Bloggbloggs valgekstra 12: Blogging, forventninger, vinnere, tapere og gode råd

11.sep.2005@ 11:50:23
Aller siste runde av bloggbloggs valgekstra er på vingene. Her spør vi om bloggingen har forandret valgkampopplevelsen, om forventninger er innfridd, hvem som er vinnere og tapere, og ikke minst så kommer vårt velduftende og velinformerte panel med noen siste råd på veien til valglokalet. Etter dette er det ihvertfall ingen grunn til å ikke gjøre seg opp en mening om hvem man skal stemme på.

Disse er med:

Bjørn Stærk (Bjørn Stærk blog)
Brigt Dale (fra Inntastet.)
Torstein Viddal (fra norvegia)
October (Octobers Blog)
Vam Pus (fra Vam Pus' verden)
Øyvind Strømmen (Stemmen fra Belgia, Dilettant.no og Moonshine from Malines)
Pleym Christensen (Fra Liberaleren.no)
Knut Stian Olsen (Fra Meninger om mangt.)

Jeg vil anta at dette, for de fleste av dere ihvertfall, har vært den første valgkampen dere har vært igjennom som bloggere. Har det påvirket eller forandret måten dere har opplevd valgkampen på? I såfall, på hvilken måte?


Øyvind: Ikke i noen særlig grad. Jeg har selvsagt lest litt blogger i valgkampen også, og det gjorde jeg i mindre grad ved forrige valg. Da leste jeg til gjengjeld en god del i leserbrevspalter. Som regel er forskjellen mellom de to ikke så stor, tross i alskens RSS-feeds og kommentarfelt. 

Pleym: Blogger er alternative nyhetskilder – og kilder for annerledes vinklinker enn de tabloide media som jager i flokk. Noe mer fordummende enn norsk presse er det vanskelig å tenke seg – selv om de skryter av å være kritiske til makten. Med mindre valget gir store overraskelser tyder likevel mye på at det er tradisjonelle mediekanaler (og internett må nå regnes som tradisjonelt) som fortsatt avgjør valget. Lokale variasjoner kan forekomme – men dog.

Brigt Dale: Jeg har sett mindre tv under denne valgkampen enn noen annen, og er svært fornøyd med det. Jeg vet at det er slik at de fleste og viktigste debattene tas på tv, men jeg er også overbevist om at tv-underholdningsaspektet ved valgkamp er med på å fjerne fokus fra sakene.
Det er dog allikevel interessant å se hvordan medias fokus på Solbergs dårlige opptredener i begynneslen av valgkampinnspurten har vært med å henlede folks oppmerksomhet mot Høyre, som igjen har grepet sjansen, fokusert på saker, hviket har ført til at det kan se ut som om Høyre gjør et brukbart valg.
Bloggene og avisene gir meg en rask og grei innføring i sladderet, slik at jeg kan gå videre med de sakene som interesserer meg.
Bjørn Stærk: Da det var valg for to år siden hadde jeg stort sett bare utenlandske lesere, så jeg brukte en del tid på å forklare hva norsk politikk går ut på.  I år har jeg mest følt behov for å markere avstand til hele valgkampen.  Det er et spill med regler jeg ikke liker for et publikum jeg ikke forstår, og da er det vanskelig å være entusiastisk, selv om dette hadde vært "riktigere" med tanke på "rollen" blogging visstnok skal spille i mediene.  For meg er det viktig å få fram at man kan bry seg om og skrive om politikk uten å følge de vanlige spillereglene. 

Knut Stian: Ja, dette er min første valgkamp som blogger, og det har nok utvilsomt forandret måten jeg har fulgt med i politikken og valgkampen på. Jeg selv har blitt mer politisk interessert og politisk bevisst på at det valget jeg gjør den 12. september faktisk er viktig. Jeg har selv også beveget meg i det politiske landskapet fra Frp og over til Venstre i den tiden jeg har blogget. Nå vet jeg ikke om det er bloggingen som har skylda for det altså, men det er da en besnærende tanke synes jeg, at min egen blogging er med på å forandre mitt politiske syn.

VamPus: Definitivt påvirket valgkampsopplevelsen. Til forskjell fra tidligere så har VamPus denne gang vært langt mer unna partiene og langt mer "utenfor", på tross av tidligere aktivt politisk engasjement. I stedet for å måtte forsvare noe hele tiden har det vært godt å kunne sparke litt til alle. Det betyr ikke at vi som bloggere bare skal kritisere, vi kan/skal/bør også heise flagg og vise hvor vi står - men det skinner vel igjennom :-))

October: Nei, egentlig ikke. Gjennom bloggosfæren har jeg rett nok fått utvidet min analysehorisont, men ellers tror jeg ikke det er store forskjeller.

norvegia: Jeg tror erfaringene fra det å blogge har gjort det enda vanskeligere å ta noe av valgstoffet på TV seriøst. Bloggosfæren truer Norge. Er det terror den truer oss med? Hva mener du, Carl I. Hagen?
TV-mediet ble utviklet av Goebbels, bloggosfæren ble utviklet av geeks. Folk har alltid likt goebbelser bedre enn geeks.

Valgkampen er nå på det nærmeste over. Har den svart til forventningene? Tør dere prøve dere på å utrope vinnere og tapere i dette valget nå?

Øyvind: Joda, den har vel forsåvidt svart til forventningene, men det sier mer om forventningene enn om svarene, for å si det slik. Valgkampen har vært en latterlig affære. Jeg har fremdeles ikke helt klart å bestemme meg hvem som har vært mest latterlig, men Høyre kommer iallfall på medaljeplass der, med sine ofte så meningsløse angrep på "sosialistene", I blant får jeg en følelse av det er Stalin som er Arbeiderpartiets statsministerkandidat, og slett ikke Stoltenberg.

VamPus: Dette har vært tidenes kjedeligste valgkamp. Kanskje nettopp, slik vår ærede utspørrer påpekte, fordi debatten om velferdsstaten uteble (igjen). Jens er vel den som har kommet best ut av partilederne - hadde Ap stilt alene så hadde de kunnet regjere i en mindretallsregjering alene. Slik det er nå tør ikke VamPus spå, men det er kanskje fordi hun forsøker å lukke øynene for at det blir regjeringsskifte?

October: Valgkampen har svart til alle forventninger. Dessverre. Valgkampen i media har vært pinlig for de aller fleste, ikke minst media selv som har vist en begredelig evne til å fylle sin rolle som fjerde statsmakt, med sporadiske unntak naturligvis. Jeg kan ikke se at man har gått i dypden i det hele tatt på noen saksfelt. Vinneren denne gangen tyder det meste på at blir Jens Stoltenberg og AP. Og det uten å egentlig ha trengt å si noe som helst om politikk. Det ser ut til å holde at han er den ansvarlige part på et regjeringsalternativ mange tar det for gitt at vi får, og i mellomtiden kan ha peke på uorden i de borgerlige rekkene - og fortsette med svartmalingen de har bygget opp gjennom flere år mens regjeringen var opptatt av å snakke om renten .

Pleym: Forventninger? Er det noen som har forventninger til en valgkamp? Må være de som liker gjørmebryting, tallkasting og sleske smil, det da. Valgkampen har vært like ille som forutsatt. Spesielt fordi noen som ikke stiller til valg, stadig blander seg inn (LO). Ideologisk valgkamp? Neppe. Ap og FrP blir vel vinnere, mens SV og Sp (forhåpentligvis) taper. KrF taper dessverre ikke så mye som ønsket. Høyre taper nok litt – mens V kan komme til å klare sperregrensen med god margin, hvis ikke en del H-velgere får panikk og trekker tilbake sine sympatistemmer. Jeg håper i det lengste vi slipper massemorderheiagjengen RV og subsidierytterne i Kystpartiet.

norvegia: Om den har svart til forventningene? I den grad jeg hadde noen forventninger til en norsk valgkamp, så har den vel det. Muslimspørsmålet har som forventet seilt opp som hovedspørsmålet. Krekar-saken ble spart helt til slutt, og skaper nå harmoni og forbrødring mellom de blåbrune. Det hele er ganske forutsigbart og gjennomskuelig. Nesten som avtalt spill.
Dog er det bedre at Staten bruker Krekar-saken for å få innført de avskyelige folkeundertrykkelseslovene sine, i stedet for å sprenge uskyldige nordmenn i lufta. La oss håpe de nøyer seg med å spille Krekar-jokeren.

Brigt Dale: Det er vanskelig å utrope vinner og tapere i denne valgkampen, mye fordi vinden de siste dagene synes å ha snudd noe. Det blir flere spennende momenter; hvis Venstre kommer godt over sperregrensen, kan de få opp mot ti.ellve mandater og dermed avgjøre regjeringskabalen. Hvis Venstre gjør et dårlig valg, kan Kystpartiet bli liggende på vippen, hvilket i følge partilederen betyr at de vil gå i forhandlinger. To til tre mandater for dette lille partiet kan bety at de blir sittende med makt lik den Venstre har hatt i denne perioden (dog vil de neppe bli invitert inn i noen regjering).
Det finnes med andre ord flere potensielle vinnere og tapere; det kan synes som om valget avgjøres blant de små og mellomstore partiene - de store (Stoltenberg, Solberg og Hagen) vil uansett kunne skylde på andre.
Jeg tipper følgende vinnere: Lars Sponheim og Venstre og Jens Stoltenberg og Ap (fordi jeg tror på regjeringsskifte).
Tapere: Høybråten og Krf (ok da, litt ønsketenkning inne i bildet her...) og Kristin Halvorsen og SV (som ligger an til et dårligere valg enn ventet - selv om jeg tror de havner i regjering).

Knut Stian: Så langt i valgkampen så tyder de siste meningsmålingene (6.september er dette skrevet) på at Venstre kan bli et uhyre viktig joker på borgerlig side og det er da svært så gledelig sett med mine øyne. Men om de kommer til å regnes som en vinner etter valget er vel heller mer tvilsomt. Desverre. Hvis jeg skal prøve meg på å utrope noen vinner nå så blir det sannsyneligvis Ap og Frp som blir de to store vinnerne. SV og H sammen med Krf faller på både målingene og i skolevalget. Om valgkampen har svart til forventningene så må jeg si at det har den så absolutt. Dette valget vil bli uhyre spennende og for aller første gang (siden EU-avstemningen i 1994) kommer jeg til å sitte oppe hele valgnatta og følge hver eneste telling og måling som kommer inn. Jeg gleder meg faktisk!

Øyvind: Frp gjorde noe så overraskende som å snakke om innvandring, kriminalitet og bensinpriser og Venstre; ja, hva snakket egentlig Venstre om?  Jeg tør ikke å gjette på vinnere og tapere i regjeringskampen, vi kan få både Kystpartiet og RV på vippen, og da får vi det valgforskere kaller "en interessant parlamentarisk situasjon". Det jeg kan tippe på er at Arbeiderpartiet blir en valgvinner.

Bjørn Stærk: Vinnerne blir vel de som får flertall på valgdagen?  Og så kan vi etterpå begynne å spekulere om årsaken.  Noen vil f.eks. mene at vinnerne vant fordi de fikk mange folk til å stemme på seg, og kanskje er det noe i det.

Og til slutt: Det er hemmelig valg, så jeg skal ikke spørre dere hva dere skal stemme på, men har dere noen siste stalltips til leserene før de går til urnene? Hva bør de stemme på, og hvorfor?

norvegia: Ikke gå til urnene. Døden kommer tidsnok.
Folk bør ikke legge engasjementet i en urne. Da dør det. Det brennes opp, og asken lines opp og snortes gjennom tusenlapper, opp i feite politikernesebor. Og går til hodet på livsfjerne politikere som er profesjonelle kvakksalvere og lurendreiere.
For å gi etpar stalltips: SV sier de er mot ulovlige kriger, men for NATO. Venstre sier de vil sikre rettsstaten, men undergraver den og innfører Kafka-staten, paragraf for paragraf.
Og dette er de ytre sett hyggeligste og mest menneskelige partiene. Så kan man jo bare tenke seg hva alle de andre partiene juger om.

Brigt Dale: Stem på venstrealternativet, vi trenger en ny regjering. Hvis man er usikker på hvilket parti man bør stemme på blant de rødgrønne, - dropp de grønne. Hvis man ikke får bestemt seg, stem i det minste blankt, så får vi håpe på at noen snart finner det viktig å telle de blanke stemmene også.

October: - Stem ansvarlig! Det kan det være mange måter å gjøre på. Stem taktisk for å sikre ditt ønskede regjeringslalternativ, om det er det viktigste for deg, for eksempel. Det skulle innebære Venstre, eller på et av de to andre som kniver om mandat i ditt fylke, eller SV/SP som kan finne på å bli for små til at de tør å sitte i regjering. Stem på ditt parti, om det er viktig for deg å støtte visse kjernesaker. Eller stem taktisk avhengig av hvem som kniver om mandatene i ditt fylke! Lykke til...

Bjørn Stærk: Stem på FrP, ikke fordi alt de står for er riktig, eller engang virkelighetsbasert, men for å skyve den politiske balansen i retning høyre.  Jeg stoler på at samarbeid og pragmatisme vil ufarliggjøre FrP og etterlate en kjerne av liberale ideer,  som er noe vi trenger.  Eller kanskje Venstre, da.  De er jo hyggelige og oppegående folk, mange av dem.  F.eks. har ikke ungdomsparti-bloggerne deres store bilder av seg selv på forsiden hvor de poserer som en liksomfolkelig mediekåt broiler, og det er jo noe. 

VamPus: Drit i det politiske spillet, regjeringsalternativene og taktikk. Stem det partiet du selv har mest tro på! Har du ingen bestemte meninger og ikke vet hva partiene står for - gjør demokratiet en tjeneste og bli hjemme. VamPus har ikke stemt ved stortingsvalg siden 1993, og har litt eksistensiell angst for tiden. Det blir Høyre eller ingenting.  VamPus provoseres av Høyre, men virkelig virkelig hater det nasjonalsosialistiske alternativet. Er det rart man drikker...

Knut Stian: Det er jo ingen hemmelighet at jeg vil stemme Venstre ved dette valget og det er ikke på grunn av taktikk. Jeg har funnet ut at Venstre faktisk er det partiet som står meg aller nærmest i de sakene som er viktige for meg. Og jeg vil gjerne oppfordre alle andre til å stemme Venstre også. Men, som ved alle valg så er det opp til hver enkelt å finne ut av hvilket parti de mener står dem selv nærmest i de viktigste spørsmålene. Man kan lete og lete for å finne et parti som er enig med en selv i alle saker, men det partiet finnes nok ikke. Det vil alltid være enkeltsaker i et parti man ikke er enig i. Kluet da er å finne det partiet som man selv mener står for det meste av den politikken en selv er enig i. Mitt stalltips går selvsagt til Venstre denne gangen, men nesten enda viktigere er at man faktisk går å stemmer. Det er viktig med hver enkelt stemme og det er bra for demokratiet at vi har så høy valgdeltakelse som mulig. Lykke til med valget alle sammen.

Pleym: Hvis du ønsker en sosialistisk regjering må du naturligvis stemme på Ap, SV og SP. Hvis du ikke ønsker regjeringsskifte må du stemme på et av regjeringspartiene (men helst ikke KrF). Hvis du ønsker mer kaos må du bare stemme FrP. Hvis du orker Bastesen i fistel fire nye år må du bare stemme Kystpartiet. Synes du arbeidsleire, Vømmøl, Mao og Pol Pot er kult kan du bare stemme på retropartiet RV.Er det virkelig ikke mer å velge i? Sukk.

Øyvind: Tja, det finnes da mange trivelige partier der ute? Jeg har jo drevet litt reklamereklame for Abortmotstandernes liste tidligere. Hvorfor stemme på Høyre og få et forsiktig presteregime, når du kan stemme på biskop Børre Knudsen i stedet? Og stemmer man på Kristent Samlingsparti kan man kanskje få prost Per Kørner?

Nei, stalltipset mitt blir vel å stemme på noe litt rødere. Det rød-grønne alternativet er mer sosialdemokratisk enn det er noe annet, og det verste man kan si om sosialdemokrater er at de er venstrevridde konservative. Hordalendinger bør stemme RV. Jeg er ikke i tvil om at vi trenger en stor, skallet, homofil, kommunistisk økonom på Stortinget.

Pleym: Jeg velger meg Venstre – så slipper vi kanskje en regjering med Kristin Halvorsen, Hallgeir Langeland og Øystein Djupedal, Åslaug Haga, Per Olaf Lundteigen og gjengen fra den alternative virkeligheten. Hvis du stemmer Venstre i Akershus slipper du kanskje Åslaug Haga på Stortinget, også! Jeg stemmer V på de verdiliberale sakene; skille av kirke og stat, fjerning av kristen formålsparagraf i skoler og barnehaver (hva har den der å gjøre??), kjønnsnøytrale ekteskap, homofiles rett til å bli vurdert som adoptivforeldre, bort med pornosladden, høyere bunnfradrag. Var det noen som sa jeg ikke har verdier? Jo da, liberale verdier!

Staten ut av lommeboken og sengen din!

Knut Stian: - Jeg vil tilslutt også få rette en takk til alle her på bloggblogg som har startet denne valgekstrabloggen og for at jeg fikk lov til å delta med mine synspunkter. Så nå er det bare å glede seg til neste valg om to år... Stå på alle sammen.

Og vi på bloggblogg takker alle som har bidratt til denne diskusjonen, både deltagere, dere som har kommentert og alle dere som har lest dette. Vi håper dette har vært et positivt tilskudd til valgkampen og ønsker alle sammen et godt valg.

Forrige: Ytringsfrihet og velferdsstat

Neste: Dette var siste utgave av valgekstra i denne omgang

Bloggbloggs valgekstra hovedkvarter

Kommentarer:
Postet av: Amos Keppler

Jeg ser på valgkampen og valget omtrent som julen og 17. mai, en avskyelig handling man helst bør holde seg unna. Det er vanskelig å unngå dem fullstendig, men man bør gjøre sitt beste.

11.sep.2005@ 18:36:59
URL: http://utengrenser.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.abcblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=220836
bloggbloggs valgekstra 12

Da var bloggbloggs siste valgekstra publisert. Her er spørsmålene de stilte og mine svar. De andre svarene i panelet finner dere ved å følge denne linken.---Valgekstra 12Spørsmål:Jeg vil anta at dette, for de fleste...

Meninger om mangt
11.sep.2005@ 15:58:05
hits