Blogging og det politiske spekteret

08.jun.2005@ 18:17:53

I april, skrev vi om Anders Giævers synsing om den norske bloggosfæren. Han mente å se en klar høyreorientert tendens blant norske bloggere, en tilsynelatende naturlig reaksjon mot "den liberale medieeliten."

Med god hjelp fra Hjorthen, har jeg undersøkt denne påstanden ved å se på så mange norske bloggere som jeg kjenner til som skriver om politikk og å prøve å plassere dem i det norske politiske spektret. Ikke en spesiell lett oppgave, da det dukker opp nye blogger omtrent annen hver dag. Og her finnes det meget mulig feil, men de foreløpige resultatene er nokså overraskende...

Venstreorienterte blogger:
Børge, Omicron, Norvegia, Kristin Halvorsen, Morten Dræni, Øyvind Strømmen, Hilde, Snorre Valen, Kenneth Brodal, Jørund Leknes, Ivar Johansen, Vår Blogg, Spaltet, Refleksjonar i ein valkamp, Dagens Onde Kvinner, Tåkeprat fra et tåkesinn

Høyreorienterte blogger:
Torbjørn Røe Isaksen, Jan Haugland, Document.no, Replikk, Morbus Norvegicus, Hjorthen, Øyvind Larssen, Tor Andre, Feilinformert, Halvor Sevatdal, Bjørn Stærk, Roberto, Willy, Fjordman

Et sted midt i mellom?:
Lars-Henrik Michelsen, Jan Kenneth Stavenes, Ståle Sørensen, Raymond Kristiansen, Fredriks liv og tanker, Oslo Girl

Vanskelig å plassere:
Europabevegelsen i Oslos blogg, Anders Ulstein, Milblogg


Nå er det bare å kommentere i vei om feilplasseringer osv og supplere med flere politiske bloggere som jeg ikke kjenner til! Og kanskje vi kan diskutere hvordan Giæver kunne ta så feil i sin synsing... eller om han faktisk tok feil i det hele tatt?

Skrevet av Elise...
...med god hjelp fra Hjorthen


Kommentarer:
Postet av: Amos Keppler

Vel, jeg skriver for Norvegia, Midnight Fire og Uten Grenser og vi ser på oss selv som utenfor skalaen, belemret verken med høyre eller venstre bagasje.

Høyre-venstre skalaen er fullstendig umoderne og ubrukelig og også forutinntatt. Når skal politisk bevisste mennesker slutte å bruke den?

08.jun.2005@ 18:40:43
URL: http://midnightfire.blogspot.com
Postet av: Hjorthen

...og selv blant dem som du (vi) har plassert til høyre her så er mange av dem så moderate at det vel knapt er mulig å lese noen høyreorientert tendens ut av dette? Men blant de uoffisielle ti på topp så er jo over halvparten av dem mer eller mindre høyreorienterte. Giæver har med andre ord ikke sett nøye nok etter?

08.jun.2005@ 19:09:20
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: Tor Andre

Jeg synes nok det viktigste med oversikten er å vise at den norske bloggosfæren er langt bredere enn det kommentaren til Giæver gir inntrykk av.

08.jun.2005@ 19:32:56
URL: http://www.typiskta.com
Postet av: norvegia

norvegia må i alle fall plasseres laaangt unna Kristin Halvorsen! Ut av venstrebåsen, hva er det som liksom er venstrespesifikt ved norvegia?

En ny sjørøverbås eller anarkistbås hadde vært fint, mens en økoanarkistisk bås vel ville vært mer presis, selv om den aldri vil bli opprettet for en slik grovsortering av blogger.. :-)

08.jun.2005@ 19:41:54
E-post: norvegiablogg@gmail.com
URL: http://norvegia.motime.com/
Postet av: Kjetil

Hmm..

Jeg vil bare understreke at jeg i økonomisk sammenheng er sosialliberalt - og på enkelte viktige punkter sosialdemokratisk - orientert. Altså stort sett sentrumsorientert.

For øvrig godtar jeg å bli klassifisert som kulturkonservativ - i den klassiske betydningen. Uten at dette går ut over interessen for nye uttrykk, I might add.

(For øvrig har jeg innimellom problemer med å skjønne hvorfor det å argumentere for sekulære, borgerlig-demokratiske tradisjoner av enkelte blir oppfattet som reaksjonært. Men dette er ikke tid og sted for denslags...)

OK. Det var kommentarene som gikk på plasseringen av Replikk.

Ellers må jeg si at denne inndelingen var både artig og stimulerende. Har brukt store deler av ettermiddagen på å klikke på nye bekjentskaper.

Og med de forbehold man kanskje må ta, var det uhyre interessant å se fordelingen av bloggene så samlet og kategorisert. Bra jobba!

08.jun.2005@ 20:29:36
URL: http://replikk.blogspot.com
Postet av: Anders Brenna

Artig innlegg, selv om jeg er glad for at min blogg ikke var inkludert i oversikten. Jeg kvier meg for å begynne å argumentere for mye politisk på bloggen min, selv om jeg kjenner at lysten er svært så stigende nå som vi nærmer oss valget.

Jeg føler at temaene jeg skriver om ikke bør ha for mye politikk i seg, ihvertfall ikke partipolitikk. Noen av artiklene vil nok i det minste peke ut partier det ikke er aktuellt for meg å stemme på, men jeg tror og håper at det ikke kommer klart frem hvem jeg gir min stemme til.

Det jeg kan si er at jeg har bestemt meg for en stund siden, fordi jeg mener det er galt å ta en så viktig beslutning i den mest opphetede valgkampinnspurten.

Hvis man ikke vet hva man vil stemme, bør man la være. Det gavner ikke demokratiet at vi får høyere valgdeltagelse fordi noen tok en beslutning siste dagen.

08.jun.2005@ 21:02:16
E-post: abrenna@online.no
URL: http://abrenna.blogspot.com
Postet av: October

Som man ser av responsen her, så later svært mange til å være sentrumsmennesker, når de bare får tenkt seg om...

08.jun.2005@ 21:41:49
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com/
Postet av: Leif

Her som det er så mange vettuge mennesker samlet på ett brett vil jeg benytte annledningen til å promotere min nye blogg http://skolebloggen.no

Er det noen av dere som føler seg kallet til og bidra med et innlegg så tar vi meg gjerne inn. Gjerne med ref. til dere egene blogger. osv osv.....

Det er å betrakte som aktiv fødselshjelp og vi er evig takknemlig...

Det går mailer i alle politiske retninger om dagen så vi får se hvor mange maktmennesker som leser den etterhvert :))))))

08.jun.2005@ 22:14:07
E-post: leif@auke.no
URL: http://skolebloggen.no
Postet av: Amos Keppler

Dette er en mye bedre måte å måle på. Dog har den også minst en stor svakhet, da den ikke nevner økologisk bevissthet med et ord. To akser er bedre enn en, men det burde vært tre.

08.jun.2005@ 23:00:30
URL: http://utengrenser.blogspot.com
Postet av: Amos Keppler

Se over. Linken kom ikke med da jeg brukte html.

http://www.politicalcompass.org

08.jun.2005@ 23:02:16
Postet av: Øyvind Larssen

God oversikt, mange blogger der jeg aldri har sett før og som får et besøk av meg for første gang. Noen sikkert dessverre også siste, det er så veldig mye å lese med nye blogger som oppdages hver dag. Det er sikkert et godt tegn for bloggingen at det er så mange nye, men det stiller større krav til den enkelte blogger for å holde på leserne.

Jeg er stolt over å være plassert til høyre og av det gode selskap av bloggere jeg er i. Selv om antallet venstreblogger begynner å bli større tror jeg mange av de som er nevnt på høyresiden er av de mest leste fortsatt.

Å ha med Kristin Halvorsen og Torbjørn Røe Isaksen på listen forsimpler dessverre oversikten i mine øyne. Maktbloggere som har posisjoner og etablerte kommunikasjonskanaler og som bare bruker "blogging" som nok en kanal til å få frem sine velkjente meninger, og å forsøke å være trendy, kan jeg spare meg for.

09.jun.2005@ 01:33:26
URL: http://noeannet.blogs.com/
Postet av: Morten Drægni

Jeg er fornøyd med plasseringen min! :)

Morsom oversikt.. er flere av disse blogene som vil gå inn under linke-spalten min. Håper flere vil ta hintet og linke til meg ;) *bambiøyne*

09.jun.2005@ 07:09:12
E-post: morten.dragni@sv.no
URL: http://www.dragni.no
Postet av: Raindog

Hjorten er vel ikke "høyrerorientert" i den forstand? Mer midt i mellom? I alle fall langt fra det jeg normalt tenker på når jeg tenker på høyreorienterte; som f.eks. noen av de andre dere har plassert i den kategorien? Ellers må en vel dessverre(?) opp med langt mer enn dimensjonen høyre-venstre for å forstå den politiske verden, gud vet hvor mange dimensjoner/koordinater en egentlig trenger? Høyre-venstre, autoritær-frihetlig, kulturradikal-kulturkonservativ osv osv. For øvrig er vel blogging som fenomen kraftig overvurdert for øyeblikket, nok en internett-hype i full blomst!?

09.jun.2005@ 10:22:58
URL: !
Postet av: Hjorthen

Hjorthen er bare høyreorientere i forhold til den eldgamle høyre-venstreskalaen som nok ikke er så mye verdt lenger. Jeg føler meg nok mere beslektet med folk som Spaltet og Dagens Onde Kvinner, som her er plassert på venstresiden, enn jeg gjør med mange av dem som jeg er plassert sammen med her. Men jeg har altså innrømmet offentlig at jeg har stemt på Høyre opptil flere ganger og dermed så har jeg havnet der jeg har:-)

På den testen som Amos viser til i kommentarene her så havnet jeg omtrent på samme sted som Dalai Lama, men jeg vil understreke at jeg er atskillig kjekkere enn ham altså!

09.jun.2005@ 11:06:53
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: October

Political Compass syns jeg beskriver ganske godt. Kanskje man kunne oppmuntret til at bloggerne viste sine politiske preferanser på den måten? :-)

09.jun.2005@ 11:14:15
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com
Postet av: Amos Keppler

Jeg havnet helt nederst (-9.49) og til venstre (-7.0). Hvis det hadde vært en økologi (-)/ikke økologi (+) skala ville jeg ha fått -10.0 der. Jeg er stolt over at jeg havnet langt fra alle kjente personer på listen. Egentlig passer jeg bare utenfor alle "lister".

Slik alle burde plassert seg selv, etter min mening. De fleste virker, tross alt, veldig tilfreds med å bli plassert i bås.

09.jun.2005@ 12:13:22
URL: http://midnight-fire.net/dtn
Postet av: October

Personlig fikk jeg i dag:
1.25 (Litt til høyre på den økonomiske skalaen)
-4,51 (Godt inne på den liberale siden vs autoritær)

09.jun.2005@ 13:54:20
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com
Postet av: October

Personlig fikk jeg i dag:
1.25 (Litt til høyre på den økonomiske skalaen)
-4,51 (Godt inne på den liberale siden vs autoritær)

09.jun.2005@ 13:54:21
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com
Postet av: Tonje

Kan vi ikke for moro skyld bare rapportere testresultatene våre her, også tar noen på seg å lage et kart over norsk bloggings politiske kompass?

Spørsmålene var ganske dumme, men den kan kanskje si noe om hvor vi er i forhold til hverandre, i det minste.

Jeg fikk:
Economic Left/Right: -9.00
Social Libertarian/Authoritarian: -6.77

09.jun.2005@ 14:03:26
URL: http://www.spaltet.net
Postet av: Hjorthen

Jeg er ihvertfall til høyre for Tonje (puh)

Economic -4.63
Social Lib/Aut -5.95

09.jun.2005@ 14:31:01
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: October

Og du var plasser til høyre i oversikten, Hjorten? :-D

09.jun.2005@ 14:47:09
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com
Postet av: Morten Drægni

Kanskje ikke så overraskende:

Economic Left/Right: -7.25
Social Libertarian/Authoritarian: -5.59

09.jun.2005@ 15:22:28
E-post: morten.dragni@sv.no
URL: http://www.dragni.no
Postet av: Trond

Jeg syntes at listen har en del mangler. Det er langt flere blogger fra sentrum til venstre en de som her er nevnt.

09.jun.2005@ 15:24:34
E-post: trondt@venstre.no
URL: http://trond.weblogg.no/
Postet av: Kjetil

Jeg er alltid ganske skeptisk til slike tester, men her er iallfall resultatet:

Economic Left/Right: -4.63
Social Libertarian/Authoritarian: -2.31

Det skulle gjøre meg et bittelite hakk mer autoritær enn Nelson Mandela, og dét kommer nok som en overraskelse på enkelte!

09.jun.2005@ 15:27:52
URL: http://replikk.blogspot.com
Postet av: Drusilla

Economic Left/Right: -4.5
Social Libertarian/Authoritarian: -4.26

Litt til høyre for Hjorthen altså.

09.jun.2005@ 15:49:25
URL: http://dagensondekvinner.blogspot.com
Postet av: Hjorthen

Ikke lenger enn at jeg kan strekke ut hånden og klaske deg på ryggen;-)

09.jun.2005@ 16:52:38
URL: http://hjorthen.blogspot.com
Postet av: Harald, Oslo

Åh, kom igjen da, for noen scorer ;)

En reaksjonær blogger for makta som meg scorer fint:

Economic Left/Right: 5.38
Social Libertarian/Authoritarian: -1.33

Men testen hadde en del spørsmål som kunne tolkes i forskjellige retninger i forskjellige situasjoner, så litt slingringsmonn må man regne med.

Postet av: Harald, Oslo

Spørsmålene er såpass orientert mot amerikansk politikk og tenkemåte at det kan virke som folk blir litt feilplassert her.

Praktisk eksempel: Similarly Hitler, on an economic scale, was not an extreme right-winger. His economic policies were broadly Keynesian, and to the left of some of today's Labour parties.

De har altså plassert hitlers økonomiske politikk på +1 av skalaen. Poenget er at dette var en økonomisk politikk som var inspirert av John Maynard Keynes og som går hånd i hånd med sosialdemokratisk økonomisk politikk (aktivt statskapitalisme og aktiv å prøve å holde inflasjonen stabil i med og motkonjunktur ved å henholdsvis minke og øke budsjettunderskudd).

Dvs. hvis sosialdemokratisk økonomisk politikk skal ligge rundt +1, så må det være noe far off. Eller så er dere alle SVere og RVere i skjul ;)

Tonje syns visst kommunistisk økonomisk politikk er glimrende (equal sharing of misery), men vil nok ikke likt det om hun hadde oppleved det. Mens jeg føler meg ganske komfortabelt plassert litt til venstre for Tatcher (oh maggie).

Altså: Denne testen er ikke helt bra for alle.

Postet av: Morten Magelssen

Jeg havnet på Economic Left/Right: -1.25
Social Libertarian/Authoritarian: 0

Med andre ord velplassert på den gyldne middelvei. Jeg regner med at dette gjør Morbus Norvegicus til den mest balanserte og fornuftige av samtlige blogger i landet.

10.jun.2005@ 07:36:25
E-post: magelssen@gmail.com
URL: http://norvegicus.blogspot.com
Postet av: Tor Andre

Left/Right 0
Social Libertarian/Authoritarian: -5

Tyder vel på at jeg er nærmere sentrum enn høyre.

10.jun.2005@ 09:24:39
URL: http://www.typiskta.com
Postet av: Kristoffer Brodwall

Jeg havnet på -3, -3 på testen, altså ganske sentrumsnært, men over mot en liberal kollektivist. Sistemann i Morbus Norvegicus Torbjørn Folstad, vil jeg tippe at faller rett til høyre for sentrum, så totalt sett er jeg helt enig med Morten Magelssen: Morbus Norvegicus må vel være den mest balanserte og fornuftige av samtlige blogger i landet.

Postet av: Harald, Oslo

Tor Andre: Nei, det tyder på at du ligger til venstre for AP. på den økonomiske skalaen ;)

http://www.digitalronin.f2s.com/politicalcompass/extremeright.php

Sammenlign deg heller med denne, jeg tror at dagens new labour ligger omtrent jevngodt med det norske høyre.

Postet av: Øyvind Larssen

Economic Left/Right: 2.88
Social Libertarian/Authoritarian: 0.87

Førstemann med positivt tall i forhold til Libertarian/Authoritarian. Ser til min fortvilelse at de politikere jeg ligger nærmest er Gerhard Schrøder og Paul Martin. Resten av Norges bloggere ser ut til å ha det samme politiske verdisettet som Dalai Lama, noe som jeg etter å ha lest bloggene deres tror umulig kan være riktig...

12.jun.2005@ 20:35:31
URL: http://noeannet.blogs.com/
Postet av: Harald, Oslo

Økonomisk politikk som stalin og sosialt utsyn som ghandi. Dette kan umulig slå feil ;)

Jeg syns XY-aksen for politikk er smart. Men denne webtesten fungerer rett og slett ikke.

Postet av: October

Ingen tester er perfekte... Men for min del, og andre jeg kjenner som jeg har sammenlignet med, så gir den et ganske godt og treffende bilde.

Noe jeg legger merker til her er at de her inne som fokuserer mer på den daglige politikken, realpolitikken mer enn de store linjene, ser ut til å score mer moderat. Det passer seg vel, det også.

13.jun.2005@ 08:40:19
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com
Postet av: Kenneth T. Brodal

Jeg tror nok bloggen min er riktig plassert :-)

http://brodal.org/arkiv/2004/10/politisk_kompass/

13.jun.2005@ 10:48:59
E-post: kenneth@brodal.org
URL: http://brodal.org/
Postet av: Jørund Leknes

Lenge siden sist jeg tok denne testen. Men mine politiske meninger holder seg visst.

Economic Left/Right: -9.75
Social Libertarian/Authoritarian: -8.31

Denne testen er jo som mange har påpekt veldig basert på USAianske forhold. De fleste på norsk venstreside vil nok derfor plassere seg et godt stykke på minussida både i synet på økonomi og frihet.

Spørsmålene er i veldig stor grad ideologisk relaterte, og spørsmålet vil jo være hvordan denne ideologien benyttes i realpolitisk sammenheng. Evnen til å inngå kompromisser vil for eksempel ikke være reflektert i "scoren" på political compass.

13.jun.2005@ 12:09:49
E-post: jleknes@online.no
URL: http://nettet.sv.no/blog/46
Postet av: Stian Hopmark

Jeg synes jo selv min egen blogg er lett å plassere. Trygt plassert bak panserstål og piggtråd.

Stian

13.jun.2005@ 13:35:39
E-post: stian@hopmark.no
URL: http://www.milblogg.no
Postet av: Tomas

Fin oversikt.

Jeg synes at political compass har flere svakheter når det gjelder spørsmålene (ledende, irellevante etc), da er denne siden langt bedre:

http://politopia.com/

Svaret jeg fikk der stemte i alle fall langt bedre overens med mitt politiske syn enn det svaret jeg fikk på political compass.

13.jun.2005@ 13:44:25
E-post: tomas@wotmania.com
Postet av: Harald, Oslo

Jeg er litt overrasket på at de fleste ikke reagerer på å havne på en score på økonomi-aksen som tilsvarer den økonomiske politikken til stalin. Jeg ville tro selv en SVer ville bli litt skremt av det, for hvis dette er repersentativt for befolkningen kan jeg vel bare begynne å planlegge å bli økonomisk flyktning i polen om noen år ;)

Postet av: October

Jeg er uenig i at Politopia gir et bedre bilde. Den er derimot enda mer følsom for utgangspunktet, virker det som - siden svært mange spørsmål er relative til det rådende politikk, som jeg anter må være USA her.

13.jun.2005@ 15:27:27
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com
Postet av: October

Jeg er uenig i at Politopia gir et bedre bilde. Den er derimot enda mer følsom for utgangspunktet, virker det som - siden svært mange spørsmål er relative til det rådende politikk, som jeg anter må være USA her.

13.jun.2005@ 15:27:30
E-post: ottobre@gmail.com
URL: http://october.motime.com
Postet av: Tomas

Du har rett i at man må ta utganspunkt i den amerikanske politikken, men så lenge man gjør det gir politopia (i mitt tilfelle i alle fall) et riktigere svar.

En del spørsmål i testen på political compass har strengt tatt ingenting med politikk å gjøre, f.eks blir man mer autoritær/mindre liberal om man samtykker med:

"Abstract art that doesn't represent anything shouldn't be considered art at all."

Eller er uenig i:

"Astrology accurately explains many things."   

Og jeg lurer virkelig på hvilken politisk retning svar på dette spørsmålet skyver deg i:

"When you are troubled, it's better not to think about it, but to keep busy with more cheerful things."

Noen spørsmål er ledende:

"If economic globalisation is inevitable, it should primarily serve humanity rather than the interests of trans-national corporations."

(Implisitt at trans-natsjonale selskaps interesser ikke er menneskehetens - en kan godt mene det, men hvs en er uenig er det ikke noe svar som passer)

13.jun.2005@ 19:54:25
E-post: tomas@wotmania.com
Postet av: October

Det handler om verdier, disse spørsmålene har de jo stort sett svart på selv på sidene sine.

At man bruker ikke-politiske spørsmål (som dette med kunst) for å definere verdilinjene syns jeg er helt greit. Det er liberalt å la folk selv definere hva kunst er, dvs at jeg ikke går rundt å sier at det og det ikke kan være kunst.

Astrologispørsmålet er vel mer av en kuriosa. Uansett tror jeg ikke det spiller så enormt mye inn...

Når det gjelder de ledende spørsmål, så har de altså besvart disse. Det er spørsmål jeg også kunne tenkt meg å svare mer på. For eksempel inflasjonsstyring - nettopp fordi jeg mener det i lengden er bedre for sysselsettingen enn å fokusere på sysselsettingen. Men ved å mene dette, så er det jo tydelig at jeg ikke tilhører venstresiden økonomisk på det området, siden de mener (ofte) annerledes.

14.jun.2005@ 09:01:09
URL: http://october.motime.com
Postet av: Leif H.

Economic Left/Right: 4.88
Social Libertarian/Authoritarian: 0.87

Hmmm!!!! og som på CVen kalles liberalist og verdensborger!!

29.jun.2005@ 02:57:09
URL: http://leif.abcblogg.no
Postet av: Kjetil Staalesen

Jeg er enig med de som fokuserer på problemet med slike enkle tester. Det som jo er fantastisk med blogging som uttrykk, er jo at du kan frigjøre deg fra de aksene. Fordelen er at du som har noe på hjertet kan velge deg et punkt hvor som helst, uahvengig av akser og for den sakens skyld, uttafor hele diagrammet. Ulempen kan selvsagt bli at leserne dine blir igjen der du dro fra :-) De fleste som driver med politikk på en eller annen måte havner etterhvert der hvor velgerne/leserne befinner seg.

05.jul.2005@ 13:17:02
URL: http://www.osloeb.blogspot.com/

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.abcblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=99010
hits