Fy-fy i dagbokblogging (Å skrive dagbokblogg, del 3 av 3)

06.jun.2005 @ 21:29:01

Selvfølgelig gjør du som du vil, det er din blogg. Har du imidlertid lyst til å bli en kløpper i bransjen, kan det lønne seg å huske på følgende punkter:

 

Unngå internskriving. Ta hensyn til potensielle lesere som ikke kjenner deg. En grei løsning kan være å legge ut en post med bakgrunnsinformasjon. Dersom du har faste personer som du til stadighet omtaler, kan det være greit om du forklarer hvem de er. Slik kan også nye lesere følge med.

 

Unngå poster av typen: " Det har hendt noe stort og fantastisk/ fryktelig dumt i livet mitt, men jeg kan ikke skrive om det." I stedet kan du velge mellom tre alternativer: A: Fiksjonaliser historien så ingen kjenner seg igjen. B: Tøff deg opp og vær ærlig. C: Skriv noe helt annet.

 

Skill mellom det hverdagslige og det trivielle. Skriv gjerne om bussturen hjem, men bare dersom du har et poeng med historien. Folk flest er ikke så nysgjerrige på kalde fakta når de leser dagbøker, faktisk heller ikke dine nærmeste venner.

 

Ikke begynn hver post med å si at det er lenge siden du oppdaterte. Det kan vi enkelt finne ut av på egen hånd, om vi skulle være interessert. Lov heller ikke gang på gang at du skal skjerpe deg, dersom du ikke har tenkt å gjøre det.

 

Ikke skriv om at du ikke har noe å skrive. Bruk heller tiden på å finne på noe å skrive om.

 

Unngå dialekt. Mange gidder ikke engang begynne å lese bloggen din dersom du skriver på dialekt. Dialekter er talemål, ikke skriftspråk.

 

Unngå overdreven bruk av "fjortisprat" . "Sjæææsten min, Kris, er bare verdens søøøøteste, og deiligste i hele verden, lissom!!!!!!!!!" Selv om du sier mye "lissom" eller "sant" når du snakker: Husk at skriving er en helt annen greie. Fordelen med sistnevnte er at du har tid til å spikke på detaljer og reformuleringer. Utnytt dette til din fordel.

 

Les korrektur! De fleste kan faktisk skrive noenlunde korrekt norsk, hvis de vil. Bruk to minutter på å lese korrektur. Det er det verdt. Folk tar deg mye mer seriøst, om du skriver riktig.

 

Husk at det kan være forskjell på kvalitet og kvantitet! Heller en god og gjennomarbeidet post, enn tre hastverksinnlegg.

 

Husk personvernet! Dersom du skriver ting som ikke er udelt flatterende kan det kanskje være greit å bruke et fiktivt navn. Dersom du skriver noe som kan oppfattes negativt; skriv det slik at ikke folk kan kjenne personen igjen, selv om du ikke bruker navn. Vær også forsiktig med å oppgi etternavn. Både på deg selv og andre.

 

Lykke til!

 

Forrige del viste til noen eksempler på interessant dagbokblogging.

 

Skrevet av Kirsebæret og Tonje.


Kommentarer:
Postet av: TorE

For noen nerder og pripne blogbedrevitere dere er! (Jeg må lissom bare være imot, jeg, selv om jeg er for lissom.)

07.jun.2005 @ 21:08:10
E-post: torerling@gmail.com
URL: http://tor-erling.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.abcblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=96868
hits