Bloggetikk: Beskytt journalisten

22.aug.2005@ 20:11:19

Nå som hypen er i ferd med å ta av og bloggere blir kontaktet av media, kan det være grunn til å diskutere hvilken plikt vi har til å beskytte journalister. Foreløpig gjelder det når media er interessert i fenomenet i seg selv, men i fremtiden vil det i stadig større grad også gjelde kilder som tilfeldigvis er bloggere uten at man vet det.

Tre raske eksempler:

  • Mark Cuban har postet all kommunikasjon han har hatt med en journalist som har sitert han, for å vise hvordan avisen var på leting etter sitater som passet til en vinkling.
  • BBC-journalisten Clark Boyd som laget en sak på videblogger Raymond Kristiansen og oppdager plutselig at det er han som blir intervjuet.
  • Amy Gahran diskuterer i hvilken grad en blogger kan gå ut i fra at journalisten er klar over at han er 'on the record' dersom ikke annet blir sagt.

Et ferskt dilemma for bloggblogg-redaksjonen var om vi skulle bruke informasjonen noen av oss hadde som kilder til å fortelle om Observer-undersøkelsen som ble offentliggjort i dag.

Så i hvilken grad har en blogger plikt til å gjøre en journalist oppmerksom på at han risikerer å bli blogget?

Skrevet av Tor Andre


Kommentarer:
Postet av: Fjordman

Ja, jeg synes man skal si det. Emailer er for eksempel private inntil det motsatte er sagt, etter min mening.

22.aug.2005@ 22:15:29
E-post: ttt@hotmail.com
URL: http://fjordman.blogspot.com/
Postet av: Bjørn Stærk

Tja, en journalist kan finne på å bruke alt du sier, så da burde det samme gjelde den andre veien også. Normalt er mail privat, men kun utifra normal høflighet. Hvis journalisten er uhøflig mot deg, (bruker deg på en teit måte), er ikke du forpliktet til å være høflig tilbake lenger.

Ellers vil jeg si at alle som snakker med journalister - uansett hvem de er - bør ta opp sin side av samtalen. Slik at journalisten ikke sitter på alle kortene, (og f.eks. kan nekte å frigi sitt materiale hvis du føler deg misbrukt). Og jeg ser ikke noe galt i at man legger ut avskrift/sitater fra dette opptaket på web, iallefall hvis du venter til journalisten har fått mulighet til å publisere sitt stoff først. For journalisten bruker jo sjelden mer enn noen setninger av den halvtimen du snakker med dem.

23.aug.2005@ 07:18:54
URL: http://blog.bearstrong.net
Postet av: Tor Andre

Som regel når en journalist tar kontakt er den underliggende forutsetningen at de kan bruke det du sier i den sammenhengen de ønsker. Da bør det også gjelde den andre veien.

Men idealet er vel åpenhet, at media gjør kilder oppmerksom på hvordan det de sier kan bli brukt. Som et godt eksempel bør bloggere gjøre oppmerksom på at det journalisten sier kan bli brukt i en artikkel. For øyeblikket tror jeg tanken er så fremmed for dem at de, ironisk nok, er i en 'svak' situasjon når de skriver om bloggere.

23.aug.2005@ 08:40:39
URL: http://www.typiskta.com
Postet av: VamPus

VamPus har en bekjent som ga et intervju, hvor han understreket at noe av informasjonen han ga var "off the record" - altså at kilden ikke skulle refereres. Da intervjuet kom på trykk inneholdt det alt - også den sensitive informasjonen. Men det var referert omtrent slik: "Og dette bla bla bla", sier X off the record.

Et intervju kan vel regnes som en offentlig samtale dersom ikke noe annet er avtalt? Men ordinær høflighet tilsier at man sier at dette vil jeg blogge - et intervjuobjekt i "trykket media" har jo rett til å lese gjennom egne sitater (kun sitater) før det havner på trykk.

Men dette er absolutt en spennende debatt - kanskje Tor Andre m.flere burde skrive en kronikk ol. og løfte debatten over i "slow media"?

23.aug.2005@ 09:40:50
URL: http://vampus.blogspot,com
Postet av: Bjørn Stærk

Jeg var litt uklar over: Det jeg mente var at hvis journalisten intervjuer deg så er det også greit at du intervjuer journalisten, altså bruker alt dere sier / utveksler av mail i din egen blog. Hvis du derimot får en mail fra en journalist som ikke er del av et intervju gjelder normale regler for privat mail, (kun sitere med tillatelse eller hvis du har blitt dårlig behandlet.)

23.aug.2005@ 12:43:04
E-post: spam@bearstrong.net
URL: http://blog.bearstrong.net
Postet av: andreas

Vanskelig sak egentlig, om jeg skulle møte en jonarlist for å prate om blogin, så hadde jeg tatt på meg t-skjorta mi med "I'm blogging this."

Da har jeg jo sagt fra har jeg ikke?

23.aug.2005@ 22:35:34
URL: http://www.erbest.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.abcblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=190230
hits