Håndbok for cyber-dissidenter

25.sep.2005@ 00:26:17

Den annerkjente ytringsfrihetsorganisasjonen Reportere uten grenser (Reporters sans frontières, RSF) har skrevet en håndbok til hjelp for bloggere og andre som vil uttale seg anonymt på nettet. Det er mange som lever i land med undertrykkende regimer som ikke vil la sine innbyggere si sin mening, eller fortelle omverdenen om forholdene i landet, og det er disse denne boken er til for.

Boka ved navn “Handbook for bloggers and cyber-dissidents” er på 87 sider og forteller deg om hvordan du kan starte en blogg og hvordan du kan holde den mest mulig anonym. Kapittlene i boka går på alt fra det mest elementære som “Hva er en blogg?” og “Velge det beste verktøyet”, til “Hvordan blogge anonymt” og “Tekniske måter å omgå sensur”. Et kapittel er også satt av til å ta opp blogge-etikk. Men RSF har forstått at det ikke nytter om du uttaler deg aldri så fritt og fryktløst om ingen finner bloggen din og begynner å lese. Derfor har de også et kapittel om hvordan du kan sørge for at bloggen din blir plukket opp av søkemotorer og tips om hvordan gjøre bloggen lesverdig. I tilegg er det en seks personer fra seks forskjellige land som forteller om sine anonyme blogger.

Et interesant og gledelig aspekt ved denne boka er at den er delvis finansiert av den franske regjeringen.

[Via]

Skrevet av Børge


Kommentarer:
Postet av: børge

En ting jeg må nevne, men som jeg ikke syntes passet helt inn i selve blogposten, er at jeg syns det er merkelig at RSF, i sin meget korte liste over internasjonale blogg-verktøy, nevner MSN Spaces. Dette forundrer meg fordi MSN Spaces er kjent for å sensurere den kinesiske versjonen ved å ikke tillate ord som "democracy", "Dalai Lama", "human rights", og mange flere.
Dette har RSF selv raportert om: http://www.rsf.org/article.php3?id_article=14069

25.sep.2005@ 15:50:13
URL: http://blogg.forteller.net/
Postet av: VK

På den annen side kan det fremholdes at dette storsinnet følger logisk av det ideologiske standpunktet RSF har inntatt. For hvordan skal de forsvare å sensurere vekk aktører fra oversikten sin?

27.sep.2005@ 13:31:45
Postet av: børge

VK: Jeg forstår ikke helt hva du mener. Som jeg sier i min første kommentar er listen over internasjonale blogg-verktøy meget kort, den inneholder faktisk bare tre verktøy! Dette betyr selvsagt at de har "sensurert bort" en enorm mengde verktøy, hvis det var det du mente med å "sensurere vekk aktører". Men selvagt har de ikke sensurert. De har bare gjort det de måtte: tatt et utvalg av de verktøyene som finnes. Hvis de skulle listet opp alle så måtte de jo ha brukt flere sider på det.

27.sep.2005@ 17:38:44
URL: http://blogg.forteller.net/
Postet av: VK

Beklager, jeg må ha oversett ordene "meget korte".

Jeg er uvitende om hvem de to øvrige tilbyderne på RSF-listen er, men lanserer uavhengig av dette teorien om at de har plukket ut de tre største (eller de som på sikt må forventes å bli størst).

Har jeg rodd meg inn nå?

27.sep.2005@ 21:27:32
Postet av: børge

De to andre er Blogger og LiveJournal, så ja, du kan nok ha rett i det, men jeg kan ikke helt skjønne at MSN Spaces allerede har blitt en av de tre største verktøyene etter så kort tid. Jeg håper ihvertfall ikke det! Desuten står jeg fremdeles for det jeg sa, at det forundrer meg at de har tatt med den på lista. Uansett hvor stor den måtte være..

27.sep.2005@ 23:39:18
URL: http://blogg.forteller.net/

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.abcblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=250339
hits