Mette maste på Marianne om å oppdatere oftere, Marianne syntes det var kjedelig å skrive alene og utfordret Mette til å skrive selv. Vi fant ut at i stedet for hver vår blogg, kunne vi skrive en sammen. Bloggen tenke.no oppsto rett og slett fordi det ikke fantes noen norske blogger om psykologi. Vi tok på oss å fylle hullet i bloggsfæren! ;-)

Hvilken rolle vil dere at bloggen skal spille i fagmiljøet deres?
Vi tror det å skrive blogg kan være en fin måte å ha kontakt med fagmiljøet på, og være en måte å bli kjent med andre som er interessert i samme fagområde gjennom kommentarfunksjonen eller at de tar kontakt på andre måter (Marianne har erfaring fra dette med den tidligere bloggen). Men det er viktig for oss at vi ikke skriver offisielt ”fra professorens kontor”, men kan være litt uformelle i formen selv om vi definitivt etterstreber å skrive nøyaktig og korrekt. Det hadde vært veldig kjekt hvis vi kunne være et slags samlingspunkt for diskusjoner om psykologi både blant fagfolk og andre.

Hvilken rolle tror dere blogging vil spille for læring i fremtiden?
For vår egen blogg tenker vi den skal være en slags kladdeblokk for egne tanker og spørsmål vi har omkring psykologi, så vi håper absolutt at noen kan lære ett og annet om psykologi ved å lese den. Vi håper jo også at det vil komme til flere fagblogger etter hvert; veldig gjerne flere om psykologi også. Blogger er et utmerket forum til utveksling av fakta, ideer og diskusjoner, så det kan være god ”læring gjennom deltakelse” å lese og være aktive på blogger. Dessuten er det definitivt lærerikt å skrive (fag)innlegg på blogger, fordi du må samle data, sjekke opp fakta og formulere tankene dine. 

Hva slags tilbakemeldinger har dere fått fra fagmiljøet dere skriver om og andre på bloggingen?
Vi har ikke holdt på så veldig lenge enda, men alle tilbakemeldingene vi har fått har vært veldig positive – både fra fagmiljøet vårt og andre. Vi har hatt et par gjesteforfattere, og det er en ting vi ønsker oss mer av framover: å knytte til oss flere som mener ting om psykologi.

Hvordan fungerer det å jobbe to stykker sammen på en blogg? Hvordan deler dere arbeidet mellom dere?
Marianne: Jeg synes det fungerer meget bra. Siden vi har studert ganske tett sammen i 4,5 år kjenner vi hverandre relativt godt og vet at vi begge står for gode skriftlige arbeid både språklig og faglig. Jeg har stått for det meste av det tekniske ved bloggen (med viktige innspill fra Mette), mens Mette har vært den mest aktive skribenten hittil.

Mette: Jeg er enig i det Marianne sier, og hun skal ha all ros for den tekniske siden av ting. Selv om vi liker hverandre og kjenner hverandre godt, så tror jeg også at vi har ulike psykologiske interesser – så det kan godt hende vi kommer til å skrive om ganske ulike psykologiske tema framover. Noe jeg tror vil være en positiv ting.

Hva inspirere dere til å skrive en artikkel?
Vi blir inspirert av forskning vi leser om i avisene som gir uventede resultater eller virker snål på andre måter, vi blir inspirert av bøker vi leser eller forskning vi kommer over ulike steder. Og av andres blogginnlegg, diskusjoner med folk, alt mulig egentlig.

Hvilke blogger leser dere selv?
Marianne: Hm, jeg fant ut akkurat nå at jeg ikke er så flink til å lese andres blogger. Det er nok mest fordi jeg ikke har funnet så mange som skriver innenfor mine interessefelter. Men jeg titter innom flere på imperfektum.net og leser en del nettdagbøker fra tiden jeg skrev en ren nettdagbok for ”gamle dagers skyld”. Og selvfølgelig leser jeg bloggblogg ;).

Mette: Jeg vil gjerne nevne to andre blogger om psykologi – en engelsk og en amerikansk:
PsyBlog: Psychology Blog:  http://www.spring.org.uk & World of Psychology: http://psychcentral.com/blog/
Ellers så leser jeg en haug med blogger, både norske og engelskspråklige. Min norske favorittblogg er Dagens Onde Kvinner http://dagensondekvinner.blogspot.com/ pga sterke feministiske meninger og fordi hun (også) er en stor fan av Buffy og Veronica Mars. Jeg har forresten lyst til å slå et slag for feministiske blogger, siden det ikke finnes så mange blogger om psykologi jeg kan slå et slag for. Noen favoritter er:
Brutal Women: http://brutalwomen.blogspot.com/
Feministe: http://www.feministe.us/blog
Gendergeek: http://www.gendergeek.org/
I Blame The Patriarchy: http://twistyfaster.typepad.com/i_blame_the_patriarchy/

Skrevet av Tor Andre


Jente med kun en ting på hjernen

07.aug.2005@ 18:01:47

Som tidligere lovet, her følger et intervju med kvinnen bak en av Storbritannias best besøkte blogger, nemlig Girl with a one track mind. Hun er nok ikke fullt så ensporet som hun gir inntrykk av gjennom tittelen, hun deltok blant annet i en pågående paneldiskusjon om politikk på en annen blogg i ukene før det britiske valget tidligere i år, og har definitivt sine meningers mot. På hennes egen blogg dreier det seg imidlertid mye om sex. Det som gjør den verdt å lese, i motsetning til leserbrevene i Aktuell Rapport, er den personlige stemmen. Samt at den er godt skrevet. Men de mest puritanske av bloggbloggs lesere bør kanskje styre unna allikevel. Her følger intervjuet.

Navn: Girl
URL: http://girlwithaonetrackmind.blogspot.com
Hjemmehørende i: London
Alder: Et barn av 70-tallet
Gjør når hun ikke blogger: Jobber free-lance i filmindustrien. Når hun ikke jobber går hun på kino, skriver og løper. Går på konserter og henger ute med venner.
Hatt blogg hvor lenge: Ett og ett halvt år nå.

Nå Girl, de fleste som leser dette intervjuet vet antagelig ingenting om bloggen din, men jeg ville beskrevet den som en dypt personlig blogg med et sterkt fokus på sex. Ihvertfall virker det slik, men hvor personlig er du egentlig? Hva holder du igjen, hvor mye forandrer du og er du ekte? Er det noe du ikke ville avslørt for dine lesere?
Bloggen min ER meget personlig, derfor er det ingen av mine ikke-bloggende venner som vet navnet på siden min. Jeg vil ikke at de skal vite hva jeg tenker -la dem lese bloggen min ville være som å la dem lese dagboken min -altfor invaderende. Jeg forandrer noen detaljer slik at jeg kan beholde anonymiteten, men det er hovedsaklig snakk om mindre og trivielle ting som navn og steder heller enn sekvensen på handlingene som jeg alltid gjenforteller i bloggen nøyaktig slik de foregikk. Når det gjelder spørsmålet om det er ting som jeg ikke avslører så vil jeg si at det er de mer personlige - familie - tingene som jeg lar ligge, igjen fordi jeg ikke ønsker at min identitet i utenombloggende liv skal bli avslørt.

Har du noen spesifikke mål som du ønsker å oppnå med bloggen din? Hva er dine motiver, og hva gir bloggingen deg?
Når jeg begynte å blogge var mitt eneste mål at jeg alltid skulle kose meg mens jeg skrev, noe jeg i all hovedsak har oppnåd. Å skrive denne bloggen har jeg opplevd som en enorm frigjøring, både intellektuelt og emosjonelt, og jeg føler fortsatt en grad av renselse hver gang jeg poster et nytt innlegg. I det siste har jeg imidlertid, særlig på grunn av mengden av feedback både fra lesere og andre skribenter, lurt på om jeg skulle forsøke å gjøre noe mere med skrivingen, og jeg vurderer å omskrive bloggen til en bok. Vi får se. Det var aldri meningen å "utnytte" (blog) sjangeren, og jeg har ingen hast med å bli sett på som en "sell-out" av andre bloggere eller lesere.

Hvorfor nettopp en sexblogg?
Jeg tenkte aldri på bloggen min som noen sexblogg, jeg skrev bare det som jeg hadde i tankene og tilfeldigvis så var det sex. Jeg har alltid sagt at jeg ikke skriver erotisk materiale for erotikkens skyld. Altså, jeg skriver ikke med tanken på å stimulere leseren slik som i "vanlig" erotika eller porno. Skulle jeg skrevet med det for øyet ville bloggen min vært langt mer frekk og ubehøvlet. Men jeg vet at noen får tenning av ordene mine, - og med emnet jeg skriver om så overrasker ikke det meg. Så jeg bryr meg ikke noe om å bli karkterisert som en sexblogger, så lenge jeg samtidig også bare er en vanlig blogger også!

Hvor, når og hvor ofte skriver du?
Jeg skriver hjemmefra hovedsaklig, tre til fem ganger i uka. Jeg opplever at inspirasjonen ofte dukker opp sent om natten. Dette er grunnen til de mange 3.00am innleggene!

Hvor finner du inspirasjonen?
Overalt

Hvem skriver du for, deg selv eller leserene?
Hovedsaklig meg selv, men også for leserene. Jeg vil at folk skal like å lese, og jeg liker å vite at jeg har skrevet noe folk kan forholde seg til.

Hvem tror du det er som leser bloggen din?
Omtrent tre fjerdedeler av leserene mine er folk som surfer nettet etter sexbasert materiale. Noen av dem kommer kanskje tilbake, men jeg antar de fleste klikker seg videre. Resten er faste lesere som er lojale, og liker det jeg skriver mer på grunn av stilen enn av emnet. Av dem er det noen få som tenner på det jeg skriver, men de fleste leser, har jeg blitt fortalt, på grunn av humoren, informasjon, og åpenheten rundt emnet sex.

Hva med kommentarer? Med ditt sterke fokus på sex ville jeg anta at du fikk en god del oppmerksomhet fra folk som du kanskje helst ikke vil bli assosiert med? Leser du kommentarene dine før du publiserer dem på bloggen?
Jeg forhåndsgodkjenner ikke kommentarene, selv om jeg har vært fristet til det på grunn av folk som har opptrådt fornærmende. Hovedsaklig så er imidlertid leserene mine en fin gjeng, og veldig lojale. De forsvarer meg hvis en nykommer går til angrep på meningene mine. Det er svært rørende.

Fra et feministisk ståsted, her i Norge vil jeg anta at dine skriverier enten ville blitt hyllet for å være historiene til en sterk kvinne med kontroll over sin egen seksualitet, eller fordømt for å bidra til fortsatt undertrykkelse av kvinner. Har du opplevd noen slike reaksjoner i ditt eget land?
Heldigvis det første. Folk, og spesielt andre kvinner, ser på meg som en sterk feministisk rollemodell, noe som jeg er veldig stolt av. Hvis jeg kan inspirere bare en kvinne til å bli mer sikker på sin egen seksualitet ville det være en enorm ære for meg.

Hva er dine egne tanker om feminisme? Er de en del av bloggen din?
Jeg er en feminist. Jeg håper det er tydelig i de erfaringene jeg gjengir, og hvordan jeg analyserer dem i bloggen. Det er viktig for meg å alltid gi et nøyaktig og positivt bilde av meg selv som feminist slik at andre kvinner kan føle seg sterkere av hva de leser. Jeg håper jeg er i stand til å oppnå dette.

Du skriver ofte temmelig detaljerte beskrivelser av seksuelle handlinger, noen ville antagelig kalle dem pornografiske. Har du noen tanker om pornografi som sådan?
Jeg liker porno, jeg er for porno, men vi trenger mer feminin, og feminist-skapt porno som representerer og portretterer det kvinnelige synspunkt slik at markedet blir balansert. Til vi får det vil både kvinner og menn se på noe som er urealistisk, nedsettende og essensielt, misogynistisk.

Med en blogg som din antar jeg du er nødt til å være anonym. Er det noen som vet at du har denne bloggen?
Jeg har møtt noen få bloggere som nå "kjenner" meg, men bortsett fra dem, nei, ingen kjenner til denne bloggen, selv om noen nære vener vet at jeg skriver en erotisk blogg.

Har du opplevd noen former for uønsket oppmerksomhet som et resultat av bloggen din?
Ikke enda, heldigvis.

Så vidt jeg vet har vi enda ikke fått noen blogger slik som din her i Norge, og en av de største portalene for å la folk vite at du har oppdatert bloggen eller nettdagboken din nekter faktisk blogger med eksplisitt seksuelt materiale adgang til tjenesten. Syns du vi nordmenn trenger å slippe oss litt mere løs?
Jøssoball! Ja! (Stakkars dere)

Hvilke blogger leser du, hvilke er dine favoritter?
Jeg leser aller bloggene på blogrollen min regelmessig, men mine (sexblogg) favoritter er: Naked Loft Party, Hot Action, RentBoy Diaries og ErosBlog.

Helt til slutt: Min samboer og jeg skal på ferie til England om ikke så altfor lenge, er det noen mulighet for å møtes over en drink og et par håndjern bare oss tre?
Så lenge håndjernene er av det polstrede slaget så er jeg helt for det.

Skrevet av Hjorthen


VG kaster seg over bloggosfæren

02.jun.2005@ 19:50:08

Noen vil kanskje hevde at når landets største avis kaster seg på bloggebølgen så er det et tegn på at det er på tide å komme seg på land? I såfall får vi håpe at Anders Gievær ikke har stjålet klærne deres mens dere har boltret dere i vannet. Nå er nemlig VG klar for bloggosfæren, og de har muligens valgt en litt annen løsning enn erkekonkurrenten Dagbladet?

 

Mens Dagbladets journalister har sin weblogg som et stebarn der man bedriver litt venstrehåndsarbeid fra tid til annen, samtidig som man har invitert en håndfull uavhengige bloggere til å styre en politikkblogg, så har VG bestemt seg for å la A-laget av kommentatorer ytre seg også i bloggform. "fra i dag blogger VGs kommentatorer både her i avisen, og på nettet" skriver Anders Gievær, og det naturlige spørsmålet blir om VGs kommentatorer skal levere materiale eksklusivt for bloggen sin, eller om de bare skal publisere de artiklene de har på trykk i papirutgaven og åpne for kommentarer og trackback. Det gjenstår foreløpig å se.

 

VG vil antagelig ha oss til å tro at dette er svære greier, men om det blir det tillater vi oss å tvile litt på. Det er vel å bra å slippe til sine lesere med kommentarer, men det har jo VG gjort i en årrekke på sine debattforum. Hvis dette virkelig skal kunne representere noe nytt så er skribentene nødt til å delta i dialogen, både i VGs egne kommentarfelt, og på leserenes egne blogger. I såfall kan vi begynne å snakke om revolusjon. Gievær skriver at de er åpne for kommentarer og dialog med og fra oss. Det blir spennende å se om han mener noe med det.

 

Skrevet av Hjorthen


En titt bak kulissene

30.mai.2005@ 21:49:46

En full utnytting av bloggens særegne kommunikasjonspotensiale vil kunne gi en mediabedrift et stort fortrinn i konkurransen om bevisste lesere. Vi har nå sett at Dagbladet satser på å få inn utenforstående bloggere og TVNorge skaper blest om TV-serien ‘Lost'.

 

Guardian er sannsynligvis den avisen som bruker blogging mest bevisst i dag. Søndagsutgaven deres, Observer, har en blogg som gir nyttig og interessant informasjon om arbeidet i avisen. I løpet av noen måneder har de vært innom personlig historier, selvironiske kommentarer, et bilde fra redaksjonen, mediakritikk, også av egne artikler.

 

Mest interessant er en posting om prosessen avisen gikk i gjennom for å bestemme hva lederartikkelen skulle si om det engelske valget. I kommentarfeltet følger en lang diskusjon om media og hvordan de bør forholde seg til politikk.

 

Media må åpne seg opp for publikum for å bli troverdige for høyt kvalifiserte lesere. Guardian er et godt eksempel på hvordan blogging kan brukes for å vise at media tar toveiskommunikasjon på alvor.

 

Skrevet av Tor Andre


Para-digme

22.mai.2005@ 19:25:46

Håkon Styri er mannen bak digme:blogg. Han driver også et firma med samme navn, og har dermed et litt annet utgangspunkt for bloggen sin enn de fleste andre av oss. Dette var vi interessert i å høre mer om, og vi ba derfor Styri om å besvare vår blogge-spørsmål. I tillegg må det nevnes at Norskbloggen tidligere i år kalte digme:blogg en gullgruve, og trillet terningen til en sekser. Imponerende!

 

Navn: Håkon Styri
Bloggurl: http://www.digme.net/blogg/
Bosted: Oslo
Alder: 44

 

Hva gjør du når du ikke blogger?
Jeg arbeider som konsulent med mitt eget firma.

 

Hvor lenge har du blogget?
Første bloggen var en gruppeblogg som startet i 1998 og var aktiv et par år. Deretter var det en lang pause før jeg startet digme: blogg høsten 2003.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?
Delta i diskusjoner og publisere skriverier på nettet har jeg gjort i mer enn 20 år, og for tiden er en weblogg det formatet er mest hensiktsmessig for meg.

 

Har du en plan eller et mål?
Jeg har en plan, men egentlig ikke noe mål for den bloggen som omtales her. Digme er navnet på firmaet mitt og det jeg skriver i den bloggen er stort sett relatert til bransje og fag. Jeg bruker også blogging som verktøy i prosjektarbeid, og de bloggene har klare mål og begrenset levetid.

 

Hva er dine motiver for å blogge?
Blogging er en veldig grei kanal for å lufte idéer. En del av det jeg blogger er stoff jeg bruker senere i andre sammenhenger. På en måte er det skrivetrening med et publikum. Andre ting som havner i bloggen er kommentarer til hva andre skriver, og saker som er ganske korte.

 

Hva skriver du om? Har du et fokus eller et tema?
Så langt har fokus for digme vært digitale medier: Teknologiene, hvordan de nye mediene brukes og hvordan de påvirker både publikum og profesjonelle. Det er ikke usannsynlig at bloggens fokus vil endre seg over tid.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Jeg begynner å kladde når jeg får en idé og legger ut artikkelen når jeg har tid til å skrive den ferdig. Det er en del utkast som aldri blir ferdige.

 

Hvordan finner du inspirasjon?
Vanligvis er det inspirasjonen som finner meg. Min hverdag er slik at det er tid og ikke idéer som er en begrenset ressurs. Å skrive en blogg betyr også at det ikke er noen redaktør som maser om deadline eller at jeg må skrive flere saker i raskere tempo, så jeg tar det ikke så tungt om jeg går tom for inspirasjon en periode.

 

Hva får du ut av bloggingen?
Foruten den tilfredsstillelsen det er å få gjort noe med lettere skrivekløe så er bloggingen er profilering og markedsføring av konsulentvirksomheten jeg lever av. Det er også meningsfullt å delta i forskjellige offentlige diskusjoner på nettet.

 

En ulempe med blogging er at det krever en helt annen skriverytme når jeg skal skrive lengre ting som artikler. Da kan det bli behov for å ta en bloggepause.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?
Jeg kan ikke være anonym når bloggen er en del av markedsføringen min. Hadde det jeg skriver vært privat hadde jeg kanskje vurdert å bruke et psevdonym, men jeg skriver stort sett om fag. Med hensyn til grensen for hva jeg forteller i bloggen er det ikke et spørsmål om å tørre, men fortrolig informasjon eller slikt som har sperrefrist skal selvsagt ikke publiseres eller publiseres for tidlig.

 

Blogging er et format med et personlig språk og uttrykksform, og det kan selvsagt hende at noen misforstår en personlig form som privat. Små misforståelser kan jeg leve med.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen? Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?
Jeg har ikke prioritert å bruke tid på at bloggen skal framstå med et visuelt oppdatert og trendy utseende, og rett og slett tilpasset et nokså standard design. Noe er gjort for å tilpasse designet til lesing med mobiltelefon. Skal jeg gjøre noen endringer blir nok den første å bruke flere bilder.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Lesere er den viktigste grunnen til at jeg har en blogg. De gjør skriveprosessen mye mer interessant enn å skrive utkast for en skrivebordsskuff. Kommentarer og tilbaketråkk er to av de viktigste funksjonene i en blogg, og det er mer gøy å se at disse funksjonene blir brukt enn å måle besøkstall.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
Jeg følger rundt 150 blogger og jeg har lagt ut noen lenker som anbefalinger, men jeg tror ikke det er noen som framstår som favoritter. Jeg foretrekker å følge med på blogger som er relativt smale, så kan jeg velge blogg ut fra hvilket tema jeg har lyst til å lese om. Et eksempel på en godt fokusert blogg som ikke poster tomprat i utide er Oslo foodie, men den kan bare regnes som favorittblogg når jeg er veldig sulten.

 

Har du ikke noen ganger lyst til å skrive mer om det som opptar deg på andre områder?
Jeg lurer litt på hvorfor en del mennesker tenker "én person, én blogg". Har jeg lyst til å skrive om ting som opptar meg på andre områder kan jeg jo bare starte en blogg til. Om noen av en eller annen grunn gjerne vil lese alt jeg skriver så er det ikke vanskelig å lage én kombinert RSS for denne gruppen. Utfordringen er å finne tid til å skrive jevnlig i to eller flere blogger.

 

Jeg vurderer å starte en ny blogg om et annet tema, men den blir ikke synlig for andre før jeg har tid til å skrive nokså regelmessig om dette temaet.

 

Du ble anmeldt til terningkast 6 av norskbloggen. Hva har dette betydd for bloggen?
Omtale med lenke betyr flere besøkende, og litt mer spam. Det er hyggelig. Om antall øyne på terningen betyr noe er et spørsmål som det er best at noen av dem som klikker på lenker i norskbloggen svarer på, men det er jo hyggelig å få en god anmeldelse.

 

Skrevet av Kirsebæret


Spennende tilskudd til bloggefamilien

21.mai.2005@ 14:04:05

Den norske bloggosfæren er i inne i en positiv utvikling. Nye og gode stemmer dukker opp med stadig jevnere mellomrom og bidrar til økt bredde og større mangfold. Dette er vi glade for her i bloggbloggredaksjonen, vi skal nok være forsiktige med å tilskrive oss selv for mye av æren, men det er jo nettopp en slik utvikling som er drivkraften og målet vårt. Redaksjonsmøtene er morsomme for tiden.

 

Det er imidlertid en type blogger som ihvertfall undertegnede fortsatt savner i den norske bloggefloraen. Det er mye godt kvalifisert synsing rundt om på bloggene, men jeg savner noen flere fokuserte temablogger skrevet av folk med glødende interesse om et tema og kunnskaper utover det vanlige om det de skriver om. Vi har noen av dem, for all del, men jeg ønsker meg flere. Derfor er det med stor entusiasme jeg ønsker Stian Hopmark velkommen inn i bloggefamilien.

 

Hopmark har nettopp startet den forsvarspolitiske bloggen Milblogg, og om sitt prosjekt skriver han følgende:

 

"Jeg er offiser i Forsvaret, og jobber i Hæren i Østerdal Garnison. Jeg er tildels glødende engasjert i forsvarspolitiske tema, og blir like oppgitt hver gang det går opp for meg hvor lite temaet engasjerer folk generelt, og de folkevalgte på Stortinget spesielt.

 

Meningene og holdningene som blir kringkastet på milblogg.no er mine private, og verken arbeidsgiver eller andre skal kunne lastes for hva jeg skriver her - heller ikke eventuelle kommentarer som skrives til artiklene.

 

Jeg har ikke nødvendigvis rett i benevninger, tolket historiske hendelser eller budsjettall riktig, så jeg tar gjerne i mot korrigeringer fra de som måtte mene de kan stoffet bedre enn meg.

 

Kilder, pekere og henvisninger:

 

Jeg tillater meg å henvise til israelske nyhetssider, uten å skulle bli tolket som zionist. Jeg krever også å kunne referere til Klassekampen, uten at bloggen skal kunne tolkes som venstrevridd propaganda. I motsetning til de fleste andre blogger på nettet har jeg ikke noen agenda utover å skrive om forsvarspolitikk. Den er peker verken til venstre eller høyre, men derimot av og til rett fram, noen gang oppover, og av og til bakover."

 

Hopmark startet opp den 7de mai, og er dermed fersk i gamet, men dette virker lovende. Vi ønsker ham lykke til og lover å følge med på hva han har på hjertet i tiden fremover.

 

Skrevet av Hjorthen


Kampen for god service

13.mai.2005@ 21:39:04

Det er spennende å se nye måter å bruke muligheten bloggeverktøyene gir til å publisere raskt og enkelt til et stort publikum. Mulighetene er uendelig.

 

På ’Alt for kunden’ vil iniativtakeren skape en grasrotvariant av ’Forbrukerrådet’, ’TV2 hjelper deg’ og ’Forbrukerinspektørene’. Folk sender inn eksempler på god og dårlig service. Deretter blir de publisert på bloggen.

 

En ting er at kunder kan bruke dette som en utblåsningskanal, men jeg håper også at bedrifter bruker det som et innspill på hva bra service dreier seg om. I motsetning til massemedia-showene med forbrukerjournalistikk kan alle svare uredigert i kommentarfeltet. Kanskje vil også en del bedrifter lære at blogger kan være effektive for å kommunisere med kunder.

 

Vanligvis pleier vi å intervjue bloggere som har vært aktive en stund. ’Alt for kunden’ er temmelig fersk. Idéen er imidlertid så god og avhengig av innspill fra lesere at jeg ville intervjue den anonyme bakmannen.

 

Url: http://handletur.blogspot.com/
Alder: I tredveåra
Hvor bor du? I Midt-Norge

 

Hva gjør du når du ikke blogger?
Driver som selvstendig næringdrivende innen IT med reklamebyråer som oppdragsgivere. Vi har dessuten en hund som får alt for mye oppmerksomhet.

 

Hvor lenge har du blogget?
Bare noen få måneder. Jeg hadde et par prøveprosjekter før jeg fant ut at dette var det mest riktige for meg.

 

Hva gjorde at du fikk ideen til bloggen din?
Jeg har lenge følt at man som kunde og bruker av ulike tjenester har få muligheter til å si sin mening om den service man opplever. Jeg tenker først og fremst på dårlig service, men vil også gi positive tilbakemeldinger når noe overgår forventningene.

 

Hva slag mål har du for bloggen din?
Det hadde vært morsomt å få i stand et levende nettsted hvor mange kan gi sin feedback til servicetilbydere, for på den måten å få litt makt. Det er da viktig å understreke at jeg absolutt ikke ønsker slag under beltestedet, eller personangrep av noe slag. Kritikken skal være saklig og basert på faktiske hendelser. Jeg rydder gjerne plass for at de omtalte foretakene kan få gitt sitt svar om de ønsker det, og jeg oppdaterer gjerne mine artikler dersom det er tegn til forbedringer. Jeg liker at folk kan tjene penger, men kun når de gjør dette gjennom å tilføre sine kunder verdier og gode opplevelser.

 

Det er for øvrig en målsetting at artiklene, mitt i sin småsinte saklighet, skal ha en humørfylt og kortfattet vinkling slik at de oppleves som lystbetont lesning.

 

Hvor ofte blogger du?
Det blir jo litt avhengig av relevante opplevelser, men jeg har en følelse av at det kommer til å bli en god del fremover.

 

Hva får du igjen for å blogge?
Om noen antyder at jeg har skrevet noe morsomt, synes jeg det er givende. Enhver kommentar vil dessuten gi liv til min skrivelyst. I tillegg er det jo alltid deilig å få blåst ut om man er frustrert over noe, eller sitter på gode nyheter.

 

Hvordan forholder du deg til det å være anonym?
Jeg skriver anonymt fordi det gjør det lettere å beskrive enhver serviceopplevelse, selv om det skulle være kjøpmannen på hjørnet som jeg egentlig ønsker alt godt. Slik kan jeg få gitt tilbakemeldinger til hvem det skal være, uten at jeg nødvendigvis ønsker at de jeg skriver om skal gå nedenom og hjem!

 

Hva tenker du om leserne dine?
Foreløpig har jeg vel ikke rukket å opparbeide noen særlig stor leserskare, men målgruppen er jo mildt sagt stor siden de aller fleste er avhengig av å kjøpe varer og tjenester, og derfor mener noe om dette.

 

Har du noen favorittblogger?
Jeg må innrømme at min tid som leser av norske blogger er såvidt kort at jeg ikke har rukket å rangere noen favoritter, men det er utvilsomt mange dyktige der ute. Som IT-person har jeg noen kjente engelske nerde-blogger på lista hvor en av de viktigste er Jeffrey Zeldmans "The Daily Report" (www.zeldman.com). Jeg har en lei tendens til å følge linkene hans.

 

Skrevet av Tor Andre


Drusilla, den selvutnevnt onde

06.mai.2005@ 23:46:26

Drusilla er en dame som har vist igjen i den norske bloggosfæren, helt siden hun etablerte bloggen "Dagens onde kvinner" i februar i år. Hun har blitt både lovprist og utskjellt, og mange, undertegnede inkludert, har latt seg provosere.

 

Det er i grunnen ikke så mye vi vet om henne, annet enn at hun har både en skarp tunge, og en skarp penn. Men også Drusilla har svart på Bloggbloggs bloggespørsmål! Kanskje blir vi alle  litt klokere på henne nå?

 

Navn: Drusilla   
Bloggurl: http://dagensondekvinner.blogspot.com/
Bosted: Oslo   
Alder: 28
Hva gjør du når du ikke blogger? Byråkrat i staten

 

Hvor lenge har du blogget?
Siden februar i år.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?
Jeg hadde lenge gnålt om at jeg trengte en hobby, men er for lat til å drive med kick-boksing. Dermed ble det spark og slag i en mindre fysisk krevende form.

 

Har du en plan eller et mål? Hva er dine motiver for å blogge?
Motivene er for det meste edle: Å spre mine synspunkter til allmennheten og samtidig avlaste mine nærmeste. To fluer i tre smekk, så å si. Men den overordnede planen er selvsagt å vokse meg stor og sterk!  

 

Hva skriver du om? Har du et fokus eller et tema?
Frihet er et gjennomgangstema. Frihet fra å bli pådyttet idiotiske stereotypier og annet tøv fra media og professormenn for eksempel.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Det blir mellom 1 og 3 oppdateringer i uka, og det er jo litt under pari sett opp mot blogger jeg liker å sammenligne meg med.

 

Hvordan finner du inspirasjon?
Jeg har våkne venner, leser andres blogger og skulle det skorte er det bare å slå opp i Dagbladet. Dagbladet svikter aldri.

 

Hva får du ut av bloggingen?
Jeg får så mye fri-lek jeg vil, og en hel del kule tilbakemeldinger fra folk. 

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?
Jeg vil ha en viss styring på hvem som kan knytte mitt virkelige navn til bloggen. Når det er sagt så er jeg såpass løsmunnet at venner og kolleger vet at jeg er Drusilla. Jeg skriver ikke om livet mitt, men meningene er mine og der legger jeg ikke akkurat fingrene imellom.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen? Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?
Ikke min sterke side. Dessverre, for jeg skulle gjerne ha flottet meg med et kult design.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Leserne mine er smarte folk. Dess flere smarte folk i verden, dess bedre. Det er grunnholdningen. Jeg får ofte morsomme, oppmuntrende og utfordrende kommentarer, og det er selvfølgelig utrolig kult!

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
Favorittene er godt representert i bloggblogg-redaksjonen...

 

Du har ikke blogget så lenge, men har alt rukket å blir veldig "stor". Hva er hemmeligheten?
Det skal jeg sitere deg på! Min beskjedne erfaring tilsier at hype hjelper. Å bli hausset opp av erfarne bloggere (du vet hvem du er, Hjorthen!) er hemmeligheten! 

 

Er du alltid like sint som du gir inntrykk av å være?
Nei, jeg har et rikt følelsesregister som også inkluderer rettferdig harme, indignasjon, stor vrede og raseri. Jeg er sint uten unnskyldninger, og det synes jeg flere burde koste på seg i blant. Tradisjonelt, og fremdeles, har sinte kvinner blitt sett på som ustabile og halv-gærne, noe som jo er merkelig etter som kvinner, tradisjonelt, og fremdeles, har gode grunner til å være nettopp sinte. Tilfeldig? Neppe. Men om jeg egentlig blir oppfattet som veldig sint er jeg mer usikker på. Jeg har nemlig også hørt søt og kul. Så.

 

Hvordan ser du på det å spille en rolle, som bitch for eksempel, i bloggingen?
Jeg oppfatter det begrepet som ganske negativt ladet fortsatt, selv om mange kule damer bruker det om seg selv. For min egen del ønsker jeg å komme forbi den greia med å ta skjellsord og fylle dem med positivt innhold. Jeg skjønner at det kan ha noe for seg, men jeg gidder ikke slåss med gamle begreper. Dagens tisper eller megger liksom. Nei takk! Nå er kanskje ikke onde kvinner veldig positivt ladet heller, men det er mitt. (Og det er et kult ordspill om jeg skal si det selv). Som du skjønner kjenner jeg meg ikke igjen i noen bitch-rolle.

 

Hva er det mannlige motstykke til en bitch?
La meg se! Jeg tror ikke det finnes et treffende begrep. Stort sett har man ikke funnet det nødvendig å finne på merkelapper på menn. Og det er noe av poenget. Mannen har blitt sett på som normalmennesket, mens kvinner har blitt tildelt svært strenge rammer for hva som er akseptert "kvinnelighet".

 

Men la oss forsøke. Dersom man tar bitch i sin negative, opprinnelige betydning tenker vi på gneldrete tisper, enten som i bitter, sint og aggressiv eller som løsaktig, i løpetid osv. Dette da ut fra tanket om at kvinner skal være milde og dydige. Det mannlige motstykket ville kanskje være sutrende, passive eller seksuelt svake menn? Dette da ut fra tanken om at menn skal være handlende og virile. Den positive betydningen blir brukt om kvinner som ikke tar dritt og som tar plass. Det mannlige motstykke blir menn som ikke slenger dritt og som aksepterer og ønsker å dele plassen sin med kvinner. 

 

Skrevet av Kirsebæret


Prinsesseliv

01.mai.2005@ 17:17:36

Ragnhild har en blogg for en hver anledning. Lenge kjente vi henne som Parafina, og beundret hennes forbilledlige evne til å utrykke seg kort og presist i bloggen "Parafinas harde hverdag". Her var det kort mellom de morsomme og underfundige historiene fra  norsk helsevesen. Men så, for et par uker tilbake flyttet Parafina "på hybel", som hun sa, og skiftet navn til Prinsesse Ragnhild.

 

Ettersom både Parafina og  Prinsesse Ragnhild er aktive på bloggefronten, så Ragnhild seg nødt til å svare på vegne av dem begge, når hun skulle besvare bloggbloggs spørsmål…

 

Den siste tiden har du byttet blogg. Fra sprayblogg til blogger, og fra Parafina til Prinsessse Ragnhild. Er det noen forskjell på disse to sistnevnte? Tenker du å legge deg på en "annen linje" i den nye bloggen?

Jeg begynte å bli litt lei av Parafina og tenkte en stund på å slutte med skrivingen helt.  Da ble løsningen å skifte om og bli litt mer bare Ragnhild og litt mindre Blondineragnhild.  Jeg hadde lyst til å skrive litt lengre poster som jeg ikke syntes passet inn i parafinas observasjoner og underfundigheter, og se om jeg kunne klare å sette mer enn fem setninger sammen og fortsatt være lesbar.  Prinsesse Ragnhild er nok mer personlig og forteller litt mer om hva jeg tenker og litt mindre om hva jeg ser på bussen.  Jeg har fortsatt Parafina i bakhånd for de tingene som hører hjemme der, sånn at jeg kan ha en blogg med underfundigheter og en blogg for de litt lengre postene.

 

Navn:  Ragnhild Jakobsen
Bloggurl:  http://parafina.sprayblogg.no/   og http://ragnhildj.blogspot.com/
Bosted:  Bergen  
Alder:  27

 

Hva gjør du når du ikke blogger?
Arbeider i helsevesenet, drikker te og løser verdensproblemer.

 

Hvor lenge har du blogget?
Jeg begynte med Parafinas harde hverdag 21. januar 2004, og med Prinsesse Ragnhilds nye eventyr i april i år.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne? 
Den utløsende faktoren var behovet for å fortelle folk hjemme i Norge tull og tøys jeg tenkte om å bo på Island.  Siden har det blitt et utømmelig behov for å fortelle ting jeg syns folk burde vite.  Uvesentligheter og andre ting.

 

Har du en plan eller et mål?
Har ingen klart definert plan med bloggingen, men hvis jeg får folk til å smile, er jeg godt fornøyd.

 

Hva er dine motiver for å blogge?
Å klø skrivekløen litt, fortelle historier og få ut litt frustrasjon.

 

Hva skriver du om?
I Parafina skriver jeg om de små ting jeg opplever om dagene.  Ting jeg smiler av og som jeg syns andre burde få høre om også.  I og med at jeg arbeider med eldre og tar bussen til jobb, blir det mye historier om gamle damer og bussturer.

Prinsesse Ragnhild fyller behovet mitt for å fortelle litt lengre historier og se litt større sammenhenger.

 

Har du et fokus eller et tema?
Meg selv, egentlig..  og det jeg tenker om ting.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Det varierer litt.  Noen ganger kommer det til meg flere poster på samme dag, andre ganger drøyer det.  Jeg setter meg aldri ned for å skrive noe hvis jeg ikke har det tenkt ut på forhånd, og jeg øver meg på å la være å skrive blogg hvis jeg ikke har noe å si.  Poster som hovedsaklig handler om at man ikke har noe å skrive om, kjeder meg, så det forsøker jeg å unngå.

 

Hvordan finner du inspirasjon?
Ting som forundrer meg, et utsagn fra noen, ting har fundert litt over og setninger som formuleres inni hodet mitt, setter bloggebehovet i gang.

 

Hva får du ut av bloggingen?
Jeg blir kvitt skrivekløe, får satt ord på ting, og ikke minst får jeg mettet behovet mitt for å fortelle verden uvesentligheter som jeg syns de burde høre om.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?
Jeg trodde alltid at jeg skrev ganske anonymt, til jeg fikk melding fra noen jeg ikke kjente som hadde lest Parafina og mente at vi kanskje var naboer.  Det viste seg å stemme.  I Parafina føler jeg ikke at jeg er så veldig personlig, og forteller ingenting der som jeg ikke kunne fortalt mannen foran meg i handlekøen.  Prinsesse Ragnhild er mer personlig, og er også vanskeligere å skrive.  Jeg syns det er vanskelig å vite hvor mye man kan fortelle før det er blitt for mye, og tester som oftest ut postene på noen kjente før jeg lar dem stå.  Det er ikke noe poeng for meg å fortelle "sannheten om Ragnhild", men samtidig vil jeg heller la folk lese om hvem jeg er istedenfor å ty til "middagsblogging".  Jeg spiser middag nesten hver dag, men jeg syns selv det er mer spennende å lese bloggene til folk som går litt dypere i seg selv enn akkurat det.  Og så syns jeg det er mye morsommere å skrive om.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?
Jeg kan veldig lite om webdesign og har bare brukt ferdiglagete design fra bloggleverandørene.  Det gule til parafina er rett og slett det jeg syns er finest av sprayblogg sine, og den rosa prinsesse ragnhild er fordi jeg liker rosa.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?
Jeg er mest opptatt av leservennlighet, hvis jeg syns en blogg er slitsom å lese, leser jeg den ikke.  Fra min side er det også mye snakk om ren og skjær makelighet.  Hvorfor bruke krefter på å lære seg å lage eget design, når jeg er helt fornøyd med de som er laget ferdig for en?

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Det er veldig hyggelig med kommentarer, og setter stor pris på dem.  På den nye bloggen min har jeg ikke teller, og det er egentlig ganske befriende; så slipper jeg å lure på hvorfor "ingen" leser bloggen min - eller hvorfor besøkstallet plutselig gikk opp.  Selv om jeg nok tror at alle bloggere er opptatt av at folk skal lese det de skriver, hvorfor ellers publisere på internett, er det litt fint å vite med meg selv at jeg nå skriver det jeg har lyst til, og ikke for å forsøke å tekke noen lesere.  Som lett kan bli en felle når man følger med visningstallet hele tiden.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
Det er mange blogger som jeg liker godt, og det er vanskelig å velge ut noen favoritter.  Noen blogger leser jeg i perioder, andre stunder leser jeg alle bloggene jeg kan komme over.  De bloggene som jeg har linkelisten min, er blant de jeg leser oftest.

 

Hvorfor skal jeg besøke akkurat din blogg?
Fordi jeg kan få deg til å smile, og forhåpentligvis tenke; det var godt sagt.

 

Skrevet av Kirsebæret


En fremtidig lærers bekjennelser

29.apr.2005@ 20:21:42

Det er tilsynelatende ikke den ting Andreas, alias ½ lærer, ikke kan skrive om i bloggen sin.  Dessuten er han istand til å skrive en interessant post om helt banale og hverdagslige ting. Slikt bli det bra personlig-blogging av. Bloggblogg vil i tiden som kommer belyse temaet personlig-blogging, eller dagbok-blogging, og den anledning er  intervjuet med Andreas først ut!

 

Navn: Andreas
Bloggurl: http://andblogg.blogspot.com/
Bosted: Bergen
Alder: 22

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Studerer til å bli lærer og jobber litt

 

Hvor lenge har du blogget?

Jeg har blogget siden oktober i 2003, så det er ikke lenge til det blir to år siden.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

Jeg tror det var en sak på Startsiden som fikk meg interessert i det. Da var det Kristianes side som fikk meg til å få lyst til å skrive. Jeg likte det at man bare kunne skrive det som opptok en, uten å måtte få spalteplass eller kunne særlig mye koding av html og slikt.

 

Har du en plan eller et mål?

Jeg vil tro at målet mitt er litt lite gjennomtenkt. Mange vil vel si på grunn av skrivetrening, og det sier jeg meg enig i. Likevel er det koselig med tilbakemelding på det en skriver.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

Som sagt skriver jeg mye på grunn av skrivetreningen. Likevel ser jeg at kommentarer er med på å øke lysten til å skrive mer. Det er også noe med det å kunne påvirke andre, uttrykke seg, uten å måtte skrive inn og ønske seg CD i Fredagsbilag. I tillegg er det fint å kunne skrive det som opptar en uten å måtte forholde seg til regler og krav og slikt.

 

Hva skriver du om?

Jeg skriver om alt jeg opplever. Jeg prøver selvsagt å fange noens oppmerksomhet, men det er sjelden hovedmotivet mitt. Jeg prøver ofte å være morsom, men av og til slår det feil. Morsomme hendelser blir veldig ofte søppel, merkelig nok, når det blir skrevet ned..

 

Har du et fokus eller et tema?

Jeg har bevisst prøvd å holde meg utenfor et tema, kanskje på grunn av at jeg liker å ikke ha rammer. Jeg kunne skrevet om kun lærerting, men jeg vil tro det hadde blitt gørra.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Jeg skriver når jeg har ting å skrive om selvsagt, og dette er ofte etter jeg har opplevd noe interessant. Enten det er morsomme hendelser, fine filmer, artige avissaker. Slike ting får meg til å skrive. Jeg vet at det finnes mange bloggere som skriver bedre enn meg om filmer, så det er sjelden jeg skriver om det. Jeg har også sett nok av blogger som handler om "fete konserter", så det er også et bord jeg prøver styre unna.

 

Hva får du ut av bloggingen?

Jeg har faktisk merket at jeg skriver bedre etter jeg begynte å skrive på en blogg. Tankene fester seg bedre til "papiret" nå enn før, og jeg vet nå hva som kan være interessant og ikke. Et problem jeg har lagt merke til at jeg har, er at jeg nærmest snakker med meg selv i bloggeform. Jeg tar meg selv i å bygge opp setninger inni hodet mitt som gjerne kan stå i et innlegg. Dette er litt plagsomt.

 

Dessuten, etter å ha skrevet ned morsomme hendelser fra jobb og privat, husker jeg dem bedre, og har dermet et bredt register av slike i hyggelig lag..

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Jeg har prøvd å anonymisere det meste jeg skriver, men av og til må jeg skrive litt mer om meg selv for å skrive om en annen ting. Det synes jeg går fint.

 

Det jeg bevisst anonymiserer er andre enn meg selv. Jeg skriver lite eller sjelden om kjæresten min, kompiser eller familie. Skal jeg gjøre det, vil jeg nok skrive at de er noen andre enn de er, hvis det er mulig.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Utseendet er en enkel omforming av en ferdig-stil på Blogger. Med enkle grep endret jeg farger og overskrifter og bildet øverst er et gymsalgulv, med streker, og kjegler. Jeg tenkte at lærere viser veier frem til målet. Det er også en oppfordring til andre lærere; ikke vær hinder for barns læring, men vær veivisere! Altså en fiffig liten detalj.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

Jeg tenker lite på det og overlater det hele, fulle ansvaret til Blogger. Jeg håper de guttene vet hva de gjør.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

Jeg kunne sagt at jeg bryr meg lite om det, men da ville jeg løyet. Det er koselig med høye besøkstall. Likevel er det mer koselig med tjue kommentarer enn 140 besøkende.. Og til de som leser bloggen min; gjerne kommenter til meg, det hadde vært supert!

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

Bortsett fra bloggene til mennesker jeg kjenner, leser jeg ofte disse:

 

- Tor Andres blogg. Det som er fint med hans blogg, er at den oppdateres nesten like ofte som jeg sjekker den. Den er dessuten velformulert og aktuell uten å være uten bredde.

 

- Kristiane sin, selv om hun oppdaterer mindre nå enn før og skriver litt lite om morsomme ting.

 

- Dagens Onde Kvinner, er også en blogg jeg leser.

 

- Lill Kristin og Ines blogg er også verd å få med seg.

 

Pluss mange, mange flere.

 

Skrevet av Kirsebæret


En hilsen fra Albia

26.apr.2005@ 22:46:07

Har du hørt om Albia?

 

Ikke det, nei. Det er du neppe alene om, men Albia er altså en gammel og ærverdig europeisk nasjon med en rik historie. The Unified Country of Greater Albia har vært en ledende makt i Europa i århundrer og kanskje særlig i det nittende århundre da landet ble en industriell og en maritim stormakt. I det tyvende århundret fikk landets storhetstid en brå slutt som en følge av at to verdenskriger, diverse mindre konflikter, forsøk på å holde gullstandarden stabil, samt å blåse ufattelige summer på å bygge en Millennium Tetrahedron i landets hovedsstad, Blizsta, tømte landet for ressurser. Landet har brukt de siste tiårene på å forsøke å bygge seg opp igjen til en moderne og fremgangsrik europeisk stat. Med den takten fremskrittet har holdt så langt ser det ut til å kunne lykkes omtrent på samme tid som solen forvandles til en rød gigant.

 

Hold an litt, dette minner da mistenkelig om Storbritannia?

 

Selvfølgelig gjør det det. Albia er som Storbritannia, bare verre, ifølge Hugo Kent. Forfatteren av bloggen "A Message from Albia". Den hittil eneste bloggen som har fått undertegnede til spontant å utbryte "Fankern, dette skulle jeg gjerne skrevet selv!"

 

A message from Albia er ren satire hvor herr Kent rapporterer om dagens nyheter fra det fiktive landet Albia. Begivenheter som tilfeldigvis minner veldig om det som er dagsorden i Storbritannias medier til samme tid. Albia er England, styrt av Kiznya Schlop, som naturligvis er Tony Blair. Labour er blitt til Krep Proti, Toryene er Nyesti Proti (Som betyr "The Nasty Party) og Liberal Demokratene heter Drid Proti.Landet er ellers styrt av Queen Dowdi og arveprinsen er Prince Yusslez. Alle navnene pluss det faktum at man ikke alltid er like oppdatert på dagsaktuell engelsk politikk gjør det til en relativt krevende blogg å følge, men har man et snev av anglofili og en forkjærlighet for ironi, sarkasmer og britisk humor så er innsatsen absolutt verdt det. For de som er interessert i en liten titt anbefaler jeg at man begynner med "Albia Factbook" for en oversikt over Albias historie m.m.

 

Bloggblogg tok seg en prat med mannen bak denne bloggen.

 

Hallo Herr Kent, flesteparten av våre norske lesere vet antagelig ikke hvem du er, men du er eieren av en blogg ved navn "A message from Albia" som befinner seg på url'en http://www.messagefromalbia.com. Hvem er du og hvor holder du til?

Mitt navn er Hugo Kent og jeg er en britisk utenrikskorrespondent bosatt i Albias hovedstad Blizsta

 

Hva gjør du når du ikke rapporterer siste nytt fra Albia?

Når jeg ikke skriver 'A message from Albia' finner du meg vanligvis med hodet hvilende på et bord i en av Blizstas mange puber, barer, gjestgiverier eller andre herberger.

 

Det norske folk er rimelig godt informert om store deler av verden, særlig de delene som kan tilby billig alkohol, billig kjøtt og flere soldager enn Bergen. Allikevel tror jeg ikke majoriteten av oss vet stort om Albia. Hva kan du fortelle oss om det, og bør vi planlegge å legge neste års ferie dit?

Mange av Albias detaljer kan finnes i the Albia Factbook. Jeg har fått forsikringer fra min assistent i alle "blogghenseender" ( Vlotar Kukolda) om at han så fort som mulig vil legge til en link til Albias Turistinformasjon (selv om han, når sant skal sies, har lovet det ved flere enn en anledning tidligere uten å gjennomføre det) For de som ønsker å besøke Albia er mitt eneste råd at man ikke spiser kjøttbaserte produkter solgt av gateselgere, drikk aldri potetbasert alkohol hvis den tidligere absorberer av alkoholen plutselig har blitt blind, og stol aldri på en drosjesjåfør når han forteller deg at han har "en ny snarvei". Kart over Albia finnes på dawnsun.net.

 

Hvor lenge har du hatt din egen blogg?

Jeg har vedlikeholdt en "blogg" (Jeg avskyr fortsatt dette nyordet) siden September 2004

 

Hva fikk deg til å begynne å blogge?

Jeg ble oppfordret til å begynne å blogge av sjefen for nyhetsavdelingen i min organisasjon hjemme i Storbritannia.

 

Er det noe spesielt fokus i det du skriver om?

Jeg skriver hovedsaklig om politiske saker. Dette er etter pålegg fra sjefen for nyhetsavdelingen. Jeg skulle gjerne skrevet mer om kulturelle nyheter, men uheldigvis, sjefen for nyhetsavdelingen (som den elskelige kvinnen hun er) tror kultur er noe du finner i youghurt.

 

Når, hvor og hvor ofte oppdaterer du bloggen?

Jeg skriver hver ukedag mellom 16.00 og 18.00 GMT.  Postene skrives vanligvis hos min venn Vlotar's cybercafe.

 

Hvor finner du inspirasjonen til rapportene dine?

Jeg finner inspirasjon til mine innlegg i de daglige politiske hendelser innen Albias politiske liv. Merkelig nok har mange av mine lesere kommentert at disse ofte er skummelt parallelle til politiske hendelser i UK.

 

Er det noen penger i dette? Hva gir det deg å blogge?

Om det er noen penger i det? Forsvinnende lite. Jeg jobber for ren elendighet og for å unngå sjefen for nyhetsavdelingens vrede.

 

Er Hugo Kent ditt virkelige navn?

Min gode mann, hvordan våger de!?
Selvfølgelig er Hugo Kent mitt virkelige navn, selv om jeg må innrømme at jeg ved mer enn en anledning har blitt forvekslet med en av forfatterene bak BBC Radio 4's the News Quiz, og også for å være forfatteren av 'Haphazard Thoughts From A Haphazard Fellow'.

 

Har du noen tanker om anonym blogging?

Jeg føler kanskje at anonym blogging kan minne om en retur til pamflettene som vokste frem i Europa som en følge av Gutenbergs oppfinnelse. Mens mye av det er vilt unøyaktig, ekstremt feilinformert og meget tendensiøst (en tradisjon som jeg føler meg merkelig alliert med) så er det mange anonyme blogger som bidrar til å gjøre sine lesere bedre informert.

 

Hva tenker du om dine lesere? Hvem skriver du for?

Jeg er overbevist om at mine lesere er skarpsindige og lærde erfarne statsmenn og statskvinner, nobelprisvinnenede intellektuelle og super-rike.

 

Siden du åpenbart er en travel reporter og med valget i Albia som snart står for døren så har du kanskje ikke all verdens tid til å lese andre blogger, men har du noen favorittblogger?

Jeg anbefaler varmt den altid informative og høyst nøyaktige 'The Beginners' Guide', den flotte guiden til hendelser i Storbritannias hovedstad 'This Isn't London' og det uvurderlige atlaset 'The Fool's World Map'. Jeg vil også nok en gang få vise til 'Haphazard Thoughts From A Haphazard Fellow '.

 

Her i Norge pågår det for tiden en debatt om hvorvidt media er balansert nok i sin dekning av politikken. Hvordan er det med deg, har du en mening i det kommende valget? Heier du på et av de tre store partiene?

Jeg er glad for å kunne si at jeg har forblitt fullstendig upartisk under valgkampen i Albia. Jeg har et sterkt og absolutt ønske om å se alle de tre partiene tape med glans.

 

Skrevet av Hjorthen


Forfatter og blogger

24.apr.2005@ 10:16:19

Det finnes mange forfattere i Norge, men bare et fåtall av dem blogger. Det gjør Eirik Newths blogg unik. Og slikt går selvsagt ikke bloggblogg hus forbi. Vi har bedt også ham om å svare på noen spørsmål om sitt forhold til blogging. Hvilket forhold får man til blogging, når en har skriving som jobb på heltid? Og påvirker bloggingen forfatterskapet? Eller er det kanskje omvendt?

 

Navn: Eirik Newth

Bloggurl: http://newth.net/eirik

Bosted: Oslo

Alder: 40

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Skriver ting som trykkes på papir, leser, reiser, lager mat, hører på musikk (er inne i en tung afropop-periode for tiden, noe som er til stor sjenanse for mine omgivelser!)

 

Hvor lenge har du blogget?

Siden januar 2003

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

Min kone, som også er en ihuga blogger (andedam.org)

 

Har du en plan eller et mål?

Nei. Sier som David Weinberger: "Let's just see how it goes"

 

Hva er dine motiver for å blogge?

Jeg lever av og for å skrive. Jeg er, som forfatteren Isaac Asimov sa om seg selv, "a compulsive writer". Da er bloggen en glimrende måte å få ut noe skriveoverskudd på. Og så er det selvsagt en utmerket måte dele pekere på, selvsagt.

 

Hva skriver du om?

Hva skriver jeg ikke om er vel et bedre spørsmål. Mine kategorier inkluderer alt fra Afrika til astronomi og Linux til litteratur.

 

Har du et fokus eller et tema?

Nei.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Temmelig nøyaktig én posting per dag i snitt.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Peker. Klikker. Klikker meg videre. :-)

 

Hva får du ut av bloggingen?

Det viktigste jeg får ut av bloggingen er kommentarene.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Min blogg inneholder så lite privat stoff at dette ikke er en aktuell problemstilling.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Fordi jeg trengte en passende kombinasjon av en statisk forfatterside med informasjon til oppdragsgivere, samt en dynamisk blogg. Jeg har lagt den viktigste statiske informasjonen der de fleste brukere erfaringsmessig ser etter den først: øverst til venstre.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

Er svært opptatt av det. Jeg bruker Movable Type delvis fordi det gir meg total frihet til å lage en blogg som ser ut slik _jeg_ vil.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

Kommentarer er viktige. Besøkstall interesserer meg ikke.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

De finnes alle på min Bloglines-konto:
http://www.bloglines.com/public/eiriknewth

 

Har en forfatter nytte/glede av bloggmediumet på en annen måte en ”vanlige” bloggere?

Jeg trodde det til å begynne med, men ser nå at det ikke stemmer. Boklesere flest gjør ikke koblingen til nettet, og derfor er det få av mine lesere som i det hele tatt vet at jeg har et nettsted, enn si en blogg.

 

Hvordan påvirker bloggen forfatterskapet, og omvendt?

De påvirker ikke hverandre nevneverdig. Men hvem vet hva som skjer i fremtiden?

 

Skrevet av Kirsebæret


På tokt med London Ambulance Service

21.apr.2005@ 18:16:40

En av bloggene jeg følger jevnlig og har størst glede av å lese er den engelske bloggen "Random acts of reality" som skrives av en kar som kaller seg for Tom Reynolds. En temablogg med små og store historier fra hans hverdag i London Ambulance Service og et godt eksempel på en blogg med mening.

 

I likhet med her i landet så er helsevesenet utsatt for mye kritikk i media og et av motivene Reynolds har for å blogge er å kunne være en motvekt mot all den negative omtalen gjennom å formidle hvordan han opplever sin hverdag og hvilke utfordringer det kan by på å kjøre ambulanse i London. Bloggen har gitt unge Reynolds et snev av berømmelse, og bloggen hans er blant Englands best besøkte.

 

Navn: Jeg skriver under navnet "Tom Reynolds", selv om det ikke er mitt "virkelige" navn. Grunn? I starten var det for å være mest mulig anonym, men nå har "Tom" blitt en viktig del av meg.

 

URL: http://randomreality.blogware.com/

 

Hvor bor du? Øst i London, UK

 

Alder? Noenogtredve

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Hovedsaklig så sover og spiser jeg. De fleste av hobbyene mine er datarelaterte, onlinespill tar en god del av tiden min siden de er lette å få til å passe med skiftarbeidet mitt. Jeg er en ivrig leser og jeg pusler litt med fotografi. Når været er fint så sykler jeg.

 

Hvor lenge har du blogget?

Jeg har hatt en blogg i 21 måneder nå, selv om jeg startet i et annet format enn det den er i nå.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne å blogge?

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for teknologi og jeg hadde lest noen blogger en stund. Til slutt tenkte jeg bare "Hvorfor ikke prøve min egen" og der startet det. Jeg hadde aldri trodd at folk faktisk ville lese det jeg skrev.

 

Har du noe mål, en plan eller noe spesielt du vil oppnå med bloggen din?

Bortsett fra å tjene et tonn med penger og pensjonere meg? Verdensberømmelse? Reise til eksotiske områder og ha seksuelle konferanser med kvinnene der?
Målet mitt er i grunnen å underholde folk samtidig som de kan lære noe om hva ambulansetjenesten egentlig driver med. Mange mennesker har en misoppfatning hva vi gjør på grunn av TV-serier som "Casualty" og "ER".
Det er også hyggelig å kunne bidra med informasjon som andre mennesker synes er nyttig.

 

Hvilke motiver har du for å blogge?

Å bli hørt? Når jeg startet var det bare for å syte om  verden, for å få problemene som jeg slet med vekk fra skuldrene og ut i verden. Nå tror jeg at jeg bidrar med litt nyttig service for den jobben som jeg liker så godt ved at min webside er god PR for LAS (London Ambulance Service). Vi får ofte stygge historier skrevet om oss og jeg tror at jeg på en måte kan være en motvekt mot det.

Men egentlig så er mitt motiv at jeg er ute etter en liten bit berømmelse, noe som får meg til å føle meg "spesiell" på en eller annen måte. Det er en glimrende måte å møte nye mennesker på. dra til steder og gjøre ting som jeg aldri ville ha fått gjort hvis jeg ikke var en blogger.

 

Har du et spesielt fokus på bloggen din?

Ambulanser og ambulansearbeid hovedsaklig. Et annet tema er "employee bloggers", folk som blogger om jobben sin. Til slutt så ser jeg også på fenomenet blogging generelt og dikuterer av og til ting som måtte ha med det å gjøre.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Jeg forsøker å skrive noe daglig. Noen ganger blir det oftere, men som oftest sjeldnere. Noen ganger betyr kombinasjonen skiftarbeid og blogging at jeg mister en dag eller to, men jeg prøver å aldri miste mer enn to dager av gangen.

 

Hvor finner du inspirasjon?

På jobb for det meste -Jeg finner noe interessant (eller i det minste interessant for meg) og så skriver jeg om det. Annen inspirasjon kommerfra andre bloggere, og til slutt så prøver jeg å tenke ut ting som folk vil gi meg de innkommende linkene som jeg elsker!

 

Hva gir det deg å skrive en blogg?

En sjanse til å få det jeg tenker ut på en hvit skjerm, dette lar meg eksaminere hva som skjer inne i hodet mitt noe bedre enn enn å stirre ned i en tom ølflaske.
Dessuten så har jeg møtt noen flotte mennesker, gjort noen morsomme ting og fått mye fin feedback, og det gjør meg glad.

 

Hva er dine tanker rundt anonym blogging? Hvor ærlig er du og hvor trekker du grensen mellom private og personlige saker? Hvor mye tør du å avsløre?

Vel...jeg MÅ være anonym og gi anonyme detaljer ellers ville jeg røpe detaljer om pasientene, noe som ville få ledelsen på jobben til å slå hardt ned på meg og jeg ville ende opp arbeidsløs eller med en alvorlig advarsel.
Min personlige regel er at jeg bare vil skrive om ting som jeg med glede kunne sagt til mine venner, fiender, slektninger og pasienter fra en scene. Det er en feiltagelse å tro at man kan blogge om noe personlig og forbli anonym, så du må være klar for å miste anonymiteten en gang i fremtiden.

Mine tanker om employee blogging finnes her:
http://randomreality.blogware.com/blog/_archives/2005/3/17/443453.html

 

Har du noen tanker om leserene dine?

Jeg elsker dem alle sammen.

 

Hvilke blogger leser du selv?

Diamond Geezer,
Accordion Guy,
Scary Duck,  
Real E Fun,
Memoria Technica,
A Copper’s blog,
The Law West Of Ealing Broadway,
Choc n Vodka,
Strange Attractor

 

Skrevet av Hjorthen


The blogging chef

20.apr.2005@ 22:31:40

Hva gjør Jamie Oliver når han ikke lager mat til uttakknemlige britiske skolebarn, eller til london-fiffen på restauranten fifteen?

 

Riktig, han blogger! Og det har han gjort helt siden januar 2003. Jamie's diary oppdateres brukbart ofte, og han har også en moblog, hvor han poster mms-bilder fra mobilen sin.

 

Dette er en fin-fin anledning til å få et innblikk i kjendiskokkens liv, og det som står der er i det minste litt mer troverdig enn det som står i sladderpressen.

 

Denne bloggen er forresten også nominert til The Webby Awards, i kategorien kjendisblogger. Bloggblogg kommer tilbake med mer om denne utdelingen senere.

 

Skrevet av Kirsebæret


Siste nytt fra Lexidh

13.apr.2005@ 00:46:26

Lexidh heter kvinnen bak både Enjoy Diary og nettdagbok.no. Hun har vært omstridt, senest i påsken, med utestengelsen av Beathe fra nettdagbok.no. Da var det mange av nettdagbok.nos brukerene som meldte seg ut i protest. Er dette også bare luksusproblemer, slik hun omtaler det i beskrivelsen av bloggen sin? Bloggblogg måtte selvsagt spørre hva Lexidh tenker nå i ettertid. I tillegg har hun svart på de faste spørsmålene om blogging.

 

Navn: Lexidh Solstad
Bloggurl: http://lexidh.enjoydiary.com
Bosted: Moelv, Hedmark
Alder: 24

 

Som kvinnen bak EnjoyDiary, og admin for nettdagbok.no, kan du kalles "norsk bloggosfæres mektigste kvinne." Hva syntes du om et slikt uttrykk?
Hahahaha, mektig, den var god! *klaske seg på lårene og le falskt* Det er ikke jeg som sitter med makta til å kunne legge ned både ED, nettdagbok og Imperfektum med noen få tastetrykk, ei heller jeg som har taket i ballene på han som kan det. Jeg forsøker bare å gjøre så godt jeg kan med både ED og nettdagbok, og håper at folk setter pris på det jeg gjør. Det er jo veldig tydelig at det er en god del mennesker som ikke gjør det, men det får bare være, så lenge jeg føler at jeg har støtte fra de som betyr noe for meg, de som har vært en del av livet mitt i lang tid.

 

Mange er uenige i måten du har forvaltet denne makten på.Hva tenker du om all denne makten du har fått? Angrer du på noen av avgjørelsene du har tatt?
Vel, noen dager angrer jeg virkelig på at jeg ikke bare fortsatte å irritere meg over andres tjenester og aldri satt i gang hele suppa med ED. Spesiellt de dagene hvor survemailene haggler inn om både «høy last» og den siste brukermailen med påminnelser om regler osv.

 

Og jada jada, jeg skjønner hvorfor dette spørsmålet kom. Men nei, jeg angrer ikke på de «nye» reglene på nettdagbok. Jeg synes alt har blitt mye mer rolig og fint, både på nettdagbok og i min egen dagbok. Egentlig synes jeg det hele har løst seg på en helt flott måte, hva andre mener kan ikke jeg uttale meg om. Alle kan ikke være enige. Tenk så kjedelig det ville blitt!

 

Du kritiserte i sin tid også Bloggers United, men endte etterhvert med å registrere deg som medlem likevel. Hva var bakgrunnen for dette?
Jeg har sagt SÅ klart ifra at det ikke var forumet jeg kritiserte, men forslaget om ett «elitesamfunn» jeg ikke likte. Jeg registrerte meg så fort jeg fikk vite om at det var ett forum for bloggere, ALLE bloggere.

 

Hva gjør du når du ikke blogger?
Tilbringer tid med samboeren, pusser opp huset, geocacher, tar bilder/deviantART, lager kosedyr og smykker, ser på sci-fi og plasker en del rundt i Mjøsa når den er varm nok.

 

Hvor lenge har du blogget?
11 mai 2002

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?
Huldra sin dagbok (som ikke finnes lenger) inspirerte meg til å prøve selv.

 

Har du en plan eller et mål?
Uhm. Nei, det startet som et innfall, og har vel mer blitt en vane enn noe annet.

 

Hva er dine motiver for å blogge?
Jeg har ingen fast agenda.

 

Hva skriver du om?
Helt dagligdagse greier, hvis jeg ikke er opphissa over noe og bjeffer løs. Prøver å være flink til å legge ut bilder, for det synes jeg er morsomt å se i andres dagbøker.

 

Har du et fokus eller et tema?
Noen synes vel at jeg fokuserer veldig på kattene mine, men jeg skriver om det som skjer, og er det det som skjer, så blir det sånn. Man blir jo opptatt av det man lever med. Jeg forsøker å skrive minst mulig om smertene mine, jeg har mye vondt, men det vet jeg, og det vet de som kjenner meg godt, og jeg har egentlig ikke lyst til å bla tilbake i dagboka senere og se hvor vondt jeg har hatt det, vil MYE heller lese morsomme historier om hva kattene har gjort. Jeg skriver først og fremst for min egen skyld, for å kunne bla tilbake og se hvordan jeg har hatt det. Jeg savner å kunne bla tilbake i mine tidligere livsperioder og se hva og hvordan jeg tenkte der og da, i forhold til hvordan jeg opplever tingene nå i ettertid. Fokuset er på meg selv, rett og slett. At andre «blander seg inn» med kommentering får så være.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Hittil i år har jeg oppdatert hver eneste dag. Har en tendens til å skrive SMSinnlegg på bussen hvis jeg skal til Gjøvik, og når jeg er sulten, spesiellt hvis middagen inkluderer noe som må stå i ovnen en stund. Jeg skriver rett fra levra, og har til dags dato aldri gått tilbake og slettet et innlegg fordi jeg har angret på det jeg skrev. Ikke som jeg kan huske i alle fall.

 

Hvordan finner du inspirasjon?
Det bestiller jeg fra http://www.... Hallo... Nei det kommer rekandes på ei fjøl over åsen, det. Noen dager har jeg ingen ting å si, og da sier jeg nettopp det. Andre ganger blir det oppdatert 5-6 ganger i løpet av en kveld, med lange innlegg om hvadetmåttevære.

 

Hva får du ut av bloggingen?
Jeg har fått en del nye venner igjennom ED og nettdagbok, og det synes jeg jo selvfølgelig er veldig positivt, men det er for min egen del jeg skriver, så jeg kan jeg bla tilbake og se hva jeg selv har skrevet, tenkt og ment.

Dessuten er det godt å kunne kjefte på noen/noe innimellom. Det hjelper ikke til noe, men jeg får i alle fall ut litt damp der og da.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?
Alle vet jo hva jeg heter, adresse og telefonnummer er enkelt å finne. Jeg gir ikke ut personnummeret mitt eller forteller om sexlivet mitt. Jeg forsøker også å holde familieting borte fra dagboka, foreldrene mine leser, så de må også regne med å bli skrevet om, men tanter og onkler og øvrig familie skal slippe å google seg frem til detaljer om seg selv. Utover det er jeg mer enn åpen nok.

Jeg skriver både privat og hemmelig dagbok, men der kommer det stort sett utblåsninger som jeg ikke har lyst til å dele med verden, eller hemmeligheter som jeg ikke greier brenne inne med. Om jeg synes at en av brukerene av ED er en stor DUST så skriver jeg ikke om det i den åpne dagboka, såpass respekt må jeg ha for brukerene.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?
For enkelhets skyld har jeg laget ett design bestående av en tabell full av ferdige elementer fra EnjoyDiary og thumbnails av mine egne bilder. Ingen stor tanke bak det, innhold er min greie.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?
Jeg ender alltid opp med å lese teksten på sider, ikke sitte og «oooh»'e og «aaah»'e over ett pent design. Som oftest er ett spragende design ett tegn på at en side er ganske tom for innhold. Selvfølgelig finnes det unntak fra regelen, men som regel er det kompensering.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
«Leseren» for meg er de som klager når jeg ikke oppdaterer. En håndfull mennesker som bryr seg om hva jeg driver med og tenker på. Hadde det ikke vært for disse menneskene kunne jeg holdt dagboka mi helt privat. Men siden jeg selv er en aktiv leser i mange dagbøker velger jeg å gi andre den samme gleden som jeg får av andres dagbøker. Give some, take some.

 

Kommentarer er viktig hvis jeg bruker dagboka til å stille spørsmål. Slik som hvorfor istappene fra taket mitt bøyde seg innover, eller andre direkte uviktige ting. Men det er hyggelig med kommentarer, stort sett. Det viser at folk bryr seg, enten de vil innrømme det eller ikke.

 

Egentlig synes jeg det er ganske... ikke skummelt, men... litt ekkelt kanskje, å tenke på at jeg har rundt 500 sidevisninger i dagboka mi hver eneste dag. Hva er det alle disse menneskene gjør i min dagbok? Hvem er disse mystiske menneskene med rare mailadresser som får mail hver eneste gang jeg oppdaterer, men som aldri legger igjen en kommentar? Lesere er litt ekkelt. Kikkere! Men siden jeg er kikker selv og det er er mange dagbøker jeg leser som jeg aldri har kommentert i så blir det ikke skummelt. Bare litt ekkelt å tenke på.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
Jeg leser rundt 100 blogger/dagbøker fast. Mange av de oppdaterer ikke så veldig ofte, det blir som oftest små innblikk i hverdager jeg gjerne skulle ha hørt mer om. Jeg savner Huldra sin dagbok, Solis oppdaterer ikke så ofte at det gjør noe lenger, Sollie kommer vel sterkere tilbake etter flytting og oppussing, men stort sett er det dagbøker som oppdateres et par ganger i uka eller mindre som har fanget min oppmerksomhet.

 

Hakk i plata og takk for meg!

 

Skrevet av Kirsebæret


Det som ikke filtreres bort

06.apr.2005@ 09:30:14

Gjennom sitt filter serverer Ida oss tanker omkring de store og de små tingene her i verden. Jenta ikke bare skriver godt, hun er også en kløpper på design, det kan en bla. se på bloggen hennes. Som redaksjonsmedlem i bloggblogg må hun til pers om sitt forhold til blogging. Og jammen kommer hun ikke innom temaet design her også:

 

Navn: Ida
Bloggurl: http://androida.net/filter
Bosted: Oslo
Alder: 27

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

 

Sitter på plener i Osloparker eller ved Akerselva og drikker øl med mindre det er vinter, jeg må jobbe, gå på skole eller befinner meg i ett øvingslokale. Jeg driver med design (grafiskdesign og klesdesign).


Hvor lenge har du blogget?

 

Denne bloggen som jeg har kalt filter ble opprettet i mai 2003

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

 

Jeg hadde lyst til å skrive. Jeg hadde i grunn ikke sett en eneste norsk blogg før jeg tilfeldigvis opprettet min egen som er mer eller mindre en dagbok.

 

Har du en plan eller et mål?

 

 Jeg vil bli flink til å skrive, jeg fant ut at jeg helt hadde glemt hvordan det var.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

 

For å bli flink?

 

Hva skriver du om?


Det er et sammensurium. Jeg skildrer små og store episoder, egne og andres opplevelser, på den måten prøver jeg også og fortelle hva jeg mener og hvordan jeg resonnerer.

 

Har du et fokus eller et tema?

 

 Da jeg startet hadde jeg et klart bilde, det flyter utover, så får vi se om jeg klarer og ta det opp igjen.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

 

Det går opp og ned, gjerne daglig, men noen ganger sjeldnere. Jeg har ikke så mye fritid, tar meg tid til det jeg vil, blogging er min "dødtid" det hender det går på bekostning av andre ting, men hvem trenger søvn?

 

Hvordan finner du inspirasjon?

 

Jeg er veldig entusiastisk og blir lett revet med, så jeg får si det meste.

 

Hva får du ut av bloggingen?

 

Nå ble jeg litt usikker... noe som ligner paranoia og fylleangst?

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

 

Jeg flyter frem og tilbake i tid, noe som skjedde for flere år siden kan ha skjedd i går eller omvendt, men det finner jeg uvesentlig. Mennesker omplasseres og jeg må endre personer, jeg vil ikke blande min omgangskrets opp i dette. Det kan skli ut, men historiene er ekte og jeg er stort sett veldig ærlig. Jeg vil gjerne være personlig, jeg vil kunne ha mulighet til å skrive om ubehagelige ting uten at det blir pinlig. Men grensen er hårfin, det er lett å bli for privat og det vil jeg helst unngå.


Jeg er langt i fra anonym, jeg ville at det skulle være mest mulig troverdig, så jeg viser ansiktet mitt og får heller ta konsekvensen av det om jeg flåser for mye eller sier noe jeg helst ikke skulle sagt. Jeg synes ytringer står sterkere når de ikke er anonyme.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

 

Jeg har tegna den helt selv. Hvorfor? Fordi jeg kan, jeg vil gjerne gjøre det personlig.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

 

Designet skal ikke forstyrre teksten, det er greit med et oppsett folk kjenner igjen, eksperimentering kan jeg gjøre andre steder.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

 

Kommentarer er bare hyggelig. Jeg følger litt med om noen har linket til meg fra forumer og lignende, det er greit å vite hva som blir sagt, ellers prøver jeg og ta det med ro.

 


Skrevet av Kirsebæret


Spaltet, men sikker i sin sak

05.apr.2005@ 18:24:31

Tonje, tidligere kjent som Sandy og Sandycowgirl, vet å provosere. Det får man stadig bekrefet i bloggen hennes, og det reflekteres i det faktum at det har blitt opprettet hat-blogger til hennes ære. Selv kaller hun det "å øve til rikssynser-sertifikat":

 

Navn: Tonje Brustuen
Bloggurl: http://www.spaltet.net/
Kontakt: tonje@spaltet.net
Bosted: Lesja
Alder: 28
Blogget siden: 17. april 2004.

 

Hvorfor begynte du å blogge?

Jeg var en arbeidsledig døgenikt som trengte en hobby. Første post ble framprovosert samme kveld som Maria ble stemt ut av Idol. Jeg har ikke tenkt så mye på Maria siden, men jeg fortsatte å blogge selv om jeg ikke visste hva det var. Jeg har ikke helt funnet det ut enda, det er et prosjekt under utvikling. 

 

Har du en plan eller et mål for bloggen?

Jeg vil gjerne gjøre mitt beste med hver post, lære å skrive bedre, vedlikeholde en blogg som er oversiktlig og ryddig. Jeg håper å poste stabilt og ikke la dette gå i skuffen som enda et halvveisprosjekt.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

For det første er blogging er en fin måte å få skrivetrening på. For det andre tenker jeg at hvis jeg klarer å organisere tankene mine skriftlig, kan det kanskje hende at det drypper tilbake på meg personlig. Motivet er først og fremst å klargjøre budskapet for meg selv, men om det påvirker en og annen leser, er det selvfølgelig et bonuspoeng.

 

Hva skriver du om?

Delvis om ting jeg har opplevd som jeg i ettertid har skjønt har vært viktig for hvordan jeg har blitt, milepæler, veiskiller, bagateller som har dyttet meg hit eller dit. Andre ganger prøver jeg å gi stillbilder av rare ting som foregår rundt meg. Ellers trener jeg til rikssynser-sertifikatet, når jeg ikke bare prøver desperat å være morsom.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

En overhørt samtale, en tilfeldighet, en bok jeg leser, en sang, en film, en nyhet. En idiotsikker metode er å utsette meg for noe jeg syns er riktig dumt, da taster jeg virkelig illsint i vei. For tiden er Shopaholic, programmet til Pia Haraldsen, en uutømmelig kilde til inspirasjon. Den jenta får virkelig hjulene mine i sving.

 

Har du en favorittblogg?

Bitchphd er rasende festlig når hun vil. Den nystartede enemyme er også et lovende tilskudd. Av norske holder jeg fremdeles en knapp på Gong selv om han begynner å bli litt sløv. Også håper jeg Drusilla på Dagens Onde Kvinner  vokser seg enda større og sterkere.

 

Skrevet av Kirsebæret


Beathe Intrigemaker

04.apr.2005@ 19:10:26

Da "Beathe" begynnte å skrive blogg fortalte han med en gang at planen var å skrive bloggen som om han var en jente. Dette falt administratoren av Nettdagbok tungt for hjertet, og hun nektet Beathe å registrere seg, hvilket igjen resulterte i splittelse i miljøet for dagbok-portaler,  som omtalt av bloggblogg tidligere.

 

Men hva har Beathe selv å si om det som hendte i påsken? Bloggblogg spurte!

 

Hva tenker du om at bloggen din har forårsaket et slik "vendepunkt" i den norske bloggosfæren?

Det er en kjennsgjerning at mennesker er forskjellige og at vi ikke kan forstå hverandre på alle plan vi burde. Djevelen i hodet mitt godter seg kanskje. Engelen rister litt på hodet og rekker tunge til hun med hornene, men det er ikke noe å gjøre med det. Likevel synes jeg det er fantastisk at lille meg kan påvirke den norske bloggosfæren på denne måten, ved hjelp av noen få ord. Kanskje det var på tide?

 

Hvilke kommentarer har du fått på dette i ettertid?

Både positive og negative, selvsagt. Men det må sies at det aldri var meningen å skape noe oppstyr, jeg vil bare skrive. Det er dog flott at det er så mange som engasjerer seg. Det betyr at det er håp.

 

Bloggblogg har også bedt Beathe om å redegjøre for sitt forhold til blogging, inspirasjon og besøkstall:

 

Bloggurl: http://beathe.blogspot.com/

Alder: 20-årene

 

Hva gjør du når du ikke blogger?
Oj, det var et vanskelig spørsmål. Det er veldig mye forskjellig egentlig. Når jeg er hjemme, liker jeg veldig godt å høre på musikk, helst noe gladmusikk som gir meg litt energi, slik at jeg kan ta til å gjøre de mer hverdagslige oppgavene mine som ikke er verdt å nevne her. Ellers er jeg mye med venninner, trener (når jeg blir dratt med på det), frekventerer café med jevne mellomrom og er selvfølgelig med på en fest:)

 

Hva var det som fikk deg til å begynne å blogge?
Jeg har flere venninner som blogger og det er blitt veldig på moten å blogge, virker det som. Det er liksom ikke lenger bare noe man gjør hvis man er en innbitt datanerd, og det sammenfaller fint med min interesse for å skrive. Det er et fantastisk medium hvor man kan uttrykke seg for et uendelig stort publikum, avhengig av man blir 'oppdaget'.

 

Har du en plan eller et mål?
Hehe, det er et morsomt spørsmål, men hvis jeg har en plan eller et mål, er det kanskje ikke så lurt å avsløre det her og nå? Hvor strategisk er vel det?

 

Hva er dine motiver for å blogge?
Gudene må vite hvor mange motiver jeg har for å blogge, men først og fremst er det nok mest for min egen skrivetrening og fordi jeg synes det er gøy å få tilbakemeldinger.

 

Hva skriver du om?
Det ser du vel.

 

Har du et fokus eller et tema?
Det var noen som sa bloggen min er en temablogg, men jeg bare skriver ordene, så får det vel være opp til leseren hvor de legger fokus og hva de velger å tro er tema.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Jeg skriver når jeg føler for det, i tide og utide.

 

Hvordan finner du inspirasjon?
Godluktende såper er inspirerende, akkurat som et overdrevent inntak av melkerull.

 

Hva får du ut av bloggingen?
Noen ganger kiler det i magen, andre ganger banker det i hodet, og i bunn og grunn er jeg usikker på om utbyttet rettferdiggjør akten.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering?
Det vet jeg ikke.

 

Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?
Jeg er så ærlig som leseren tror at jeg er. Jeg er så privat som jeg tror leseren har godt av, og jeg er så personlig som ordene tillater. Jeg tør ikke fortelle noe, men det ser ut som jeg gjør det likevel.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?
Det var et av standardoppsettene til blogger.com og jeg orker ikke kaste bort tid på estetikk. Det er ikke min greie. Ordene er min greie.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?
Designet og brukervennligheten er god nok så lenge den som besøker siden klarer å tyde ordene.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Det ville vært løgn å si at jeg ikke bryr meg om den slags. Jeg ønsker at flest mulig skal lese. Kommentarer er fine, både fordi det betyr at noen leser, at noen bryr seg, og fordi det tilfredsstiller mitt søte, deilige ego.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
Jeg vet ikke. Det er mange blogger der ute, og det hender jeg skumleser meg gjennom en del av dem, men det er ytterst få jeg klarer å lese fra A til Å, innlegg etter innlegg. En slik er Røntgenpåstander.

 

Skrevet av Kirsebæret


Kirsebærkompott

03.apr.2005@ 11:51:07

Kirsebæret er som kirsebær flest: myk utenpå, men med en hard kjerne. Om det smaker surt eller søtt vet du igrunnen ikke før du har satt tenna i det...

 

Navn: Kirsebæret

Bloggurl: http://kirsebaeret.blogspot.com

Bosted: Bergen

Alder: Tjue-og-noe.

Hva gjør du når du ikke blogger?

Studerer. Trener litt innimellom. Prater fjas med gutta jeg bor sammen med. Leser gode bøker. Drikker kaffe og spiser sjokolade.

Hvor lenge har du blogget? Siden august 2004.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

 

Jeg satt og kjedet meg på sommerjobben jeg hadde. En av nettavisene, jeg tror det var VG hadde et oppslag om blogging. Jeg leste artikkelen, og et par blogger som var dratt frem som eksempler. Jeg tenkte at en blogg kunne være en fin måte å få utløp for skrivekløen jeg lider av. Dessuten hadde en blogg den fine bieffekten at folk kunne gi meg tilbakemelding på det jeg skrev, ikke bare fra venner og kjente som en sjelden gang fikk innsyn i mine skriblerier, men fra fremmede også.

 

Har du en plan eller et mål?

 

Jeg skriver ikke bare for min egen del. Jeg vil gjerne ha lesere (ikke hør på de bloggerene som sier at de slett ikke bryr seg om de har lesere eller ikke- de lyver. Dersom en ikke vil ha lesere for en skrive dagbok og legge den i nattbordskuffen etterpå!) og skal ærlig innrømme at jeg hver dag sjekker hvor mange som har vært innom på siden min.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

 

Jeg vil bli en bedre skribent, jeg vil ha tilbakemeldinger på det jeg skriver, og diskutere interessante emner med andre. Dessuten ser jeg på bloggen som en fin måte å lette hjertet innimellom, med ting som jeg kanskje ikke ønsker eller kan diskutere med kjæresten eller vennene mine. Hva skriver du om? Jeg skriver om det meste, egentlig. Det går mye på min hverdag, hva som skjer, og hvordan jeg ser på det. Av og til ser jeg interessante artikler i media, leser interessante bøker (de skriver jeg forresten om i en egen blogg) eller en god film. Da skriver jeg ofte om mine tanker rundt dette.

 

Har du et fokus eller et tema?

 

Tja, det spørs hvordan en definerer det. Jeg skriver jo om det allermeste som oppptar meg, så det er jo et slags fokus, eller retning. Men samtidig er jeg jo opptatt av så mangt… Når, hvor ofte og hvordan skriver du? Jeg skriver fra hybelen min, på et beist av en stasjonær PC. Mitt største ønske er å kunne bytte den ut med en "lettvekter" (dvs bærbar) om ikke så lenge. Jeg forsøker å etterleve regelen om at "har du ikke noe å si, så hold kjeft". Det vil si at jeg bare skriver når jeg selv mener jeg har noe på hjertet. Dette varierer veldig. Ellers har jeg laget meg den policyen at bloggen min skal være kjemisk fri for beskrivelser av fyllekuler (mine egne OG andres) samt Idol/reality-synsing. (Jeg forsøker å idet store og det hele å benekte, ved "tie-i-hjel-metoden", at den slags programmer i det hele tatt eksisterer. Med mindre jeg eksplisitt kritiserer dem!)

 

Hvordan finner du inspirasjon?

 

I hverdagen. Gjennom folk jeg omgås hjemme og i skole sammenheng. Dessuten står det mye i avisene som det er verd å ta tak i. Hva får du ut av bloggingen? Jeg har vel egentlig kommet til den konklusjonen at det har blitt en hobby. Det er i alle fall slik jeg forsvarer at jeg bruker så mye tid på bloggingen. Hyggelig tilbakemelding og, til tider, arge debatter gjør det verd all den tiden jeg legger ned i bloggingen. Dessuten har jeg lært mye om internett, HTML (skulle kanksje ikke tro det ved å se på siden min, men så kunne jeg absolutt ingenting i utgangspunket heller!) og om folk. Ikke minst.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat?

 

Jeg blogger anonymt. Det er ingen andre enn kjæresten min som vet at det er jeg som står bak Kirsebæret-bloggen. Ikke engang venner og familie. Jeg har gjort det slik av flere grunner, de kan du lese om her. Derfor er jeg også ganske så ærlig i når jeg skriver. Jeg skriver ting jeg aldri i verden kunne tatt opp med venner og kjente. Men selv om jeg godt kan skrive om de helt private tingene, er det ganske hverdagslige ting jeg ikke kan skrive om, av frykt for å bli "avslørt". Dette er selvsagt en fin balansegang, men jeg ser selv en tendens i bloggen min til at jeg avslører stadig mer, kanskje også ting jeg i utgangspunktet ville holdt hemmelig.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

 

Jeg vil ikke ha en masse dilldall og blinkende greier på bloggen min. Det skal være ryddig. Dette har i grunnen ordnet seg selv hele tiden, da jeg ikke kan nok til å lage det mer kompliseret enn det er nå uansett. Grovt sett kan man si at det som ikke finnes på bloggen min aner jeg ikke hvordan jeg skal få til uansett, mens det som er der har jeg enten fått hjelp til, eller tilfeldigvis fått til selv, etter gjentatt prøving og feiling.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

 

Det er viktig. Derfor syntes jeg det er synd at jeg ikke kan lage kategorier hos blogger.com

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

 

He, he. Det er som sagt ganske viktig. Jeg følger hele tiden med på hvor mange som er innom siden min, og gleder meg stort over hver eneste kommentar jeg får!

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

 

Flere. De som ligger på linkelisten min leser jeg hver dag. Jeg vil trekke frem bloggen til Andreas alias ½ lærer, og Ragnhild alias Parafina. Dette er blogger som stort sett ligger innenfor samme bloggesjanger som meg selv, og som jeg leser med stor glede, og inspireres av.

 

Skrevet av Kirsebæret


Børge blogger

01.apr.2005@ 10:54:57

Til daglig forteller Børge om livet. Her forteller han om seg selv, og sitt forhold til blogging.

 

Navn: Børge

Bloggurl: http://blogg.forteller.net/

Bosted: Drammen.

Alder: Gjett!

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Jeg studerer exfac, og lederskap og personlig utvikling på Menighetsfakultetet i Oslo.

 

Hvor lenge har du blogget?

Jeg starta opp en blogg en gang som jeg bare posta to innlegg på eller noe sånt. Noen år etterpå starta jeg min nåværende blogg og den har ettårsdag den 25. mai.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

Jeg husker ikke lenger hvordan jeg kom på idéen, verken første eller andre gang jeg begynte å blogge. Første gang kan jeg tenke meg at det at blogging var en ganske ny og hått greie på nettet var en av årsakene til at jeg prøvde meg. Jeg er litt sånn tech-junkie av meg..

 

Har du en plan eller et mål?

Ja, men hvis jeg fortalte deg det måtte jeg drepe deg.. :P

 

Hva er dine motiver for å blogge?

Jeg vil prøve å få fram sannheten. På flere forskjellige plan..
Om jeg får det til eller ikke er jeg ikke så sikker på, men hvor hadde verden vært hvis ingen prøvde.. :)

 

Hva skriver du om?

Mest det som faller meg inn i øyeblikket. Ting jeg syns er viktig at flere får vite om. Mange viktige nyhetssaker blir ikke nevnt av de største mediekanalene og det er farlig. Så det blir jo en del politikk, men forhåpentligvis er det ikke like kjedelig å lese som det folk forbinder politikk med. Ellers blir det også litt om tvil og tro og ganske mye om forskjellig data/internett-ting. Jemnfør tech-junkie siden av meg.. :)

 

Har du et fokus eller et tema?

Nei, jeg har ikke valgt å ta utgangspunkt i et tema. Jeg føler det er best å stå fri til å skrive det jeg har lyst til å skrive.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Vanskelig spørsmål. Jeg har ikke noen bestemt rytme. Noen ganger annen hver dag, noen ganger to-tre ganger i uka. Sjelden hver eneste dag. Det er heller ikke særlig ofte det går en hel uke uten oppdateringer tror jeg.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Jeg leser nyheter som jeg føler at er viktig at andre mennesker får vite om. Eller jeg opplever noe spesielt. Eller også bare føler jeg at nå er det alt for lenge sida sist jeg oppdaterte.. :)

 

Hva får du ut av bloggingen?

Tja.. Jeg blir jo glad de få gangene jeg får noen kommentarer da.. :) Og så har jeg jo blitt så vidt kjent med noen som jeg har hatt litt mer kontakt med en gang i blant. Det er selvsagt veldig hyggelig. Jeg blir også veldig glad når noen gir tilbakemelding om at det jeg har skrevet har hjulpet dem på noen måte. Det er ikke så ofte, men det har hendt.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Jeg er egentlig veldig opptatt av anonymitet. En stund brukte jeg alltid en tjeneste som gjorde at jeg var annonym da jeg surfa på nettet. Jeg er en stor fan av 1984 av George Orwell og synes han tar mye av det som skjer i dag på kornet. Mange ville nok kallt meg litt små-paranoid. Likevel har jeg valgt å gå ut med både fornavn, bosted, og hva jeg driver med. Men lenger enn det går jeg ikke.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Altså.. Det var rett og slett bare det jeg syntes var best av de ferdiglagde alternativene jeg hadde på Blogger.. Jeg har ikke mye peiling på koding, men skulle selvsagt gjerne hatt en litt mer spesiell design. Noen som melder seg frivillig til å hjelp? :P

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

Tenker nok at det er ganske viktig ja.. :)

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

Jeg sjekker statistikken min flere ganger om dagen for å si det sånn.. :)
Ja, jeg er nok litt opptatt av besøkstall og kommentarer, men nå begynner jeg å bli så vant til å nesten ikke få noen kommentarer at jeg slapper litt mer av på det området enn før.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

En stund var redemption in a blog en av de bloggene jeg leste mest, men den er veldig sovende nå. Jeg tar en tur innom The Unofficial Google Weblog en gang i blant. Bluebird skriver veldig fint på bluebird sine blå tanker. Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på leser jeg noen ganger et par ganger om dagen. Filter må også nevnes så klart!

 

Skrevet av Kirsebæret


Hail to the chief!

31.mar.2005@ 11:44:09

Tor Andre blogger om film,TV bøker, media generelt, og er redaktør for bloggblogg. Her presenterer han seg selv:

 

Navn: Tor Andre Wigmostad
Bloggurl: http://www.typiskta.com/
Bosted: Bekkestua, Bærum
Alder: 38

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Driver opplæring i kundesentrene til NetCom. En stor del av jobbingen går med til å utvikle og administrere elæring.

 

Hvor lenge har du blogget?

Typisk Tor Andre har eksistert siden juni i fjor. I 2002 hadde jeg en to-ukers raptus i den engelskspråkelige bloggen 'Too Serious'.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

Nesten hver dag leser, hører eller ser jeg noe som får meg til å fundere. Resultatet er ofte at en samtale eller diskusjon nesten ubevisst danner seg i hodet mitt. Tenkte det kunne være gøy å dele noe av dette med andre.

 

Når jeg publiserer det i en blogg oppnår jeg flere ting:

  1. Om ikke tankene mine er så unike, så kan jeg dele interessante artikler med andre.
  2. Diskusjon er det beste komplimentet. Jeg liker å prøve idéene mine på andre.
  3. Jobben min dreier seg mye om skriving og kommunikasjon, så jeg håper å bli bedre til å skrive interessant og fort gjennom blogging.
  4. Å få skrevet tanker ned er i grunnen ganske deilig.

 

Har du en plan eller et mål?

Få flere diskusjoner etter innleggene mine, at folk legger igjen kommentarer og trackbacks, samt bli enda bedre til å skrive noe interessant og utfordrende innimellom andre daglige aktiviteter.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

Lære mer! Selvom jeg ofte er veldig visjonær for hva blogging kan gjøre, konsentrer jeg meg om mine egne mål.
Den store diskusjonen får vi først og fremst ved at massevis av unike stemmer er aktive, diskuterer og blir bedre til å kommunisere. På den måten kan mediabalansen forrykkes, noe jeg tror vil være veldig bra for massemedia.

 

Hva skriver du om?

Alt som interesserer meg den dagen. Etter to mer fokuserte nettprosjekter (bøker og film/TV) har jeg funnet ut at det vil motivere meg for å være aktiv lenger. Og det har fungert bra så langt.

 

Har du et fokus eller et tema?

Fra dag til dag er svaret nei, men jeg liker å ta utgangspunkt i konkrete ting jeg har sett eller lest. De som følger Typisk Tor Andre over tid vil se at noen temaer går igjen.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Prøver å skrive et innlegg om dagen i snitt. Noen ganger blir det mer, andre ganger mindre.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Jeg har en ganske ambisiøs plan over websider, aviser og magasiner jeg leser, i tillegg til film og TV. Det er som regel noe der som inspirer meg.

 

Hva får du ut av bloggingen?

Skrivetrening og nye ideer basert på kommentarer og tilbakemeldinger jeg får.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Utgangspunktet mitt er å fortelle om mine personlig oppfatninger av ting jeg leser og ser. Private temaer svever mer i bakgrunnen av artiklene mine. Jeg blir fort pinlig berørt når det folk skriver blir for privat, og mine skriblerier bærer nok preg av det.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Grønn er en farge jeg liker, så det var det første kriteriet for valg av mal. Deretter har jeg prøvd å lage et sett med lenker på høyresiden som reflekterer mine interesser, gjøre det lett å komme til artikler i arkivet og viser frem kildene mine.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

Designet skal være personlig, si noe om meg. Selvom malen min er en Blogger-standard, har jeg prøvd å gjøre den mer min egen ved hjelp av litt html-hacking. Folk snur fort i døren hvis de føler at siden er rotete og uoversiktlig. Siden mer diskusjoner er et av mine mål, blir ryddighet viktig.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

Kommentarer er langt mer verdt enn høye besøkstall. Smarte lesere tilfører en blogg utrolig mye. Ofte er jeg mer fornøyd med kommentarene jeg får enn artikkelen som utløste dem. Høye besøkstall bidrar til større sjanse for smarte kommentarer, så sånn sett følger jeg med på dem.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

Listen vokser stadig...
Dagens Onde Kvinner har en klo jeg synes er spennende og vellykket.
Film er en hovedinteresse så Gjemmestedet er interessant som første norske rene blogg om temaet. En morsom utenlandsk blogg om temaet er Twitch.
Oslo Foodie er en jevn oppmuntring i hverdagen med sine matidéer.
Juan Coles Informed Comment er et nyttig korrektiv til norsk utenriksdekning av Midt-Østen.
Så liker jeg selvsagt bloggene til redaksjonen på bloggblogg!

 

Skrevet av Kirsebæret


Hjorthetråkk

30.mar.2005@ 16:06:59

Få andre bloggere oppdaterer så ofte som Hjorthen, har like mye fornuftig på hjertet, og har like god evne til å si det. Og beskjeden er han også...

 

Navn: Arne Hjorth Johansen
Bloggurl: http://hjorthen.blogspot.com/
Bosted: Florø
Alder: 29 og noen måneder

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Jobber som nattevakt annenhver uke, den andre uka er jeg familiefar og blogger på heltid. Bare avbrutt av litt jobbing som billettør på den lokale kinoen.

 

Hvor lenge har du blogget?

Siden slutten av August 2004. Litt over et halvt år med andre ord.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

For mye fritid og et påtrengende formidlingsbehov

 

Har du en plan eller et mål?

Jepp, få nettene til å gå litt fortere.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

For meg er egentlig blogging nesten en sosial greie, jeg har vært en ganske aktiv deltager på forskjellige diskusjonsforum og bloggen var vel i utgangspunktet ment som et sted hvor jeg kunne skrive om ting som var off-topic på forumet. Etter hvert så har jeg jo fått flere lesere enn kjernen fra disse diskusjonsforumene og gjennom gjensidig lesning og kommentering med andre blogger så har det blitt er lite og løst forbundet sosialt nettverk. Det passer meg i grunnen ganske godt. Ellers så er jo blogging en fin måte å teste ut egne tanker og meninger på. Utfordre seg selv, og i beste fall kan jeg kanskje utfordre andres meninger også av og til?

 

Hva skriver du om?

Alt som måtte falle meg inn.

 

Har du et fokus eller et tema?

Fokus er oppskrytt. Bloggen min er egentlig mer av en nettdagbok enn en politisk blogg. Jeg er bare tilfeldigvis ganske opptatt av politikk, samfunn, krig og fred og sånt.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Løftet mitt når jeg startet opp var at jeg skulle forsøke å mene noe hver eneste dag. Det har jeg kanskje ikke klart, men skrive noe hver dag har jeg gjort med bare noen få hederlige unntak.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Nyheter, litteratur, andre blogger, dagliglivet. Det har nesten blitt sånn at alt jeg opplever gjør jeg med en liten stemme i bakhodet som spør meg om dette kan bli noe å blogge om.

 

Hva får du ut av bloggingen?

Det holder meg skjerpet når jeg leser aviser eller ser på TV. Bidrar så absolutt til å bevisstgjøre meg i forhold til samfunnet rundt meg.


Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Jeg er ærlig, ingen grunn til å ha blogg for å juge, men jeg har områder som er for private til å skrive om dem. Tror kanskje ikke jeg er urovekkende personlig heller, unntatt da i meningene mine, men det er jo greit. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å holde meg anonym, men i starten så visste jo uansett så godt som alle hvem jeg var så det kokte liksom bort i kålen. Jeg har stor forståelse for dem som ønsker å blogge anonymt. Det er nok av gærninger der ute.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Som kløne på alt som har med HTML og CSS og lignende greske betegnelser så ble det bare til at jeg valgte en standard løsning fra Blogger.com. Denne har jeg riktignok modifisert bitte litt, men det er ikke egentlig noen bevisste tanker bak valget.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

Design er for pyser.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

Jeg forholder meg ikke så mye til leseren i det jeg skriver tror jeg. Der bare harver jeg i vei og føler meg såpass trygg på at mine evner som skribent er gode nok til at folk ihvertfall ikke synes det er kjedelig. Imidlertid så må jeg innrømme at besøkstelleren virkelig får frem narcissisten i meg. Jeg er nok innom noen ganger daglig for å se hvor mange som har vært innom, og ikke minst hvor de kommer fra. Litt patetisk egentlig. Samtidig er det naturligvis kjekt å se at folk er innom og leser og at det er mange som er innom daglig og enda oftere. Kjekt er det også når folk linker til meg, siden jeg antar det betyr at de mener jeg er verdt å lese, og kommentarer er naturligvis det kjekkeste av alt. Særlig når de er enige med meg

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

Du finner dem i linkerekka på bloggen min, folk begynner jo å bli så lei av den gjensidige ryggdaskingen vår nå at det kanskje er like greit å la være med å fremheve noen?

Jasså, så du insisterer? I såfall må jeg nok en gang peke på Drusilla og http://dagensondekvinner.blogspot.com/. Hun er fokusert, poengtert og skriver som fandens oldemor. Eneste jeg savner er enda hyppigere oppdateringer.

 

Skrevet av Kirsebæret


Bedre enn Hotell Cæsar

29.mar.2005@ 13:21:17

I bloggen Oslo Girl balanserer Elise dagligliv på et hotell i Oslo, nyheter, politikk og kultur på en flott måte. Les bloggen hennes, eller hva Elise har å si om, ja, Elise:

Navn: Elise Conradi

Bloggurl: http://oslogirl.blogspot.com

Bosted: Oslo

Alder: 30

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Leker sammen med samboeren min, familie og venner. Leser mye og ser en del filmer. Bruker også mye tid på å tenke på å skrive noveller og romaner, uten at jeg faktisk skriver så ofte...

 

Hvor lenge har du blogget?

Siden 27.08.2002

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?

Jeg leste en artikkel om blogging (i NY Times?) og synes det virket som en morsom hobby.

 

Har du en plan eller et mål?

Målet er vel å få mange lesere, men jeg er nok for lat til å gjennomføre en plan for å få det til...

 

Hva er dine motiver for å blogge?

Hovedsakelig blogger jeg for å øve meg på å sette ord på tankene mine og på å skrive til et publikum. Ellers synes jeg det er gøy å bli lenket til og å få tilbakemeldinger.

 

Hva skriver du om?

Jeg holder en relativ lett tone i bloggen og skriver om alt mulig som fanger min interesse.

 

Har du et fokus eller et tema?

Det er noen temaer som gjentar seg oftere enn andre. For eksempel er jeg er opptatt av amerikansk politikk og av relasjonene mellom USA og Europa. Jeg synes også det er morsomt å skrive om Oslo-særlig det jeg observerer på nattevaktsjobben min i et av de mest traffikerte horestrøkene i Oslo.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Jeg skriver ofte på natta og prøver å skrive flere ganger i uka, men det hender at det har gått lengre tid mellom innlegg.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Fra artikkler, andre bloggere, dagens hendelser, tanker og innfall...

 

Hva får du ut av bloggingen?

Jeg får delt informasjon og idéer og tanker med andre, samt øvd meg på skrivingen...

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Jeg bruker både fornavn og etternavn i bloggen min. Jeg er veldig bevisst på å forsøke å skrive personlig og ærlig uten å avsløre for mye privat og uten å være for intern og kjedelig.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Jeg synes den er fin (og er skikkelig amatør på web-design).
Hvordan tenker du om design og brukervennlighet? For min del, er det skriftlige innholdet det viktigste i en blogg, men det er selvsagt en fordel at bloggen ikke er stygg og grell! Brukervennlighet er viktig når det gjelder hvor lett det er å legge igjen kommentarer osv. Dialogene som foregår i bloggosfæren kan være noe av det mest spennende med blogging.

 

Hvordan forholder du deg til leseren?

Hvor viktig er besøkstall og kommentarer? Jeg tenker alltid på leseren når jeg skriver, og prøver å skrive så leservennlig som mulig. Det er gøy å få mange besøk, men alt er relativt. I mitt første år som blogger, hadde jeg gjennomsnittlig 7 besøk per dag, og det syntes jeg var utrolig kult. I dag hadde jeg nok vært skuffet med så få besøk. Det er ekstra gøy når noen gidder å kommentere det jeg har skrevet. Da blir bloggen på en måte levende.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

Jeg er jevnlig innom de bloggene jeg selv har lenket til og finner stadig vekk nye.

 

Skrevet av Kirsebæret


Blogger fanden på veggen

28.mar.2005@ 19:43:18

Navn: Norvegia
Bloggurl: http://norvegia.motime.com
Bosted: Norge
Alder: Voksen

 

Hva gjør du når du ikke blogger?
Nysgjerrigperpåloftet.

 

Hvor lenge har du blogget?
Siden "valget" i Amerikaunionen.

 

Hva var det som fikk deg til å begynne?
Se forrige spørsmål.

 

Har du en plan eller et mål? Hva er dine motiver for å blogge? Hva skriver du om? Har du et fokus eller et tema? Hva slags forhold har du til anonymisering?
Det du har sett til nå av Norvegia er bare trinn 1 av en 2-trinnsrakett, kan du si, der førstetrinnet er kartlegging, diagnostisering av «norskesyken», eller morbus norvegicus, som den heter på latin.
Denne innledende fasen bare gjengir, eller protokollerer om du vil, kritiske røsters skildring av de infiserte sårene, svulstene eller malfunksjonene.
I sluttfasen vil disse andre stemmene gradvis skiftes ut med Norvegias egne stemmer, som da vil stå frem ved navns nevnelse, i herlighet for å dømme levende og døde.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?
Nesten hver eneste dag.

 

Hvordan finner du inspirasjon?
Det er bare å se eller høre en liten flik av det planlagte idiotiet som foregår hver bidige, forpulte dag, det.

 

Hva får du ut av bloggingen?
Likevekt. Mennesker er toveisorganismer. Det som kommer inn må før eller senere ut.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?
Leseren? We haven't been properly introduced.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?
The Gorilla in the Room, som er en nystartet, Washington DC-basert blogg med fokus på Israels viktige men tabubelagte rolle i amerikansk politikk. Og Xymphora, selvsagt, som er alle engasjerte og vedvarende bloggers mor, for å vri på et noe slitent populært uttrykk.

 

Skrevet av Kirsebæret


Stærkest i klassen

27.mar.2005@ 13:28:20

De fleste av oss bloggere har hørt om Bjørn Stærk. Han er Norges mest kjente og markante blogger.

 

For kort tid tilbake kunne man lese om ham i Dagbladet, da han hadde avslørt dårlig kildekritikk i en av Dagsavisens artikler. Dette var nok en aldri så liten seier for Bjørn, se bare her hva han svarte om sitt eget forhold til blogging:

 

Navn: Bjørn Stærk
Bloggurl: http://blog.bearstrong.net
Bosted: Oslo
Alder: 26

 

Hva gjør du når du ikke blogger?

Jeg jobber som programmerer hos Software Innovation.

 

Hvor lenge har du blogget? Hva var det som fikk deg til å begynne?

Jeg startet opp en blogg i Februar 2001, men jeg ble snart lei av den og la den ned. Det som fikk meg til å begynne igjen var terrorangrepet 11. September, som gjorde at jeg ble nysgjerrig på hva det egentlig var som foregikk der ute. Så jeg startet med å grave litt i Islamistisk terror, og skrev om det og krigen mot terror den første tiden. Derav begrepet "warblog", som ble brukt om min og andre blogger på den tiden.

 

Har du en plan eller et mål?

Aller viktigst: Å skrive om ting som interesserer meg. Det er alt som egentlig betyr noe, muligheten til å skrive jevnlig og få feedback på det - noe som ville vært nesten umulig for en ikke-profesjonell skribent før internett. Ellers har jeg også en liten plan om å undergrave de etablerte mediene i Norge. ;) Ikke alene, men ved å være med på å bygge opp en norsk bloggverden. Jeg har stor tro på hva en haug med uavhengige amatører kan få til med de hjelpemidlene vi har i dag. Minimum å være et forum for bredere og mer spennende debatter enn de etablerte mediene får til, og etter hvert også bli en del av den norske medievirkeligheten, med en flytende overgang mellom helprofesjonelle, halvprofesjonelle og amatører. Norske aviser i dag er ensrettete og de gjør deg dummere, artikkel for artikkel. Det er utvilsomt mange som synes dette er helt greit, men det er mange nok som ikke synes det til at bloggere og andre amatører kan bygge noe mye bedre på nettet.

 

Hva er dine motiver for å blogge?

Det er gøy å skrive. Jeg er en sånn fyr som må skrive om noe med jevne mellomrom. Det har jeg gjort i forskjellig former (BBS'er, webforum) i ganske nøyaktig 10 år, men jeg tror blogging er det mediet som passer meg best.

 

Hva skriver du om? Har du et fokus eller et tema?

Tja, jeg skriver politikk, medier, krig, fred og religion og sånn. Bortsett fra religion, da. Noen ting trigger skrivemodusen, andre gjør det ikke.

 

Når, hvor ofte og hvordan skriver du?

Nå for tiden ca to ganger i uka. Skrev oftere før, men da hadde jeg ganske kjedelige oppgaver på jobben, så jeg hadde også et større overskudd av kreativitet til å skrive.

 

Hvordan finner du inspirasjon?

Jeg har funnet ut at det ikke er noe poeng å lete etter inspirasjon, (i alle fall for meg som ikke får en sint redaktør på tråden når jeg ikke skriver noe på et par uker). Før eller siden finner
inspirasjonen meg, og da sitter jeg klar med tastaturet.

 

Hva får du ut av bloggingen?

Først og fremst får jeg utløp for skrivetrangen. Den er sterk. I tillegg er det gøy å være med på noe så spennende fra starten av.

 

Hva slags forhold har du til anonymisering? Hvor ærlig er du, hvor setter du grensen mellom å være personlig og privat? Hvor mye tør du å fortelle?

Jeg har lite å fortelle om privatlivet mitt. Da er det i så fall noe som har betydning for noe annet jeg skriver om.

 

Hvorfor har du valgt akkurat ditt utseende på bloggen?

Nei si det? Banneret er meg, uten at jeg helt vet hvordan. Har byttet det ut et par ganger, og hver gang har det symbolisert en ny retning for bloggen.

 

Hvordan tenker du om design og brukervennlighet?

Design er viktig for meg. Det er mange ting som kan jage folk vekk fra en blogg, og gyselige farger er en av dem. Så jeg går for noe som er klart og enkelt.

 

Hvordan forholder du deg til leseren? Hvor viktig er besøkstall og kommentarer?

Kommentarer er viktigere for meg enn besøkstall. Synes det er gøy å skrive og bli lest, men vel så gøy å diskutere det jeg skriver etterpå. Hvordan kan jeg ellers vite at jeg ikke har oversett noe, hvis jeg bare skriver og skriver og ikke får svar? Det er også et av de store problemene med tradisjonelle medier, at journalistene egentlig ikke bryr seg om hva leserne mener. Dermed får de heller aldri muligheten til å rette på feilene de gjør. Første regel for blogging: Leserne dine er smartere enn du er.

 

Har du noen favorittblogger? Hvilke?

For tiden alle norske som skriver om politikk og medier - har lagt ut feeds fra disse på forsiden min. Document.no er den beste av dem. Det spennende er at mange av disse er ganske ferske. Det skjer mye i det politiske bloggemiljøet akkurat nå.

 

Skrevet av Kirsebæret


hits