Bloggermakt i Klassekampen

31.mar.2005@ 22:59:35

Hver torsdag leverer Paul Bjerke sine pauli ord i Klassekampen, og denne uken er det bloggermakt som er temaet. Bloggblogg følger naturligvis nøye med.

 

Bjerke tar for seg sakene med Dan Rather og Eason Jordan, som jo begge måtte trekke seg fra sine posisjoner i henholdsvis CBS og CNN som følge av hardt press fra bloggere, samt Bjørn Stærks store øyeblikk der han ble hovedoppslag i Dagbladets nettutgave etter å ha avslørt hvilke metoder Dagsavisen bruker for å få de svarene de er ute etter.

 

Bjerke skriver at disse tre sakene har en ting felles, de heltemodige "bloggerne" som kjemper mot medias "løgner" er reaksjonære Bush-tilhengere. Riktignok skriver Bjerke at Rony Abovitz, som var mannen bak avsløringen som førte til Jordans sorti, blir svært fornærmet over å bli karakterisert som høyrevridd, men saken ble kjørt videre av andre høyre-bloggere som anklaget Jordan for å spre anti-amerikansk møkk.

 

Bjerke konkluderer korrekt nok med at at venstreorienterte journalister gjerne avfeier bloggerne som en reaksjonær mobb, men at det naturligvis blir for enkelt: "Bloggerne sprer sine budskap raskt og effektivt gjennom utbredt linking til hverandre, og kombinasjonen av seriøs mediakritikk og mobbekampanjer er en alvorlig utfordring når journalister gjør feil."

 

På den annen side påpeker Bjerke at når Rather og Eason blir tvunget til å gå planken så er det fordi bloggerne i disse tilfellene opptrer som den amerikanske presidentmaktas forlengede arm. Rather og Eason var begge to kritiske til Bush, og representanter for det forhatte "liberale" media. Samtidig så kan Fox News tillate seg det aller meste uten at noen pisker opp en bloggstorm. Bjerke runder derfor av med å hevde at det er en illusjon å tro at bloggerne bedriver moderne grasrotjournalistikk som kan utfordre mediekapitalens makt.

 

Skrevet av Hjorthen


Kommentarer:
Postet av: Tor Andre

Nå har dessverre ikke Klassekampen denne artikkelen tilgjengelig på nettet, en tabbe som illustrer lav forståelse av betydningen av blogger.

Forutsatt av at referatet er riktig:

1. En tabbe er en tabbe, uansett politisk farge på den som avslører den. Klart at agenda påvirker budskapet, men det får man ta i diskusjonen.

2. Grunnen til at høyresidens bloggere har fått størst innvirkning på media er at de blir tatt seriøst av journalister av samme politiske farge. Liberale medier virker mer skeptiske, dermed har færre av deres saker fått politiske konsekvenser. Ser ut til at Klassekampen jobber for at det samme skjer i Norge og dermed støtter høyresidens bloggere.

Hvilket leder meg over til spørsmålet hvorfor det er så få politiske blogger i Norge med venstrevri. Etter det jeg har sett er det politiske spekteret godt representert, men de med sympatier på venstresiden skriver ikke om politikk.

31.mar.2005@ 23:24:14
URL: http://www.typiskta.com
Postet av: Hjorthen

Men det er jo problematisk hvis bloggerne, som selvutnevnte medieovervåkere, har så stor slagside til høyre at man i praksis ender opp med bare å overvåke de mer liberale eller venstreorienterte mediene?

01.apr.2005@ 10:50:35
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: Tor Andre

Min påstand er at i USA er det venstresidens egen skyld. Høyresiden har tatt et folkelig engasjement langt mer på alvor, dette gjelder for utvilingen av 'talk radio' og sprer seg til boggosfæren. Venstresiden blir nervøse hvis man ikke er samstemte og politiske korrekte, derfor blir ikke folkelige røster tatt på alvor.

Dermed blir useriøsiteten og høyrevridningen en selvoppfyllende profeti. Leser du blogger i USA er det klart at venstresiden er veldig oppegående. Det er måten de blir behandlet på i media som utgjør forskjellen.

Det som burde bekymre nå er at Klassekampen, som en av de første avisene som skriver om tema, bidrar til samme utvikling i Norge.

01.apr.2005@ 11:00:19
URL: http://www.typiskta.com
Postet av: Elise

Bjørn Stærk skrev lørdag et utmerket innlegg om høyre/venstre sidene i bloggosfæren:
A reactionary blogosphere?

04.apr.2005@ 15:14:02
URL: http://oslogirl.blogspot.com
Postet av: Elise

A reactionary blogosphere?
http://blog.bearstrong.net/001557.html

04.apr.2005@ 15:15:13
URL: http://oslogirl.blogspot.com
Postet av: Harald, Oslo

Men det er jo problematisk hvis bloggerne, som selvutnevnte medieovervåkere, har så stor slagside til høyre at man i praksis ender opp med bare å overvåke de mer liberale eller venstreorienterte mediene?

--

Det er vel heller slik at høyrevridde bloggere er en reaksjon på det venstrevridde mediabildet. Hvorfor skal noen gidde å bruke masse energi på å forfekte meninger man blir tuta ørene full med gjennom media uansett?

09.apr.2005@ 14:38:48
E-post: skoglund@FJERNDETTEgmail.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.abcblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=64850
hits