Bloggbloggs valgekstra 4: Innvandring, kriminalitet og Frp

23.aug.2005@ 19:03:24
Første uken med spørsmål og svar må vel kunne karakteriseres som en moderat suksess, med omtale både på Dagbladets weblogg og på Startsidens Neste Klikk. Får vi bare enda flere til å hive seg inn i debatten i kommentarene nå så er vi veldig fornøyde. Her kommer første runde i bloggbloggs rullende valgshow, og denne gangen begynner vi med Fremskrittspartiets mye omtalte brosjyre om gjerningsmenn av utenlandsk opprinnelse. Panelet som skal uttale seg om dette består av følgende bloggere:

Andreas (fra Andreas sin blogg,den eneste i panelet som driver aktiv partipolitikk. For RV.)
Bjørn Stærk (Bjørn Stærk blog)
Brigt Dale (fra Inntastet.)
Drusilla (fra Dagens Onde Kvinner)
Torstein Viddal (fra norvegia)
October (Octobers Blog)
Vam Pus (fra Vam Pus' verden)
Øyvind Strømmen (Stemmen fra Belgia, Dilettant.no og Moonshine from Malines)
Pleym Christensen (Fra Liberaleren.no)
Knut Stian Olsen (Fra Meninger om mangt.

Det er kanskje ikke spesielt overraskende at FrP ønsker å gjøre innvandring og kriminalitet til et av valgkampens hovedtemaer? Hva synes dere om brosjyren deres som har blitt så mye omtalt i det siste, jeg tenker på den med teksten "gjerningsmannen var av utenlandsk opprinnelse" og illustrerende forside i samme stil?

Andreas: Den er helt klart med på å bygge opp under hverdagsrassimen, og bidrar til å skape kjipe holdninger ovenfor innvandrere. Men slike kampanjer er jo helt vanlig fra FrP og det er jo paradkoks at de ikke vil skrive under på opprop om at de ikke skal gi næring til rassisme i valgkampen sin. Jeg er ikke overasket over den brosyren, det er helt typisk fra FrP og de vet godt at de bygger opp under rassisme med slike brosyrer. 

Knut Stian: Jeg synes den brosjyren er direkte usmakelig, men desverre hverken overraskende eller uventet. Det er typisk Frp i valgkamp å sette innvandrere opp mot etniske nordmenn. Det er uheldig av et parti som liker å kalle seg seriøse.
Det er selvsagt et stort problem at innvandrere ser ut til å være overrepresentert på kriminalitetsstatistikken, men å henge ut en hel gruppe på denne måten er ikke veien å gå for å løse problemet.

Pleym: Det finnes tre former for løgn; hvit, sort – og statistikk. Det er klart at statistikk kan brukes på den måten FrP gjør – selv om man da bare formidler et utsnitt av virkeligheten. Jeg tror ikke FrP vinner så mange nye velgere på dette – men de understreker sin troverdighet i dette velgersegmentet. Et segment som både er opptatt av innvandring, kriminalitet og økonomisk trygghet (i betydningen ”å ta jobbene” etc.). Brosjyren var vel ingen overraskelse. FrP vil alltid spille innvandringskortet – men vet samtidig at de kan støte fra seg noen velgere. Derfor har de spilt kortet veldig tidlig denne valgkampen. Dermed øker usikkerheten om virkningen blir spesielt stor.

Brigt: Annet var ikke å vente fra den kanten, det overrasker meg heller mer at det kan se ut som om Frp ikke har vunnet på debatten som fulgte. Meningsmålinger tyder på at de opplever en nedgang i oppslutning, skjønt det vel også har vist seg før at Frp er et av de partier som øker mest nærmest valgnatten.
Plakaten er generaliserende, den griser til debatten men minner oss i det minste på hvilket Frp det er som går for regjeringsmakt i år. Slipp dem til, og vi vil dumme oss ut for en hel verden. Forøvrig er valgkamplakater vanskelige greier, kan det se ut som, noe som eksemplifiseres i denne kommentaren.

norvegia: Helt åpenlyst rasistiske grupperinger som Fremskrittspartiet tar selvsagt imot teorien om «sivilisasjonsklasket» mellom kristen-jødedom og islam med åpne armer. Nå får de enda mer vann på mølla, og både «nyhetene» og TV-underholdningen bobler over med brun (altså høyreekstrem) gørr. Men like selvsagt har også alle vi andre tatt imot «sivilisasjonsklasket», som er det budskapet falsk flagg-operasjonen 11/9 hele tiden var ment å formidle. Dette falske budskapet som nå tyter ut av samtlige vestlige medier og «eksperter» og «tenkere». Dette våset om at en giktisk, nyreoperert (og trolig død) geitebukk av en araber i en hule i Afghanistan nå liksom satser på å opprette et «verdensomspennende kalifat».
Jommen sa jeg smør! Fremskrittspartiet seiler inn i regjeringen etter valget, og vettet vårt må ha seilt ut av pannebrasken og inn i TV-apparatene, sammen med FRK-lisensen...
Folk som leser bøker og blogger ser litt mer av det som skjer.

October: Man kan jo litt på siden forundre seg over et parti som i alle fall innimellom påstår de sogner til liberalistisk ideologi er så til de grader gruppefokusert. Men til saken. Brosjyren kan umulig overraske noen, da den er en helt naturlig illustrasjon for retorikken FrP i lang tid har brukt. Det er derfor ikke noe nytt, og i alle fall ikke noe å bry seg stort med. Man vet allerede hvor man har FrP i dette spørsmålet.

Bjørn Stærk: FrP er flinke til å trolle sentrum og venstresiden.  Jeg ser på dette som en godt designet propagandapakke.  Den har en slående og provoserende presentasjon som narrer motstanderne til å rette all sin skyts mot en solid faktapåstand, at kriminalitet blant innvandrere er et problem.  Temperaturen på reaksjonene framstår som teit ovenfor FrP's potensielle velgere, som ikke er kjent for å la seg skremme av "huffda sånt må du ikke si"-retorikk.  Og mange vil la seg friste til å besøke FrP's websider for å finne ut hva denne "kontroversielle" brosjyren egentlig sier. Muligens forventer de å finne et intervju med Siv Jensen hvor hun utdyper sitt hat mot mørkhudete, men får i stedet servert et ganske rett fram lov-og-orden-budskap.  Ikke et budskap jeg er enig i, men langt i fra rasistisk eller ekstremt.  Terningkast 11 til FrP for memetisk ingeniørkunst, og stryk til mediene og motstanderne for forutsigbart spill.

Drusilla: Jeg synes FrP burde gå grundigere til verks, og foreslår herved teksten "gjerningsmannen var en mann" med et passende bilde. Vi vet jo at menn er overrepresentert blant kriminelle. Dette bør vi ha en åpen og fordomsfri debatt om. Man kan eventuelt vurdere å legge til at de fleste menn er skikkelige borgere som betaler skatt.


Øyvind: Siden jeg er i Belgia har jeg ikke sett brosjyren fra FrP. Men etter å ha tatt en tur innom de fancy valgsidene til FrP (http://valgweb.frp.no/master_content.html) viser det seg raskt at dette er akkurat det samme pjattet som FrP har kommet med i årevis. Innvandrerne er slemme (det funker best om en innvandrer sier dette), sosialistene liker ikke å snakke om det, og "farlige afrikanere" får bli. Men jeg ventet aldri nyanser fra FrP i alle tilfeller. Er det noe folk flest vet er det at nyanser bare er noe kjedelig og politisk
korrekt noe.

Vam Pus: HVA?! Mener FrP at innvandring og kriminalitet er knyttet sammen? Hvorfor har ingen fortalt dette til VamPus tidligere?
Ærlig talt - er ikke alle lei av innvandringsmaset til FrP? Å plukke opp hansken her vil bare gi FrP flere velgere...

Øyvind: FrP har selvfølgelig helt rett når de snakker om mislykket integreringspolitikk, men det snarere fordi de andre partiene - inklusiv de dumme sosialistene - har ført en politikk som er for lik FrPs enn fordi de har ført en politikk som er grunnleggende forskjellig.

Hvilket bringer oss elegant over til neste spørsmål:  Alle partiene til venstre for FrP er som oftest veldig nøye med å markere avstand til Hagen  & Co i spørsmål om innvandring og asylpolitikk, og flere av dem var da også kjapt ute med å fordømme den omtalte brosjyre. Er virkelig forskjellen mellom FrP og de andre partiene så stor i dette spørsmålet som retorikken vil ha det til?

Øyvind: Nei. Til syvende og sist hører vi alle til på Verdens Holmenkollås, og partipolitikken reflekterer også dette. Trøsten oppe i det hele er selvsagt at FrP, Vlaams Belang og alle de andre mørkeblå innvandrerskeptiske partiene rundt om kring kommer til å tape. Innvandringen lar seg ikke stoppe, dette er globaliseringen som har vokst seg stor og sterk og banker på døren hjemme hos høyresiden og den kommer til å fortsette å banke så lenge gapet i Middelhavet er økonomisk og ikke bare fysisk. Det er en fattig trøst. De neste tiårene tror jeg Europa kommer til å stå ovenfor massiv innvandring, legal om vi godtar den, illegal hvis ikke. Dette kommer naturligvis ikke til å gå problemfritt for seg, men håper om en debatt om de reelle utfordringene har jeg for lengst mistet. FrP foretrekker billig retorikk. Demokratene foretrekker pur rasisme. Høyre foretrekker å kle rasismen i dress og kalle den noe annet, SV foretrekker å overse alle problemer.

norvegia: Det sier seg selv at forskjellene er små, når selv «snille» SV fremmer forslag i Stortinget om leir-internering av muslimer og svartinger som ikke har gjort noe galt utover det å være muslimer og svartinger. Fremskrittspartiet skal derfor ha cred for sin åpenhet rundt rasismen og menneskeforakten, selv om vi selvsagt vet at de kjører denne åpenheten utelukkende for å trekke til seg de mest rasistiske segmentene av det norske folk.

Pleym: De fleste partiene støtter opp om innvandringsstoppen. De støtter også opp om internasjonale konvensjoner på området. Høyres politikk de fire siste årene viser at partiet ikke er redd for å pådra seg FNs kritikk. Det smerter nok mer for KrF og Venstre. I praktisk politikk er det små forskjeller – men i retorikk er forskjellene store. SV og Venstre er nok de partiene som skiller seg mest fra majoriteten (AP, H, og FrP), både i synet på internasjonale forpliktelser, hvor mange vi skal ta imot og i synet på arbeidsinnvandring. Det er når vi kommer til integreringspolitikk at det virkelig blir vanskelig.

Andreas:  Nei, det er ikke så store forskjeller, SV foreslo f.eks. nylig å utvide politiets mulighet til å internere flyktninger fra 24 til 72 timer uten lov og dom, kommunalminister Erna fra Høyre har stått bak en rekke innstraminger i asylpolitikken, vi har fått europas strengeste lovverk med den sittende regjering. Alt dette er med på å bygge opp hverdagsrasismen og gir mer ytterligående grupper større grobunn.
 

Brigt: Skillelinjene i innvandringspolitikken er vanskelige å finne, særlig fordi man til stadighet opplever at partifraksjoner kan ha avvikende mennger fra partiorganisasjonenes. I tillegg forvirrer særlig Venstres veivalg, idet de er med i en av de mest fremmedfientlige regjeringer landet har hatt, samtidig som de målbærer en mer liberal innvandrings- og flyktningepolitikk (dog synes det som om Hr. Tommesen er mer opptatt av å snakke om ressurssterke innvandrede enn flyktninger med behov for hjelp).

Knut Stian: Forskjellene er nok så store som retorikken vil ha det til, kanskje til og med større. Det eneste partiet som er i nærheten av Frp i innvandrerspørsmålet er Høyre (men også de er milevis unna Frp). Fremskrittspartiet ekskluderer seg selv fra enhver borgerlig regjering med slike utspill.

Bjørn Stærk: Forskjellen består i at FrP går foran og tar den retoriske støyten, samtidig som mildere varianter av deres beste ideer gradvis ender opp hos de andre partiene.  Hyklersk, hvis du tar retorikken at face value, men egentlig en ganske sunn prosess, hvor samfunnet gradvis endrer oppfatning om spørsmål det tidligere har vært mye ensretting på.  Retorikken som brukes mellom partiene har uansett svært lite å gjøre med virkeligheten.  I tillegg til at taktiske hensyn veier tyngre enn ideologiske forskjeller framstår kranglingen mellom Høyre/Venstre og FrP som en gammel familiefeide, vond og innbitt og
opphengt i uviktige detaljer.

Drusilla: Vel, det er kanskje ingen stor forskjell mellom FrP og Høyre. Men hva slags retorikk man legger seg på betyr også noe. Men vi har også sett eksempler på denne type FrP-retorikk fra Høyre. Det var for eksempel veldig lite trivelig da Erna Solberg omtalte Trondheim som Somalias nest største by.

October: I praktisk politikk vet vi jo ikke. Men med sin retorikk så markeres det jo en veldig sentral motstand. For de andre partier ser ikke ut til å ville innse at en god del mennesker i dette landet ser på innvandring og flerkultur som noe problematisk. På det feltet fyller FrP et behov der resten tier.

Vam Pus: Siden det bare er RV som vil ha fri innvandring, så sier det seg selv at de andre partiene både håndterer FrP dårlig og er uærlige. AP/LO bruker begreper som "solidaritet" og "sosial dumping" for å opptre like rasistisk som FrP. Olaf Thommesen skrev en veldig bra artikkel i Minerva om viktigheten av å verne asylinstituttet slik regjeringen har gjort, men samtidig at vi må åpne en ærlig dør til Norge. Det partiet som hadde gått inn for en fri arbeidsinnvandring fra hele verden hadde fått VamPus' stemme - men foreløpig er hun like forvirret over partiene som vanlig.

Knut Stian: Jeg tror at Frp kommer til å moderere seg en del i dette spørsmålet til neste stortingsvalg da Hagen er blitt pensjonist. Det er bra for Frp tror jeg. Hagen har vært med lenge og det er på tide med litt friskt blod i det partiet.

 Og der runder vi av denne omgangen. Vi er snart tilbake med mer, og da er spørsmålet om vi bør ta innover oss Stoltenbergs argument om at hans alternativ vil kunne gi norge en flertallsregjering for første gang på veldig lenge. Inntil da så står kommentarfeltet til deres disposisjon. Ordstyrer har som forrige gang vært Hjorthen. Innspill og søknader om å delta kan fortsatt sendes til hjortheblogg@gmail.com

Forrige: Valgdeltakelse og interessen for politikk

Neste: Flertallsregjering og utenrikspolitikk

Bloggbloggs valgekstra hovedkvarter

Kommentarer:
Postet av: andreas

"Det partiet som hadde gått inn for en fri arbeidsinnvandring fra hele verden hadde fått VamPus' stemme - men foreløpig er hun like forvirret over partiene som vanlig."
Vel jeg bryr meg ikke så mye om at det kommer utenlandsk arbeidskraft til Norge, kall det gjerne fri arbeidsinnvandring, men et krav må være soleklart"alle som jobber i Norge skal ha norske løns og arbeidsvilkår".

23.aug.2005@ 19:49:41
URL: http://www.erbest.com
Postet av: May

Det er jo helt sant da det FRP skriver, da.
Bare les den saken om Kjetil Rusvik : http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=106873

Det overrasker aldri at det er innvandrere som står bak.

Jeg blir kvalm, redd, engstelig og opprørt.
Nå må Norge ta ansvar!

23.aug.2005@ 20:12:06
URL: http://svada.abcblogg.no
Postet av: May

Det er jo helt sant det FRP skriver, da.
Bare les den saken om Kjetil Rusvik : http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=106873

Det overrasker aldri at det er innvandrere som står bak.

Jeg blir kvalm, redd, engstelig og opprørt.
Nå må Norge ta ansvar!

23.aug.2005@ 20:12:32
URL: http://svada.abcblogg.no
Postet av: Trond

FRp sin innvandrerbrosjyre for meg til å tenke på en gammel David Bowie kåt: Put out fire with gasolin.

23.aug.2005@ 20:52:51
URL: http://trond.weblogg.no/
Postet av: October

Denne diskusjonen har egentlig bare underbygget bildet av at FrP, på godt og vondt, fanger opp et langt fra ubetydelig behov i velgermassen.

Rett og slett fordi alle andre går i benektelse og avstandstagende mer enn en nøktern erkjennelse at de fleste målinger tyder på at svært mange i Norge ser på innvandring, flerkultur og kriminalitet i den sammenheng som et problem.

Man kan være enig eller uenig. Men å snakke som om at dette bare er rare utskudd som er skeptiske og ser problemer - det tjener bare FrP.

23.aug.2005@ 21:31:58
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com/
Postet av: Hjorthen

Det er ingen overraskelse at FrP spiller på den uroen mange nok føler i forhold til dette med innvandring,(herunder altså asylsøkere og flyktninger)og kriminalitet. Det som er skuffende er at de andre partiene gjør lite eller ingenting for å nyansere bildet. De tar avstand fra Hagen ved hver eneste anledning, men samtidig så vil alle signalisere at de "tar problemet på alvor". Ingen er særlig interessert, eller ihvertfall ikke særlig flinke til, å snakke om de positive aspektene ved innvandringen. Man er dessuten mye mer opptatt av å snakke om hvordan man skal begrense innvandringen,enn å snakke om hvordan man kan bli flinkere til å integrere dem som er her allerede. Rent bortsett fra å stille krav til dem om ditt og datt da naturligvis. Innvandrings og integreringsdebatten, slik den fremstår i det offentlige rom, er vel egentlig en ganske ynkelig øvelse for tiden?

23.aug.2005@ 23:54:30
E-post: hjortheblogg@gmail.com
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: October

Det er egentlig ingen grunn til at den skal være så vanskelig.

Det burde være fullt mulig å på den ene siden faktisk erkjenne åpent at det finnes utfordringer og at mange ser på dette som et problem, uten å falle inn under den systematiske gruppetenkningen og stigmatiserende generaliseringen FrP står for.

Men her er man så redd for å tråkke noen på tærne at man oppfattes som ignorante av svært mange.

24.aug.2005@ 08:42:42
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com
Postet av: Tor Andre

Den beste måten å møte brosjyren på ville være å gå inn og diskutere det den egentlig dreide seg om: Kriminalpolitikk. Som flere sier, sjokk og vantro fører til selvmål.

I retorikk har jeg stor tro på judo, bruk motstanderens styrke mot han. Karl Rove har brukt samme teknikk i flere suksessfylte valgkamper for republikanere. Det krever litt mer arbeid og fantasi enn å gjenta gamle fordommer, men det betyr at man tenker litt lenger fremover. Innvandring kommer opp, så det er like godt å sette inn et angrep på Hagens sterkeste område før han får sette dagsorden. Norske politikere og media er overraskende ettergivende i forhold til å overlate til FrP å bestemme reglene for politisk debatt.

Generelt synes jeg innvandring er totalt uinteressant som tema, med unntak av hvordan integrering kan gjøres bedre og hvordan Norge kan være mer på offensiven i forhold til høyt kvalifisert arbeidskraft. Men for mange er det et viktig tema, så da må politikerne være forberedt på å svare på spørsmål om temaet.

24.aug.2005@ 09:50:46
URL: http://www.typiskta.com
Postet av: Fjordman

Da må vel Fjordman som vanlig være den slemme og påpeke at Fremskrittspartiet faktisk har helt rett. To av tre voldtektsanmeldelser i Oslo involverte en ikke-vestlig gjerningsmann. Det gjorde det i alle fall for fire år siden, før myndighetene la lokk på saken og skjulte tallene. Nesten alle barneran i Oslo utføres av innvandrere mot etnisk norske barn. Forskere advarer mot at innvandrergjenger er i ferd med å utvikle seg til regelrette mafiaer, og innfødte nordmenn flykter i hopetall fra deler av det østlige Oslo.

Men bevares, man vil jo ikke ødelegge noens glansbilde av et ikke-eksisterende, flerkulturelt samfunn, særlig ikke i valgkampen......

24.aug.2005@ 21:20:44
E-post: ttt@hotmail.com
URL: http://fjordman.blogspot.com/
Postet av: Tor Andre

Vi har alle vårt kors å bære :o)

Hvis jeg skal si hvilket parti som ligger nærmest den strategien jeg beskriver over, så er det Venstre. De har ført en forholdsvis restriktiv politikk i regjeringen, samtidig som de gjerne markedsfører en liberal holdning til innvandring. Hvis de bare kunne slutte å bli så sjokkert over Fremskrittspartiet...

Problemet med mye av det du skriver, Fjordmann, er at det er umulig å stappe tannkremen tilbake på tuben. Utfordringene må løses gjennom konkrete tiltak for integrering som stiller klare krav og større fokus på innvandring generelt fremfor at alt dreier seg om de som kommer til Norge med minst ressurser.

24.aug.2005@ 21:43:55
URL: http://www.typiskta.com
Postet av: Trond

Statestikken til fjordmann om Voldteksanmeldeser kan taes med en klyppe salt. Sannheten er at de aller fleste voldtekter aldri anmeldes så overhodet. Jeg er selv jobbet på pro senteret i Oslo og kan skrive under på at nordmenn overhodet ikke er noe bedre på dette området.
Ingen skaper noe glansbilde fjordmann, men mottsettning til bloggen din der du gjør det ytterste for å fyre opp debatten enda mer er det enkelte som faktisk prøver på finne noen løsninger. Kritiserer gjerne muslimer fjordmann, men ta en liten titt på din egen retorikk før du fyrer løs.

24.aug.2005@ 22:39:34
URL: http://trond.weblogg.no/antikonservativ/
Postet av: Anders Lundblad

En liten kommentar til Drusillas innspill om å lage en vri på kampanjen, der innvandreren erstattes av en mann. Ja, det finnes helt klart en del likheter mellom Frps rasetenking og feministenes kjønnstenking. La meg bare sitere den svenske feministen Gudrun Schyman: "Alla män är talibaner." Og selvfølgelig er både Frp og feminister i godt selskap, i sin forenkling av virkeligheten, med andre klassebaserte ideologier.

25.aug.2005@ 00:49:22
URL: http://anderslundblad.blogspot.com/
Postet av: Hjorthen

Hvis man skal basere kriminalpolitikken på statistikk, slik enkelte gjerne oppfordrer til så er jo Drusillas innspill fullkomment logiskt. Unge menn er jo skyhøyt overrepresentert på kriminalstatistikken:-)

25.aug.2005@ 00:53:15
E-post: hjortheblogg@gmail.com
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: Knut

Får ikke Norge hjulpet flere om vi sender pengene til Afrika. Det er jo ikke nødvendig å sende afrikanerne hit. Sikker på at pengene hadde kommet flere til gode!

30.aug.2005@ 17:01:25
Postet av: Øyvind

Venstresiden er i stor grad avhengig av å ha noen på bunnen de kan synes synd på. Nå som arbeiderklassen har det like bra som alle andre er det greit å åpne grensene for noen stakkars afrikanere. Da kan vi fortsette å ha dårlig samvittighet, og godta at valgfrihet blir byttet bort med overformynderi der politikerene vet best og kan passe på skattepengene våre.


Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.abcblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=190857
hits